انواع قارچ های خوراکی برای پرورش

قارچ های خوراکی مناسب برای پرورش

انواع قارچ های خوراکی

بیگ والت: قارچ ها را میتوان به دو گروه سودمند و زیان آور تقسیم کرد. قارچ های سودمند دارای مصارف خوراکی و صنعتی هستند و به صورت طبیعی یا مصنوعی تولید می شوند.

از 250000 گونه قارچ موجود در طبیعات 10000 گونه آن سمی و حدود 2000 گونه از 30 جنس به عنوان قاچ های خوراکیِ مرغوب شناخته شده اند.

قارچ های خوراکی مناسب برای پرورش

1- قارچ های خوراکی دکمه ای ( Button mushrooms )

3 گونه ارزشمند از قارچ های دکمه ای عبارتند از:

الف) آگاریکوس بیسپوروس  (Agaricus mushrooms )

ب) اگاریکوس بیتورکوءیس ( A.bitorquis )

ج) آگاریکوس برانسسنز ( A.brunnesecens )

2- قارچ های خوراکی صدفی ( Oyster mushrooms )

این قارچ ها در طبیعت روی درختان و شاخه های خشک رشد میکند.

پرورش این قارچ ها به دلیل مزایایی مانند عدم نیاز به تهیه کمپوست، تولید زیاد و قدرت ساپروفیتی بالا آسان است.

پرورش این قارچ ها در آسیای جنوب شرقی رواج دارد. قارچ های صدفی قادر هستند در شرایط گرمسیری و نیمه گرمسیری پرورش یابند و در مقابل تنش های بادی از خود مقاومت نشان دهند.

این قارچ های انواع مختلفی دارد:

• قارچ صدفی درخت:
سرما دوست است، طعم و ظاهری دلپذیر برای مشتری دارد، رنگ شکلاتی دارد که ممکن است در برخی بازارها خوشایند نباشد، آغاز باردهی این قارچ ها مستلزم وارد کردن شوک 3 تا 4 روزه به میزان 5 تا 10 درجه سانتی گراد است.

اما در دیگر زمان های رشد دمای 16 درجه میخواهد. بازده بیولوژیکی این قارچ ها 100% در طول دوره پرورش است.

• قارچ صدفی فلوریدا:
گرما دوست است، دمای 30-25 درجه را به راحتی تحمل میکند، ظاهرش مانند قارچ صدفی درخت است اما کوچک تر و سفید تر از آن است، این قارچ با ظاهر مسطح و بازده تولید بالا برای مصرف کننده و تولیدکننده مطلوب است، مقاومت بالا در مقابل آفات، حساس بودن در برابر بیماری ها، کوتاه بودن دوره تولید و فاصله ی اندک میان چین ها، از دیگر ویژگی های این قارچ ها است.

نسبت به قارچ صدفی درخت مقدار محصول بیشتری به دست می آید.

• قارچ صدفی طلایی:
این قارچ طلایی رنگ است و با آنکه دارای ظاهری جذاب است اما چندان مورد استقبال مصرف کنندگان نیست.

این گونه از نقاط مختلف کمپوست پین زنی میکند و مجموعه قارچ های فراوانی را به وجود می آورد. این قارچ بازار خوبی ندارد. بازده بیولوژیکی قارچ طلایی روی کاه گندم و در فضای بسته 25 تا 75 درصد است.

4- قارچ صدفی خرما:
این قارچ دارای کلاهکی با قطر 20-5 سانتی متر است، در شمال آمریکا و اروپا، شمال هند، شمال و جنوب ایران پراکنده است.

این قارچ به طور معمول در بهار و تابستان یافت میشود. و از بازده بیولوژیکی 100 تا 200 درصدی برخوردار است. دارای رنگ سفید مایل به خاکستری یا قهوه ای میباشد.

• قارچ صدفی دینگری:
یکی از ارقام متعلق به گونه  قارچ صدفی خرما بوده، این قارچ برای اولین بار در هندوستان خالص سازی گردید.

جزو قارچ های گرمادوست است و میتوانید حرارت 28-22 درجه را تحمل کند. در هوای گرم، نرم و سفید است و در هوای سرد،  شکلاتی یا خاکستری است.به علت عطر و طعم خوب، عدم نیاز به کمپوست کامل، تولید زیاد در واحد سطح، سازگاری با محیط و پنجه ئوانی سریع که تنها دو هفته طول میکشد، امروز در بیشتر نقاط دنیا کشت میشود و روز به روز طرفداران بیشتری پیدا میکند.

• قارچ شاه صدفی:
مزه بسیار خوب این قارچ باعث شده که به آن نام شاه صدف داده شود.

اندام بار دهی خوب این قارچ ها آن را در میان همه ی این گونه های ممتاز کرده، این قارچ ها در شمال اروپا، شمال آفریقا، مرکز آسیا، آسیای میانه، و استان کهکیوله و بویراحمد ایران رشد میکند.

این قارچ روی کاه گندمِ غنی شده با 10-15 درصد کنجاله پنبه دانه، محصول بیسار خوبی را تولید میکند، ولی میزان محصول آن روی کاه غلات ( مثل گندم ) کمتر از قارچ های صدفی خرما و صدف درخت است. در میان همه انواع قارچ های صدفی تنها این قارچ برای حمل در مسافت های طولانی مناسب می باشد.

• قارچ صدفی آبالون:
دارای کلاهک 5-2 سانتی است و رنگ آن کرم تا سفیدِ تیره است.

قارچ صدفی بالون روی چوب های سخت، کاه گندک و کاه برنج محصول خوبی تولید میکند.

• قارچ صدفی صورتی یا سالمون:
سرعت باردهی زیاد، مقاومت نسبت به درجه حرارت بالا، طعم نه چندان مطلوب، آن باعث کسترش در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری شده است.

بازده بیولوژیکی این قارچ 150-75 درصد است که به زمان چیدن آن بستگی دارد.

• قارچ صدفی ترخون:
این قارچ را به عنوان رقمی از قارچ صدفی درخت است ولی از لحاظ داشتن بوی تند ترخون با آن متفاوت است. این قارچ مانند قارچ صدفی درخت کشت میشود.

اندازه کلاهک آن به 15-5 سانت میرسد. انتشار این قارچ محدود به جزایر بریتانیا بوده و در انگلستان و اسکاتلند شناسایی شده. بازده بیولوژیکی این قارچ 100-75 درصد( بسته به اندازه قارچ در زمان برداشت و تعداد چین های برداست شده ) میباشد.

• قارچ صدفی ساپیدوس:
این گونه تا حدودی با سایر گونه های قارچ صدفی صدف درخت اختلاف دارد اما مزه اش شبیه آن است.

• قارچ صدفی کورنوکوپی:
این قارچ با رنگ زرد، از سایر گونه های پلوروتوس قابل تشخیص بوده، کشت آن تنها در سطوح آزمایشگاهی انجام گرفته است.

• قارچ صدفی فلابلاتوس:
روش کشت این قارچ را دو نفر از هندوستان گزارش داده اند.

انواع قارچ های خوراکی دیگر:

3- قارچ خوراکی والواریلا، قارچ خوراکی کاه دوست یا قارچ چینی

4- قارچ خوراکی شی تا که ( قارچ چنگل )

5- قارچ گوش چوب

6- قارچ کوپرینوس یا مرد پشمالو

7- مورالها

8- قارچ مرغ چوبیا رقص پروانه ای

9- قارچ سر میمون یا ریش پیرمرد

10- فلامولینا ولوتیپس

11- فولیو نامکو

12- ترملافوسی فورمیس

13- آگروسیبه آگراتیا

14- استروفوریاروگوزو – آنولاتا

15 سیلوسیبه سیانیسنس

16 گانودرما لوسیدیوم

از مجموعه قارچ های یاد شده تنها قارچ های آگاریکوس، بیسپوروس، آگاریکوس بیتورکوئیس و قارچ های صدفی استراتوس، فلوریدا، طلایی و ساجر-کاجو، قارچ های شاه  صدف و الواریلا در ایران کشت میشوند. در کشور ما نیز منابع ارزشمندی از قارچ صدفی وجود دارند.

امتیاز شما به این مطلب
[votes: 4 Rating: 4]
برچسب ها

تبلیغات

تبلیغات 1

دستگاه جوجه کشی حرفه ای

دستگاه جوجه کشی حرفه ای Easy Bator 6 نمونه متفاوت در صنعتی جوجه کشی کشور ، مناسب برای جوجه کشی از پرندگان زینتی و گران تخم.کیفیت جهانی با راندمان جوجه کشی عالی و قیمت مناسب عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

تبلیغات 2

دستگاه جوجه کشی خارجی

فروش ویژه دستگاه جوجه کشی خارجی ، ساخت کره جنوبی در مدل ها و ظرفیت های مختلف مناسب برای جوجه کشی از تمامی پرندگان و خزندگان تخم گذار اهلی و زینتی با راندمانی فوق العاده عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

مطالب مرتبط

دیدگاه بگذارید

  اشتراک در  
اطلاع از
بستن