احداث کشتارگاه صنعتی دام و طیور

طرح توجیهی کشتارگاه صنعتی

احداث کشتارگاه دام و طیور به صورت صنعتی

با این که 530 کشتارگاه در کشور فعالیت دارند تنها کمتر از 25 کشتارگاه در کشور به صورت صنعتی شناخته شده اند و باقی سنتی هستند. پس هنوز برای وارد شدن به این بخش دیر نشده است.

کشتارگاه (Slaughterhouse): به محلی گفته می‌شود که جانوران در آن به منظور تهیه گوشت کشته می‌شوند.
کشتارگاه ها برای انواع حیوانات متفاوت است مثل: کشتارگاه مرغ، کشتارگاه گاو و گوسفند و… که ما در این مطلب آموزش ساخت کشتارگاه را به طور کلی (دام و طیور) توضیح میدهیم.

طرح كشتارگاه صنعتی دام و طيور

در کشتارگاه ها باید فضای مناسب برای کشتار دام سبک و سنگین به صورت همزمان وجود داشته باشد. و همچنین باید آب مورد نیاز در زمان کشتار نیز تامین شده و تجهیزات و امکانات لازم برای رعایت مسائل بهداشتی و زیست محیطی در زمان کشتار فراهم شود.

کشتارگاه‌های دام را به سه دسته :سنتی، نیمه صنعتی و صنعتی تقسیم می کنیم.

کشتارگاه ها باید حتما دارای اتاق سرد برای بعد از کشتار باشند که بتوانند گوشت را قبل از حمل و نقل در آن نگهداری کنند.

محل و امکانات کشتارگاه

  1. از نظر موقعيت محل، كشتارگاه بايد در محلي احداث شود، كه از نظر راهای ارتباطی به آسانی بتوان دامهای كشتاری را به آن محل حمل كرد.
  2. كشتارگاه بايد، در محيطي احداث شود كه امكان دسترسي به آب سالم و بهداشتي وجود داشته باشد.
    ضمناً محل احداث كشتارگاه بايد، دور از مراكز آلوده كننده، از قبيل: محل نگهداري يا دفع زباله و فضولات حيواني باشد.
  3. كشتارگاه بايد، به سيستم فاضلاب، مطابق معيارهای استاندارد مجهز باشد.
  4. آب مصرفي كشتارگاه بايد، منطبق با ويژگيهای آب آشاميدنی كشور و از نظر بهداشتی مورد تائيد مراجع ذيصلاح باشد.
    جهت ذخيره سازي آب، وجود منابع هوايی الزامی است.
  5. براي توليد بخار، انجماد و عمليات آتش نشاني مي توان، از آب غيرقابل شرب نيز استفاده كرد، مشروط بر اينكه لوله كشي آن، به صورت مجزا و علامت گذاري شده باشد.
  6. كشتارگاه بايد داراي برق سه فاز صنعتي باشد و در سالن آن روشنايی به حد كافی وجود داشته باشد.
  7. وسايل و ابزار كار بايد ضد رنگ و به آسانی قابل تميز شدن باشند.
  8. سقف سالنها بايد نسبت به حرارت و رطوبت عايق باشد.
  9. ديوار سالنها بايد تا زير سقف سيمانكاري و با سطح صاف و غير قابل نفوذ پوشانيده شده و حتي المقدور رنگ آنها روشن باشد.
  10. كف سالنها بايد از جنس بتن ساخته شده و حالت لغزندگی نداشته باشد.
  11. جهت گرم يا خنک كردن و تهويه سالنها، بايد تجهيزات لازم نصب شده باشد.
  12. استفاده از مس و سرب و آلياژهای آنها در محلهائي كه امكان تماس اين مواد با گوشت و چربی وجود دارد، مجاز نيست.
  13. تجهيزات و قسمتهایی از ماشين آلات كه در تماس با گوشت و چربي هستند، بايد به گونه اي ساخته شوند كه بتوان به سهولت آنها را از هم جدا و تميز كرد.
  14. سالن كشتارگاه بايد دارای شيبی به ميزان دو درصد به طرف آبروها باشد.
  15. وجود حمام و دوش و دستشويي به تعداد كافي در كشتارگاه ضروری است.
  16. كارگران بايد داراي كارت بهداشتي باشند و در مواقع كار از روپوش مخصوص استفاده نمايند.
  17. تجهيزات و ساختمان سالنهاي كشتارگاه بايد به نحوي باشد، كه ورود پرندگان و حشرات، و جوندگان به داخل آن امكان پذير نباشد.
  18. به منظور شستشو و ضدعفونی وسايل حمل و نقل بايد محلی در نظر گرفته شود.

انواع کشتارگاهها

کشتارگاه‌های سنتی:

عملیات کشتار دام در وضعیت کاملاً غیر بهداشتی صورت می گیرد و مصرف گوشت حاصل از این کشتارگاه‌ها به هیچ وجه توصیه نمی شود، همین طور کشتارهایی که خارج از حیطه نظارت سازمان دامپزشکی و در محل های خارج از کشتارگاه صورت می گیرد و می توانند عامل آلودگی و بیماری انسان باشند.

کشتارگاه‌های نیمه صنعتی:

عملیات پوسکنی دام بر روی خط کشتار (ریل) صورت می‌گیرد و بنابراین آلودگی ثانوی گوشت (نظیر کشیده شده لاشه دام روی زمین) کم می شود.

کشتارگاه‌های صنعتی:

کشتارگاه‌های صنعتی نقش مهمی در حفظ محیط زیست دارند.
زیرا ضایعات حاصل از کشتار دام نظیر خون و اجزای گوشتی غیر قابل مصرف در محل تبدیل ضایعات به پودرگوشت تبدیل می شود که علاوه بر قرار گرفتن مجدد در چرخه اقتصادی از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری به عمل می آید و فاضلاب حاصل از کشتار در تصفیه خانه های مجهز تصفیه شده و پس آب حاصله به مصرف کشاورزی می رسد.
به جهت رعایت بهداشت توصیه می شود از خرید گوشت هایی که به صورت لاشه در قصابی ها عرضه می شود خودداری شود زیرا احتمال آلودگی ثانویه حتی پس از خروج از کشتارگاه وجود دارد. مصرف گوشت های قطعه بندی شده که در ظرفهای یک بار مصرف ارائه می شوند حاوی برچسب‌هایی هستند که نشان دهنده رعایت شرایط بهداشتی و نظارت دامپزشکی است توصیه می شود. گوشت سالم و بهداشتی رنگ و بوی طبیعی و شکل فیزیکی طبیعی داشته و عاری از هر گونه امعاء و احشاء است و کاملاً تمیز و بدون آثار خون مردگی می باشد نباید در داخل بسته های گوشت خونا‌به وجود داشته باشد و بسته بندی نیز طوری باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی جلوگیری کرده و بتواند خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگی‌های گوشت را حفظ و همچنین گوشت را در برابر آلودگی های میکروبی و سایر آلودگی ها نگهداری کند. در ایران علاوه بر نظارت دامپزشکی، دامها با ضوابط و موازین اسلامی کشتار می شود.

ماشین آلات کشتارگاه

برای احداث کشتارگاه به این وسایل نیازمندید.
سبد شوی ایستاده یا خوابیده
شوکر
تونل خون
شمارشگر
اسکالدر
پرکن
کله کش
پرنده شوی
پابر
چيلر، پره ای یا پارویی – چیلر سنگدان و پای مرغ
پا انداز
قلاب شوی دورانی یا طولی
سپريتور (جداکننده)
ماشين آلات جانبی: پمپ انتقال ضايعات، سنگدان پوست كن، يخ خردكن، ديگ پخت ضايعات، چكمه شوي، قطعه بندی

تولیدات کشتارگاه ها

انواع تولیدات کشتارگاهی از قبیل گوشت قرمز، پوست، دل و جگ، روده و… می باشد که بدلیل استفاده از فرآیند صنعتی در این نوع کشتارگاهها به همراه سایر تولیدات قابل استفاده ناشی از کشتار دام ( از قبیل خون و امعاء و احشاء ) بصورت بسته بندی و کاملاً با رعایت نکات بهداشتی و زیست محیطی تولید و عرضه می گردد.

مجوزهای موردنیاز احداث کشتارگاه

– ضوابط صدور پروانه تأسيس كشتارگاه صنعتی دام و طيور:
ظرفیت کشتارگاه باید پاسخ گویی منطقه باشد.
حداقل مساحت زمين مورد نياز براي احداث كشتارگاه، بايد سه برابر مساحت زيربنای ساختمانهای آن باشد.
جهت صدور پروانه تأسيس، ارائه طرح و نقشه توسط متقاضی، الزامی است.
رعايت فاصله در خصوص دامداريها و واحدهای مشابه و غير مشابه و همچنين، مناطق مسكونی الزامی است.

– ضوابط صدور پروانه بهره برداری براي كشتارگاه های صنعتی دام و طيور:
صدور پروانه بهره برداری جهت كارخانجات خوراک دام، سردخانه ها، مجتمع هاي كشتارگاهی و كشتارگاهها، با هماهنگی اداره كل صنايع و سازمان جهادسازندگي استان و واحدهاي ذيربط صورت مي گيرد.
در كليه موارد مذكور، صدور مجوز بهداشتي برابر قانون سازمان دامپزشكی انجام خواهد شد و بدون مجوز بهداشتی، امكان راه اندازی و بهره برداری از واحدهاي نام برده ميسر نيست.

سرمایه گذاری مورد نیاز

هزینه احداث کشتارگاه در ایران 100 میلیارد ریال است که این قیمت برای محصول خارجی آن بیش از 30 میلیون دلار است. ظرفیت پیشنهادی طرح روزانه 500 راس دام سبک و 50 راس دام سنگین

خلاصه طرح احداث کشتارگاه

مساحت زمین مورد نیاز برای احداث کشتارگاه: 14750 مترمربع
مساحت زیر بنا: 1396 مترمربع
سرمایه در گردش مورد نیاز: 390میلیون تومان
کل سرمایه گذاری طرح: 5میلیارد و 250 میلیون تومان
نحوه تامین سرمایه طرح: سرمایه گذاری متقاضی قبلی و جدید – سرمایه گذاری بانک – تسهیلات بلند مدت – تسهیلات کوتاه مدت
اشتغالزایی طرح: 31 نفر
درآمد سالانه طرح: به طور متوسط: 2میلیارد و 700میلیون تومان
نقطه سر به سر: 34.32%
نرخ بازده طرح: 32.56%
بازگشت سرمایه: 4.2 سال

هزینه های احداث کشتارگاه صنعتی پیشرفته تا 20میلیارد تومان هم میرسد.

امتیاز شما به این مطلب
[votes: 10 Rating: 3.7]
ما را در تلگرام دنبال کنید ما را در اینستاگرام دنبال کنید
برچسب ها
نمایش بیشتر

تبلیغات

تبلیغات 1

دستگاه جوجه کشی حرفه ای

دستگاه جوجه کشی حرفه ای Easy Bator 6 نمونه متفاوت در صنعتی جوجه کشی کشور ، مناسب برای جوجه کشی از پرندگان زینتی و گران تخم.کیفیت جهانی با راندمان جوجه کشی عالی و قیمت مناسب عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

تبلیغات 2

دستگاه جوجه کشی خارجی

فروش ویژه دستگاه جوجه کشی خارجی ، ساخت کره جنوبی در مدل ها و ظرفیت های مختلف مناسب برای جوجه کشی از تمامی پرندگان و خزندگان تخم گذار اهلی و زینتی با راندمانی فوق العاده عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

پربازدیدترین مطالب این بخش

دیدگاه بگذارید

  اشتراک در  
اطلاع از
بستن