طرح توجیهی

تولید و بسته بندی بذر صیفی جات و سبزیجات

بسته بندی بذر ، تولید بذر در جهت رفع نیاز کشور

صنعت بذر در جهان صنعتی بزرگ و روبه رشد و با گردش مالی زیاد است. صنعت تولید و بسته بندی بذر صیفی و سبزی به دلیل قابلیت اشتغال زایی و بهره وری اقتصادی زیاد در ایران هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تولید بذر صیفی و سبزی در تمام دنیا در انحصار تعداد محدودی از شرکت های چند ملیتی است.

تقریبا یک چهارم محصولات کشاورزی تولید شده در کشور محصولات سبزی و صیفی است. شدیدترین وابستگی در ایران در حوزه سبزی و صیفی است. به طوری که تقریبا تمام بذور سبزی و صیفی خارجی و وارداتی است.

یکی از ساده ترین راه های تکثیر گیاهان استفاده از بذر می باشد, بذرهای موجود در بازار از سه روش اصلاح می شوند: ۱- در محیط طبیعی و گرده افشانی آزاد ۲- از طریق هیبریداسیون (دو رگ گیری) ۳- از طریق دستکاری ژنتیکی

آشنایی با صیفی جات و سبزیجات – تولید و بسته بندی بذر

مصرف روزانه‌ی انواع سبزیجات و صیفی جات علاوه بر اینکه در تناسب اندام و سلامت بدنی شما بسیار موثر است می‌تواند برای زیبایی و سلامت پوست و مو شما هم موثر باشد.

صیفی‌جات (تابستانی‌ها)، به برخی از محصولات زراعتی گفته می‌شود که در بهار و اوایل تابستان کارهای مقدماتی آن انجام شده و حاصلش در تابستان یا اوایل پاییز به دست می‌آید، مانند خربزه، هندوانه و طالبی. به عبارت دیگر صیفی جات برخی از محصولات زراعتی هستند که کاشت، داشت و برداشت آنها در فصول گرم سال انجام می‌شود.

تفاوت صیفی جات با سبزیجات به دلیل آن است که صیفی‌جات میوه هستند. طبق تعریف گیاه‌شناسی، میوه، قسمتی از گیاه است که از طریق گلدهی تولید می‌شود و همچنین بخشی از گیاه است که دارای دانه می‌باشد و به سایر قسمت‌های دیگر گیاه مانند ساقه، برگ، ریشه و حتی جوانه گل، سبزی می‌گویند؛ بنابراین چون صیفی‌جات از طریق گلدهی تولید می‌گردند، میوه محسوب می‌شوند.

از انواع دیگر صیفی جات، می‌توان انواع کدو، بادمجان، فلفل، کلم، ذرت، کرفس، باقلا، لوبیا سبز، گوجه‌فرنگی و را نام برد.

اهمیت اقتصادی بسته بندی بذر سبزیجات و صیفی‌جات

تنوع بالا، مدت زمان رشد به نسبت کوتاه و وجود بازار همیشگی برای فروش از جمله مهم‌ترین دلایلی هستند که کشاورزان به سوی پرورش سبزیجات و صیفی‌جات می‌روند. به عبارت دیگر از آن‌جایی که خریدار این محصولات همه مردم هستند، بازار آن همیشه وجود داشته و به راحتی هم در داخل کشور و هم در خارج از کشور فروخته می‌شوند. همچنین یک بسته بندی شکیل و استاندارد بذر باعث افزایش فروش بذرهای تولیدی و در نهایت موجب افزایش تولید و پرورش سبزیجات و صیفی جات در کشور خواهد شد.

همچنین سبزیجات و صیفی‌جات را می‌توان در هر جایی با هر متراژی از محیط‌های کوچک نظیر باغچه‌ها و حتی گلدان‌ها گرفته تا مزارع چند هکتاری کاشت. بنابراین افراد با سرمایه کم هم می‌توانند اقدام به پرورش سبزیجات و صیفی‌جات کرده و درآمدزایی نمایند.

از طرفی دیگر، انواع سبزیجات و صیفی‌جات قابلیت رشد در شرایط آب‌وهوایی مختلف و تمام فصول سال را نیز دارند‌‌. بنابراین می‌توان برخلاف بیشتر محصولات زراعی، در طول سال چند بار کشت کرده و به سود بیشتری دست پیدا کرد.

راهکارهای افزایش تولید سبزیجات و صیفی‌جات

ارزش غذایی بالا و اهمیت اقتصادی ویژه پرورش سبزیجات و صیفی‌جات در کشور سبب شد تا سیاست‌ها و برنامه‌ریزی‌های زیادی در جهت افزایش تولید این محصولات در سال‌های اخیر از سوی وزارت کشاورزی انجام گیرد که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • کاهش یا ثبات سطح زیر کشت
  • افزایش تولید از طرق اعمال افزایش عملکرد در واحد سطح با تغذیه مناسب و مبارزه با عوامل فسادزا
  • توسعه کشت نشایی
  • توسعه روش‌های جدید آبیاری
  • توسعه کشاورزی حفاظتی از طریق نگهداری بقایا، شخم کم و تناوب و افزایش کربن آلی خاک
  • توسعه سطوح زیر کشت گلخانه‌ای با هدف کاهش مصرف آب و تولید محصولات ارزشمند در خارج از فصل

صنعت تولید بذر محصولات سبزی و صیفی در ایران

تولید بذر سبزی و صیفی به صورت آزاد گرده افشان (OP)، هیبرید (F۱) و ارقام تکثیری (Clonall) انجام می شود. روند تولید بذر هیبرید (F۱ ) در محصولات سبزی و صیفی در دنیا از لحاظ گونه، رقم و حجم بذر مصرفی رو به افزایش است. ایجاد ارقام جدید محصولات سبزی و صیفی به دلیل ویژگی های خاص ژنتیکی، و تنوع طلبی در بازار مصرف آن ها در ایران بسیار آهسته تر از کشورهای پیشرو در این زمینه است. از این رو اغلب بذر مورد نیاز کشور به این محصولات از طریق واردات بذر تامین می شود. بذور وارداتی در گمرکات کشور بر اساس استاندارد ملی بذر مربوطه آزمون شده و در صورت مطابقت با استانداردهای بذر کشور اجازه ترخیص و توزیع در بازار را پیدا می کنند. صنعت تولید بذر محصولات سبزی و صیفی در ایران نوپاست ولی به سرعت در حال گسترش خود است. در حال حاضر تولید بذر ارقام آزاد گرده افشان پنج محصول گوجه فرنگی، پیاز، خربزه و طالبی، لوبیا سبز و کاهو انجام می شود. استاندارد دیگر محصولات در صفحه استانداردهای ملی بذر قابل دسترس هستند.

طبقات مختلف بذر

درحال حاضر طبقات بذر گياهان زراعي مختلف مبتني بر استانداردهاي ملي متفاوت بوده ولي معمولاً شامل 4 طبقه زیر می باشند:

  1. نوكلئوس (هسته اوليه)
  2. سوپر اليت (پايه)
  3. اليت (مادري)
  4. گواهي شده

بسته بندی بذر های اصلاح شده و بانک ژن

نقش بذور اصلاح شده در افزایش عملکرد غیرقابل انکار است. مهمترین فاکتور برای تولید بذر ژنتیک است. از انواع بذور می توان به بذرهای بومی کشاورزان، بذرهای اصلاح شده op، ارقام خالص گیاهان دگرگشن و بذور هیبرید اشاره کرد.

یکی از کارکردهای بانک ژن وارد کردن بذرها به چرخه اصلاح است. چرخه تولید بذر در ایران ناقص است و ارتباطی بین بانک ژن و اصلاح گرها وجود ندارد.اصلاح گرها در ایران به دلیل دسترسی به منابع ارزان ذخایر ژنتیکی علاقه ای به استفاده از ذخایر ژنتیکی بانک ژن ندارند. در نتیجه شرکت های وارد کننده بذر در ایران گردش مالی نزدیک به 120 میلیون دلار دارند.

هزینه زیاد تولید رقم و حفاظت از ارقام، تقاضای نامعلوم بازار، تاثیر اقلیم روی تولید بذور، سیاست ها و قوانین سختگیرانه مراکز ثبت ارقام از عواملی است که باعث سخت تر شدن تولید بذور سبزی و صیفی می شود.

بذر هیبریدی عملکرد و مقاومت بالایی دارد و به همین دلیل نیز بسیاری از کشاورزان مایل به استفاده از این بذرها هستند. برای تولید بذر هیبریدی باید گیاه والد بذر را در اختیار داشت.

تولید بذر نیازمند دریافت استاندارد ملی است.    

استاندارد ملی بذر حدود قابل پذیرش تعدادی از ویژگی های مزرعه تولید بذر و توده بذری را مشخص می نماید که با اصالت ژنتیکی، خلوص ژنتیکی، خلوص فیزیکی، کیفیت های فیزیولوژیک و سلامت بذر مرتبط هستند. این استانداردها بر مبنای مستندات علمی داخلی یا بین المللی و در نظر گرفتن شرایط فنی و اهداف تولید بذر کشور در کمیته های تدوین استاندارد تخصصی تعیین می شوند و پیش از اجرا به تصویب هیات امناء سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی می رسند. استاندارد ملی بذر معیار و شاخص صدور گواهی های مزرعه و بذر می باشد. هر بذری که دارای برچسب یا کارت استاندارد گواهی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال را دارا باشد، باید در زمان نصب برچسب واجد شرایط استاندارد معین شده باشد. 

مراحل مختلف برنامه كنترل و گواهي بذر:

  1. تاييد پيمانكار توليد كننده بذر
  2. بازديد و ارزيابي زمين و امكانات توليدي پيمانكاران توليد بذر
  3. كنترل كاشت و تعيين سطح سبز مزرعه
  4. نظارت بر مرحله داشت و كنترل اصالت ژنتيكي رقم
  5. نظارت و كنترل برداشت
  6. كنترل و نظارت بر مرحله فرآوري بذر
  7. نظارت بر انبار كردن و نمونه برداري
  8. تجزيه بذر در آزمايشگاه تجزيه بذر
  9. نصب اتيكت و آماده نمودن بذر جهت توزيع بين زارعين

جایگاه بالای ایران در پرورش سبزیجات و صیفی‌جات – اما ضعف در تولید و بسته بندی بذر

ایران به دلیل داشتن آب و هوای متنوع یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان سبزی و صیفی جات در خاورمیانه می باشد. به طوری که در جنوب کشور حتی در اواسط زمستان نیز سبزی کشت می شود و این امر باعث شده تا در زمستان اکثر کشورهای همسایه سبزی و صیفی مورد نیاز خود را از ایران وارد می کنند.

به عبارتی دیگر شرایط مطلوب سبزی‌کاری در ایران سبب شده که علاوه بر تأمین نیاز کشور در تمام فصول و کاهش واردات، امکان صادرات انواع محصولات سبزیجات و صیفی‌جات به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، عراق، روسیه انجام می پذیرد.

برخورداری از آب‌وهوای متنوع در مناطق مختلف، ایران را به پنجمین کشور تولید کننده سبزی و صیفی تبدیل کرده است؛ اما حیف که در تولید بذر اینگونه ها ضعف دارد و به واردات از دیگر کشورهای منطقه وابسته می‌باشد.

الزامات تولید بذر صیفی و سبزی در ایران

پذیرش نیاز کشور به تولید بذر صیفی و سبزی در میان سیاستگذاران، باورپذیری امکان تولید بذر در کشور، تشکیل شرکت های واقعی دانش بنیان در زمینه تولید بذر با دارا بودن سطح بالای دانش اصلاح نباتات، توجه دانشگاه ها به روش های نوین تولید بذر، ایجاد زیرساخت های لازم برای تولید بذر، دسترسی شرکت های دانش بنیان به منابع ژنتیکی، فراهم کردن ژرم پلاسم کافی، ارتباط و همکاری با شرکت های بزرگ در زمینه تولید بذر و وارد کردن دانش فنی تولید بذر، توجه به امکانات بومی از الزامات تولید بذر صیفی و سبزی در ایران هستند که با استفاده از دانش نوین به ایجاد صنعت قوی تولید بذر می انجامد.

دستگاه های بسته بندی بذر و محصولات کشاورزی

دستگاه بسته بندی انواع محصولات کشاورزی مانند حبوبات، ادویه جات، سبزیجات و … در مدل های توزین دار و حجمی با ظرفیت های مختلف از 10 گرم به بالا با روش کاملا بهداشتی و مدرن در بازار موجود هستند.

با خرید یک دستگاه ارزان قیمت، می توانید انواع بذر و دانه را در کم ترین زمان ممکن، در ابعاد متنوع، بسته بندی نمایید.
انواع بذر های مختلف، در باغات و زمین های کشاورزی به طور مستقیم و یا در کارخانجات یا منزل، می توانند در اندازه های کوچک تا بزرگ، با کیفیت عالی و حفظ سلامت، بسته بندی شوند.
کیفیت و دقت بسته بندی های مختلف، توسط دستگاه های بسته بندی بذر، یکسان است و تنها تفاوت دستگاه بزرگ و کوچک، ظرفیت و یا سرعت در بسته بندی ها ست.

خلاصه طرح توجیهی تولید و بسته بندی بذر

ظرفیت تولید سالیانه : 50 تن
مساحت زمین موردنیاز : 2000 مترمربع
زیربنای کل : 500 مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : 15 نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : 1.530 میلیارد تومان
ارزش ماشين آلات و تجهيزات : 525 میلیون تومان
نرخ بازده داخلی : 39.45 درصد

5 2 آراء
به این مقاله امتیاز دهید



سلب مسئولیت مانیتورینگ بیگ والت
بیگ والت یک سیستم مانیتورینگ است نه معرفی سایت های معتبر پس این سایت هیچگونه ارتباطی با پروژه های معرفی شده در سایت ندارد. سرمایه گذاری در پروژه های آنلاین همانند پروژه های فیزیکی دارای ریسک بوده و تصمیم به سرمایه گذاری و هر گونه سود و زیان به عهده‌ی شخص شماست. چنانچه به هر دلیل فکر می‌کنید نمی‌توانید در این تجارت موفق باشید از هر گونه سرمایه گذاری در پروژه‌ها جداً بپرهیزید. همه بنرها و پیوندها در اینجا فقط تبلیغات هستند. ما هیچ تبلیغی را تأیید یا تضمین نمی کنیم.
[بیشتر...]

فرهاد دهقان

موسس و مدیرعامل بیگ والت ✍ "زمان شما محدود است، بنابراین آن را با زندگی به سبک دیگران هدر ندهید. اجازه ندهید زمزمه های دیگران باعث شوند تا صدای درونی خود را نشنوید. از همه مهم تر، شجاعت این را داشته باشید که به حرف دل خود و یافته های درونی خود عمل کنید. آنها به خوبی می دانند که شما دوست دارید چه کاری انجام دهید. همه چیزهای دیگر در درجه دوم اهمیت قرار دارند. "
مشترک شدن
اطلاع از
guest
0 پرسش و پاسخ کاربران
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات
دکمه بازگشت به بالا
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x