تولید روغن هسته انگور و فرصت سرمایه گذاری در آن

تولید روغن هسته انگور سرمایه گذاری بکر و بی بدیل

تولید روغن هسته انگور

تولید روغن هسته انگور

روغن هسته انگور یک روغن خوشمزه و ایده‌آل برای آماده کردن غذاهای سرد و گرم است و سال‌هاست که در آشپزخانه‌های اروپا به خاطر طعم خوش و فواید بهداشتی آن به روغن‌های دیگر ترجیح داده می‌شود.

روغن هسته انگور از هسته‌های انگورهایی است که پس از آبگیری برای آب انگور و سرکه مصرف می‌شوند و در یک روند سالم جهت استحصال روغن مورد استفاده قرار می‌گیرد. روغن هسته انگور صددرصد طبیعی است و هیچ ماده شیمیایی به آن اضافه نمی‌شود این روغن بر خلاف روغن‌های دیگر دود نمی‌کند و نمی‌سوزد. نه تنها بر طعم اصلی غذا تأثیر نمی‌گذارد بلکه اندکی طعم کره‌ای به آن می‌دهد و به همین دلیل و آنچه در زیر به آن اشاره خواهد شد مورد تحسین همگان قرار گرفته است.

مزیت های بی شمار سرمایه گذاری

خواص و مزیت‌هایی که این روغن دارد می‌تواند به‌عنوان مزیت‌های اصلی سرمایه‌گذاری شمرده شود.

این روغن منبع سرشاری از ویتامین E است که نقش بسیار مؤثری در جلوگیری از امراض قلبی دارد و مانع لخته شدن خون در رگ‌ها می‌شود. روغن هسته انگور دارای بالاترین مقدار اسید لینولئیک یعنی ۶۸ تا ۷۶ در صد است. این اسید از اسیدهای چرب بسیار ضروری برای زندگی انسان محسوب می شود که بدن قادر به تولید آن نیست. این روغن دارای pronathrocynidins که نوعی از آنتی اکسیدان‌های بسیار خوب است، بافت‌ها و نسوج بدن را از جراحت و آسیب‌ها محافظت می‌کند و دانه‌های انگور و عصاره آن منبع اصلی این مواد هستند. جالب است بدانید که روغن هسته انگور بطور طبیعی فاقد کلسترول است.

از جمله اینکه این روغن جزو روغن‌های گیاهی برشمرده می‌شود که با بالا بردن کلسترول خوب بدن و پایین آوردن کلسترول بد به پاکیزگی رگ‌های خونی و شست‌وشوی آنها کمک می‌کند و از بیماری‌های قلبی- عروقی و سکته قلبی و مغزی جلوگیری کرده و متخصصان معتقدند در درمان ناتوانی جنسی آقایان موثر است.

از طرفی با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد روغن مصرفی کشور از خارج تامین می‌شود توجه به ضایعات و هسته‌های میوه‌های فرآوری‌شده مثل مرکبات، انگور، سبوس برنج و ذرت می‌تواند در کاهش وابستگی کشور موثر باشد و مورد حمایت دولت هم قرار گیرد.

سطح تولید، مزیت دیگر سرمایه گذاری

متوسط میزان تولید در هکتار انگور آبی کشور ۱۲۲۰۷ کیلوگرم می‌باشد، میزان تولید انگور در کشور و وجود تاکستان‌های فراوان در برخی مناطق یکی دیگر از مزیت‌های سرمایه‌گذاری در این صنعت به شمار می‌آید، تولید انگور کشور حدود ۸۷/۲ میلیون تن بوده که ۳۹/۸۹ درصد آن از کشت آبی حاصل شده است. استان‏ خراسان علیرغم رتبه دوم در سطح بارور با ۴۲/۱۵ درصد تولید انگور کشور، در جایگاه نخست تولید این محصول قرار دارد. استان فارس نیز باوجود اختصاص رتبه نخست سطح بارور، از نظر تولید با سهم ۹۶/۱۲ درصد در تولید، در جایگاه دوم تولید کنندگان انگور جای گرفته است. استان‌های قزوین، آذربایجان شرقی و همدان و به ترتیب با ۶۲/۱۲، ۴۸/۱۱ و ۹۷/۱۰ درصد از تولید انگور کشور در جایگاه‌های سوم تا پنجم قرار دارند.

این میزان تولید انگور در کشور و روند رو به رشد مصرف روغن‌های گیاهی در سال‌های اخیر می‌توانند مزیت‌های توجه به این صنعت به‌شمار آیند.

تاریخچه روغن هسته انگور

استفاده روغن هسته انگور قدمتی بس طولانی دارد در طول جنگ جهانی اول به علت کمبود روغن خوراکی در آلمان و اتریش و مجارستان به روغن هسته انگور توجه شد تا بتواند جوابگوی کمبود باشد. در این صنعت بیشترین قدمت متعلق به ایتالیا بوده و آن هم بخاطر وجود تاکستان‌های زیاد انگور و بالاتر بودن حجم تولید آب انگور در این کشور گزارش شده است. پس از آن هم حدود سال ۱۹۱۸ میلادی در فرانسه صنعت روغن هسته انگور بنیان گذاشته شد و بعد از آن توجه کشورهایی که تاکستان داشتند یکی پس از دیگری به این محصول جلب شد. در این بین ایران تا یک سال پیش جزو وارد‌کننده‌های این محصول در حجم کم بود تا اینکه یکی از کارخانه‌های تولید آب‌میوه، پس از استفاده از انگورهای هسته‌دار برای تولید انواع نوشیدنی، هسته آن‌ها را جدا و روغن هسته انگور ایرانی تهیه می‌کند.

کاربرد روغن هسته انگور در چرخه صنایع

جالب است بدانید روغن‌کشی از این دانه علاوه بر بحث خوراکی در بسیاری از موارد صنعت هم پرکاربرد است.

صنعت رنگ: بعنوان نیمه خشک شونده یا خشک شونده در صنایع رنگ مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌توان از آن در صنایع لاک و الکل سازی استفاده کرد.
صنعت لاستیک سازی: بعنوان جایگزین اسید استئاریک در صنایع لاستیک سازی استفاده می‌شود.
صنعت کاغذ سازی: بعنوان روغن مورد مصرف در صنایع کاغذ سازی استفاده می‌شود.
صنعت نساجی: روغن هسته انگور پس از سولفونه شدن در بخش رنگرزی استفاده می شود.
صنعت داروسازی: برای تهیه محلول‌های هیپودرمیک بجای روغن زیتون در صنایع داروسازی استفاده می‌شود.
صنعت داروسازی: در مرحله صمغ زدائی از روغن در صنایع داروسازی استفاده می‌شود.
صنعت هواپیمایی: برای روغن کاری موتور هواپیما بجای روغن کرچک و در روان سازی استفاده می‌شود.
مواد آرایشی: در تهیه مواد آرایشی و مواد تقویت کننده مو استفاده می‌شود.

اما محدودیت‌هایی هم وجود دارد!

نخستین مسئله‌ای که به‌عنوان محدودیت در این صنعت برشمرده می‌شود قیمت تمام شده بالا در آن است. در واقع تولیدکنندگان برای تهیه یک شیشه روغن به تعداد زیادی هسته انگور نیاز دارند و از آنجا که انگور به اندازه دانه سویا، آفتابگردان یا حتی میوه زیتون کشت نمی‌شود، هزینه‌های تولید این روغن خیلی بیشتر از سایر روغن‌هاست. تولیدکننده مجبور است برای داشتن صرفه اقتصادی مناسب، قیمت نهایی محصولش را بالا ببرد و همین موجب می‌شود قدرت خرید مخاطب در قیاس با سایر روغن‌های مشابه پایین‌تر باشد. همچنین عدم آشنایی مردم و عدم فرهنگ‌سازی در خصوص استفاده از این محصول یکی دیگر از بازدارنده‌های سرمایه‌گذاران برای ورود به این حوزه است که البته با صرف مقداری هزینه و انجام تبلیغات شاید بتوان این مسئله را حل کرد.

پروسه تولید روغن هسته انگور

دانه‌های روغنی از هنگام برداشت تا بدست آمدن محصول نهایی (روغن) مراحل مختلفی را پشت سر می‌گذارند. مراحل اولیه شامل جداسازی دانه از اضافات، پاک کردن دانه و آماده‌سازی دانه برای روغن کشی است که پس از این مراحل، روغن کشی از دانه انجام می‌شود. پس از طی این مراحل بر روی روغن خام بدست آمده مراحل مختلف تصفیه انجام می‌شود.

در بخش تصفیه مواد مختلفی از روغن حذف می‌گردد و در این مرحله بعضی از مواد مفید نیز به مقدار کم خارج می‌گردند این مراحل شامل خنثی سازی، بوزدائی، رنگ زدائی، هیدروژناسیون و فرایندهای تکمیلی است.

• استخراج روغن به سه طریق زیر در صنایع متداول است:
1- فشردن یا پرس کردن
2- استخراج با حلال
3- استخراج بوسیله پیش پرس و سپس توسط حلال

رایج‌ترین نوع روغن‌کشی هسته انگور، از طریق فشردن دانه‌ها تحت حرارت و استخراج روغن بدون استفاده از حلال است. البته برخی با استفاده از هگزان، پروسه روغن‌کشی را انجام می‌دهند اما شرکت‌های تولید‌کننده روغن طبیعی سعی دارند که این کار را با استفاده از گرما و فشار و بدون استفاده از مواد شیمیایی انجام دهند به همین دلیل از هیچ حلالی برای استخراج بهره نمی‌گیرند و همچنین روغن را در درجه حرارت‌های پایین تصفیه کنند تا مدت زمان نگهداری آن طولانی‌تر شود و از صدمات ناشی از حرارت زیاد هم در امان بماند.

پیشنهاد منطقه مناسب برای اجرای طرح

استان فارس با وجود سهم ۶۸‌ درصدی از سطح بارور تاکستان‌های کشور از این صنعت بی‌بهره است و پس از این استان، استان‌های خراسان، قزوین، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، همدان و زنجان هم از تولیدکننده‌های اصلی انگور هستند که به خوبی می‌توان کارخانه تولید روغن هسته انگور را در این مناطق راه‌اندازی کرد. همچنین تاسیس واحد روغن‌کشی هسته انگور در نزدیکی کارخانجات آب انگورگیری به جهت تسهیل در تامین و هزینه حمل‌و‌نقل مواد اولیه، پیشنهاد می‌شود.

نتیجه گیری

به دلیل روند رو به رشد مصرف روغن‌های گیاهی در سال‌های اخیر، روغن هسته انگور درکنار روغن‌های دیگر می‌تواند تامین کننده بخشی از نیاز مردم باشد. لذا با توجه به وارداتی بودن روغن هسته انگور احداث کارخانه روغن کشی از تفاله انگور در کنایر سایر دانه‌های روغنی دیگر و در مجاورت کارخانجات تولید آب انگور و با در نظر گرفتن توجیه اقتصادی طرح در زمینه مصرف داخلی و همچنین مساله صادرات آن، توصیه می‌شود.

منبع: behinsanat.com

برچسب ها

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Close