انواع فرآورده‌های لبنی

انواع فرآورده‌های لنبی محلی و صنعتی

لبنیات به آن دسته از مواد غذایی گفته می‌شود که از شیر به دست می آیند. معمولاً ماده اولیه تولید انواع لبنیات، شیر گاو است. اما گاهی از شیر سایر پستانداران همچون بز، گوسفند، گاومیش، و به ندرت اسب و خر… هم استفاده می‌شود.

انواع فرآورده‌های لبنی

این فراورده ها میتواند به صورت سنتی و یا صنعتی که فرایندهای پاستوریزه شدن و هموژنیزه شدن را می‌گذراند تولید شود.

سرشیر:

چربی بسته شده شیر پس از جوشاندن شیر در روی آن که مزه ای خوشایند دارد.

خامه:

خامه: چربی شیر است که از سرشیر گرفته میشود یا در روش صنعتی مستقیم از شیر خام گرفته می‌شود.

کره:

چربی شیر است که از هم زدن خامه حاصل می‌شود.

پنیر:

پنیر: از راه مایه زدن به شیر یا افزودن سرکه که شیر را دَلَمه می‌کند فراهم می‌کنند. سپس این بخش دلمه شده را که جامد آبکی است از آب پنیر جدا کرده و درون پارچه ای زیر فشار می‌گذارند تا آبش در رود. گفتنی ست روش های زیادی برای درست کردن پنیر هست و پنیر انواع بسیار زیادی دارد.

ماست:

ماست: از راه افزودن باکتری‌های استرپتوکوک و لاکتوباسیل یا همان مایه که شیر را تخمیر می‌کند حاصل می‌شود.

کشک:

از جوشاندن دوغ و صاف کردن و خشک کردن آب آن بدست می‌آید.
تَرف یا سُج یا قره قروت:
خوردنی ای ترش مزه که از جوشاندن آب صاف شده کشک و خشکاندن آن بدست می‌آید.

مسکه:

کره‌ای که از زدن ماست و جدا کردن دوغ بدست می‌آید، به آن کره دوغی هم می‌گویند.

دوغ:

به دو شیوه بدست می‌آید: 1 آمیختن آب و ماست؛ 2 زدن ماست و جدا کردن دوغ از مسکه(کره دوغی) که این دوغ ترش تر است.

پینو:

نوعی کشک است

لور:

پنیر دلمه شده سفت نشده است که مزه ای شیرین دارد

آروشه:

خوردنی خوشمزه که از سودن پنیر تازه در روی دیگ آتش که به روغن می نشیند و افزودن آرد بدست می‌آید.

دورده یا دووِه:

باقیمانده ترش و شور مزه کره ای که داغ شده و روغنش جدا شده است.

روغن زرد یا کرمانشاهی:

روغن خالص کره که از جوشاندن کره یا مسکه بدست می‌آید.

شکر پنیر:

شیرینی ای که از آمیختن آب پنیر و شکر و پختن آن فراهم می‌شود.

بستنی:

خامه‌ای است که به آرامی یخ بسته است. گاه قدری ثعلب نیز بدان می‌افزایند.

شیر غنی‌شده:

شیری است که با تبخیر، آب آن به کار رفته و قوام گرفته است؛ معمولاً به آن شکر هم می‌افزایند.

شیر خشک:

با پراندن آب شیر به صورت صنعتی به دست می‌آید.

خامه ترش:

خامه ایست که به وسیله باکتری تخمیر و ترشیده است.

کفیر:

نوشابه ای خوشمزه شبیه به دوغ که از افزودن دانه های کفیر یا همان مایه کفیر به شیر و تخمیر شیر فراهم می‌شود.

  • 0/5
  • 0 ratings
0 ratingsX
Very bad!BadHmmmOkeGood!
0%0%0%0%0%
برچسب ها

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Close