طرح توجیهی و فرصت های سرمایه‌گذاریکارآفرینی و اشتغالزایی

اسید لاکتیک آب پنیر – تولید اسید لاکتیک از آب پنیر

تولید اسید لاکتیک از آب پنیر

اسید لاکتیک یک اسید آلی است که کاربردهای زیادی دارد. در این طرح هدف تولید اسید لاکتیک از آب پنیر می باشد. اجرای این طرح هم به لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ مسائل زیست محیطی حائز اهمیت است.

اسید لاکتیک چیست؟

اسید لاکتیک یک آلفاهیدروکسی اسید دست‌سان (کایرال) است که یکی از فراورده‌های دگرگشت قندها در یاخته‌های انسان بوده و فرمول شیمیایی آن «C3H6O3» است. در pH بدن، اسید لاکتیک به شکل یونی آن یعنی لاکتات (C3H5O3-) وجود دارد. ازدیاد بیش از اندازه این ترکیب در یاخته‌های ماهیچه‌ای سبب گرفتگی و درد ماهیچه‌ها می‌شود.
اسید لاکتیک برای اولین بار توسط کارل ویلهلم شیمیدان سوئدی در سال 1780 از شیر ترش جدا شد.

این اسید حاصل عمل تخمیر لاکتوز است که در ریشه های ترش شده و فرآورده های تخمیری شیری مثل ماست، پنیر و… به وفور وجود دارد.

کاربردهای اسید لاکتیک:

اسید لاکتیک بشکل تجاری برای استفاده در صنعت غذا و دارو، دباغی چرم، رنگرزی پارچه، ساخت پلاستیک ها، حلال ها، جوهر و لاک ها تولید می گردد.

اگر چه شهرت عمده آن در تولید فرآورده های شیری است ولی از آن در تولید ترشی سبزیجات، در پخت و نانوایی، شراب سازی، ماهی ها، گوشت ها، سوسیس های پرورده و پنیر لاکتیکی استفاده می گردد.

  • پزشکی (تهیه نخ های جراحی قابل جذب در بدن)
  • دارویی (پایه اصلی در داروهایی با آزادسازی کنترل شده)
  • غذایی (تهیه نوشابه های گازدار و ماده‌ای برای جلوگیری از فساد مواد غذایی، به عنوان تنظیم کننده ph، به عنوان ماده نگهدارنده، به عنوان طعم دهنده و…)

موارد استفاده از اسید لاکتیک را می توان به دو دسته کاربرد اسید لاکتیک و مشتقات اصلی آن طبقه بندی کرد که به طور عمده به صنایع غذایی، دارویی و شیمیایی مربوط می شود. در صنایع غذایی از اسید لاکتیک در تولید پنیر، ماست، خیار شور، اسانس ها، شربت آبلیمو، استخراج آبمیوه ها و سایر فرآورده های غذایی و همچنین از فساد میکروبی غذاهای کنسرو شده و به عنوان افزودنی طبیعی در ایجاد طعم و مزه غذاها استفاده می شود. همچنین ممکن است از آن در تولید سایر اسید های آلی، اسیدهای اکریلیک، استالدئید و اتانول استفاده شود. جدیدترین کاربرد اسید لاکتیک در ارتباط با تهیه پلاستیک های زیست تجزیه پذیر و از جمله پلی لاکتیک اسیدها است که در موارد بالینی و ساخت ابزار آلات پزشکی نظیر نخ بخیه، ابزار آلات پیوندی، داروهای آهسته رهایش کنترل شونده و حشره کش از آن استفاده می شود.

آب پنیر چیست؟

آب‌پنیر، پروتئین وی یا پودر آب ماست است که به عنوان مکمل غذایی کاربرد دارد.
آب‌پنیر پسماند بسیاری از کارخانه‌های محصولات لبنی می‌باشد. که معمولا دور ریخته و محیط زیست را آلوده میکند.

فواید

  • افزایش تودهٔ عضلانی بدن
  • کاهش وزن بدن بخصوص چربی‌های بدن
  • افزایش قدرت ایمنی بدن توسط افزایش مقدار گلوتاتیون
  • پیشگیری از سرطان
  • کمک به فعالیت سلول‌های لنفوسیت t که نقش مهمی در پاسخ ایمنی بدن دارند و در نتیجه کاهش تحلیل بافت‌های بدن در طی بیماری و افزایش سطح سلامتی و تسریع بهبودی بدن بعد از بیماری.

مضرات

  • مصرف بیش از حد پروتئین وی بار کبدی را افزایش می‌دهد و باعث آسیب‌های جدی به کبد می‌شود.

روش تولید اسید لاکتیک

در صنایع تخمیری از سویه های میکروبی جور تخمیر استفاده می شود که با راندمان بالا می توانند فقط L(+) اسید لاکتیک را تولید کنند. از آنجا که تولید ایزومر نوری خالص، با روش شیمیایی امکان پذیر نیست، امروزه استفاده از روش های تخمیری در تولید آن افزایش یافته است. به طوری که تولید بیولوژیکی اسید لاکتیک در حدود بیش از نیمی از کل تولید جهان را به خود اختصاص داده است.

تولید اسید لاکتیک از آب پنیر

آب پنیر پساب آلاینده کارخانه تولید لبنیات می باشد که حاوی دسته لاکتوباسیلوس ها هستند.
این باکتری ها با مصرف قند آب پنیر (لاکتوز) و سایر مواد غذایی موجود، اسید لاکتیک را تولید می کند. تولید اسید لاکتیک به روش بیوشیمیایی بهتر از تولید به روش شیمیایی است. به علت ارزان بودن آب پنیر، استفاده از آن برای تولید اسید لاکتیک صرفه اقتصادی دارد.

اگر چه اسید لاکتیک را می توان به روش های شیمیایی نیز سنتز نمود ولی تولید آن از طریق تخمیر گلوکز و سایر مواد روش ارزان تری می باشد.

تولید صنعتی اسید لاکتیک

يكي از مشكلات اساسي در توليد صنعتي اسيد لاكتيك از محيط تخميري، اين است كه اسيد توليد شده در غلظت هاي بالا، اثر سو بر ميكروارگانيسم ها داشته و توليد اسيد را متوقف مي كند. به طوري كه فقط حدود نيمي از لاكتوز موجود در آب پنير، به اسيد لاكتيك تبديل مي شود.

بنابراين براي بالا بردن راندمان عمل بايستي اسيد توليد شده، همزمان با فرايند تخمير از محيط عمل جدا شده و غلظت اسيد در محيط از مقدار مشخصی زيادتر نشود.

مزیت اجرای این طرح

با اجرای این طرح علاوه بر جلوگیری از ایجاد آلودگی زیست محیطی به وجود آمده از پساب پنیر می‌توان سالانه با جایگزینی این محصول الیاف مصنوعی مانند نایلون و بطری‌های پت ساخت.

پیش‌بینی می‌شود در صورت احداث این واحد تولیدی در کشور و به خصوص تولید آن از آب پنیر فروش آن از بازار مناسبی برخوردار گردد.

به منظور جلوگیری از تک محصولی بودن کارخانه و ریسک سرمایه‌گذاری، این طرح با تولید محصولات جانبی مانند: پودر آب پنیر، شیر خشک، پودر ماست، پودر کشک و… پوشش داده خواهد شد.

خلاصه سرمایه گذاری مورد نیاز

احداث یک واحد صنعتی تولید اسید لاکتیک با ظرفیت اسمی معادل 625 تن

کل سرمایه گذاری: 4 میلیارد تومان
اشتغالزایی: 30 نفر
دوره بازگشت سرمایه: 3 سال
نرخ بازدهی طرح : 32%

کانال تلگرام بیگ والت

فرهاد دهقان

موسس و مدیرعامل بیگ والت ✍ "زمان شما محدود است، بنابراین آن را با زندگی به سبک دیگران هدر ندهید. اجازه ندهید زمزمه های دیگران باعث شوند تا صدای درونی خود را نشنوید. از همه مهم تر، شجاعت این را داشته باشید که به حرف دل خود و یافته های درونی خود عمل کنید. آنها به خوبی می دانند که شما دوست دارید چه کاری انجام دهید. همه چیزهای دیگر در درجه دوم اهمیت قرار دارند. "

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن