تولید روغن کلزا به کمک روغن کشی از دانه‌های روغنی کلزا

تولید روغن از دانه‌های روغنی گیاه کلزا

طرح توجیهی روغن كشي از دانه هاي روغني كلزا

روغن کلزا به دلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع و درصد پایین اسیدهای چرب اشباع همانند زیتون جزء با ­کیفیت ترین روغن‌های خوراکی است.

وابستگی شدید کشور به واردات دانه ­های روغنی، کنجاله و روغن که بیش از 90 درصد است.

گیاه کلزا به علت درصد بالای روغن (به طور میانگین حاوی 42 درصد روغن می باشد )، یکی از گیاهانی است که رشد آن در بیست سال اخیر به طور فزاینده ای افزایش یافته است.

گیاه کلزا

کلزا گیاهی علفی و با دوره رشد یکساله بوده و ارتفاع بوته آن از 50 تا 170 cm متغیر است، گیاه دارای ساقه راست، منشعب و تقریبا مدور می باشد. ریشه کلزا عمودی است که در شرایط مناسب تا عمق 80 cm خاک و حتی بیشتر نفوذ می کند. عمق نفوذ و گستردگی ریشه نقش بسزایی در مقاومت گیاه به خشکی دارد.
برگهای آن در مرحله اولیه رشد بیضی شکل، دارای دمبرگ بوده امّا در مراحل بعدی برگها نوک تیز و تا حدودی به ساقه چسبیده اند.
گلهای آن زرد رنگ و گل آذین آن خوشه ای می باشد.
طول غلاف 10- 5 cm و حاوی 40- 15 عدد دانه کروی شکل می باشد.
رنگ دانه زرد، قهوه ای تیره و یا سیاه بوده و وزن هزار دانه آن 5_ 3/5 گرم می باشد.

کاشت کلزا در ایران به علت حمایت های دولت و سود خوبش خیلی رایج شده است.

ارقام کلزا

ارقام کلزا دارای دو تیپ بهاره و پائیزه می باشند که ارقام بهاره به دلیل دوره رشد کوتاهتر از عملکرد کمتری برخوردارند و در ضمن نیازی به ورنالیزاسیون یا بهاره سازی ندارند، در حالی که ارقام پائیزه نیازمند گذراندن یک دوره سرما می باشند. ارقام مختلفی اصلاح شده اند که می توانند در مناطق مختلف کشور کشت شوند.

ارقام اصلاح شده کنونی در سه دسته کلی تقسیم می شوند که از این قرارند:

  • ارقام صفر (0): در این ارقام میزان اسید اروسیک به حد بسیار اندکی تقلیل یافته است.
  • ارقام دو صفر (00) : در این ارقام علاوه بر اسید اروسیک، میزان گلوکوزینولات نیز کاهش یافته است.
  • ارقام سه صفر (000): در این ارقام هر سه ماده نامطلوب در کمترین مقدار خود وجود دارند یعنی اسید اروسیک، گلوکوزینولات و فیبر به حداقل رسیده اند.

دانه کلزا

دانه کلزا دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین و ۱۲ تا ۲۰ درصد پوست است. رقم اصلاح شده کلزا، که امروزه کانولا خوانده می‌شود، از مقدار کمتری اروسیک اسید و گلوکوزینولات برخوردار است و به علت محتوای کمتر مواد ضد تغذیه‌ای، برای مصرف انسان و تک معده‌ای‌ها نسبت به رقم غیر اصلاح شده یا همان کلزا، مناسب‌تر است.

گرده گل کلزا به عنوان یکی از منابع اصلی تغذیه زنبوران عسل در کشورهای دیگر به شمار می رود و نقش بسیار بزرگی را برای زنبورداران ایفا می کند.

روغن کلزا

روغن کلزا به علت اینکه دارای اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول است از کیفیت تغذیه‌ای بالایی برخوردار می‌باشد. بین ارقام روغن کلزا و در شرایط مختلف تنوع زیادی در ترکیب اسیدهای چرب آن مشاهده می‌شود. برخی از انواع کلزا که در گروه کانولا قرار دارند دارای کمتر از ۳۰ میکرومول گلوکوزینولات در هر گرم کنجاله بوده و روغن دانه آنها دارای مقدار زیادی اسیدهای چرب غیر اشباع و حدود ۲ درصد یا کمتر اسید اروسیک می‌باشند و روغن آنها به صورت خوراکی مصرف می‌شود.

در گذشته روغن کلزا به عنوان روغن چراغ، روغن خوراکی و گیاه علوفه ای در تغذیه دام مورد استفاده قرار گرفته است.

میزان چربی دانه های کلزا 45 تا 50 درصد است و میزان پروتئین آن بین 17 تا 25 درصد می باشد.

فرآیند تولید روغن:

  1. جمع کردن دانه های روغنی در مخزن اولیه
  2. الک بوجاری
  3. سیلو اصلی
  4. دیگ پخت
  5. پرس ماریچی
  6. مخزن ته نشین
  7. فیلتر برس
  8. سپس کنجاله وارد یک مخزن ذخیره میشود
  9. مواد دیگر هم وارد یک مخزن دیگر میشوند و سپس به مرحله بسته بندی فرستاده میشوند.

کاربردهای روغن کلزا

دانه این گیاه نقش مهمی در تامین روغن خوراکی مردم ایفا می کند.

روغن کلزا خیلی بخار می‌کند، بنابراین از آن برای سرخ کردن یا کباب کردن میتوانید استفاده کنید.

یکی از مشتقات روغن کلزا گلسیرین است، از روغن کلزا برای روغن کاری دستگاه ها و ساخت صابون و مواد آرایشی، بهداشتی و مصارف خاص صنعتی چون تولید رنگ، حلال ها و مواد نرم کننده استفاده میگردد.

روغن کلزا دارای اسیدهای چرب است و ترکیبات شیمیائی آن بمانند ترکیبات روغن زیتون می باشد. روغن این گیاه دارای اسیدهای چرب اومگا 3 و امگا 6 و ویتامینE و کاروتینوئد می باشد. (Karotinoide) که در جلوگیری از سرطان موثر میباشد.

روغن کلزا سرشار از دو نوع اسید چرب است که برای بدن انسان حکم کیمیا را دارد، چون این دو نوع اسید در بدن تولید نمی‌شوند. اولی «اسید آلفا لینولنیک» است که از بدن در مقابل حملات قلبی حفاظت کرده و موجب کاهش کلسترول بد بدن می‌شود. اسید چرب بعدی «اسید لینولئیک» یک اسید چرب امگا 6 است. این اسید برای مغز بسیار مفید است و در رشد نوزادان نقش بسزایی دارد. هر دو این‌ها برای بدن ضروری هستند و هر دو در گروه چربی‌های سالم غیراشباع قرار دارند.

روغن کانولا

روغن کانولا یا کانولا شامل کلزاهایی می‌شود که از آن‌ها روغن استخراج می‌شود. روغن کانولا به عنوان یک روغن خوراکی (کانولا اویل) که از کاشت گونه‌های مختلف بذر در زمین‌های مخصوصِ کاشت دانه‌های روغنی تولید می‌شود، شناخته می‌شود.

استفاده از این نوع روغن امری طبیعی و معمول بوده و زیان یا آسیبی برای سلامت انسان یا حیوانات ندارد.

ماشین آلات و تجهیزات روغن کشی کلزا

سیلو: برای ذخیره کردن اولیه دانه، دارای رطوبت سنج و دما سنج
تسمه نقاله: انتقال دانه های روغنی و کنجاله
الک بوجاری: مجهز به مگنت، غربال و مکش هوا، موتور، گیر بکس
سیلو: ازجنس کربن استیل، سقف محدب و انتهای قیفی
برج پخت: سیلندری شکل و ایستاده، دو جداره
پرس: مارپیچی، حلزونی
مخزن: ذخیره روغن، کربن استیل
تانک: ته نشین کننده،ایستاده، دارای صافی ورودی
پمپ روغن: سانتریفوژ، ازجنس فولاد زنگ نزن
فیلترپرس: از نوع قاب و صفحه، کربن استیلو صفحات مشبک
مخزن: برای ذخیره کردن روغن خام، کربن استیل
سیلو: برای ذخیره کردن کنجاله
بسته بندی: بسته بندی کنجاله در کیسه های پلی اتیلن

خلاصه طرح تولید روغن کلزا (کانولا)

تولید زوغن کلزا با ظرفیت تولید 17000 تن در سال

سرمایه گذاری کل: 1 میلیارد و 900 هزار تومان
زمین موردنیاز: 2700 مترمربع
اشتغال زایی: 40 نفر

امتیاز شما به این مطلب
[votes: 0 Rating: 0]
ما را در تلگرام دنبال کنید ما را در اینستاگرام دنبال کنید
برچسب ها
نمایش بیشتر

تبلیغات

تبلیغات 1

دستگاه جوجه کشی حرفه ای

دستگاه جوجه کشی حرفه ای Easy Bator 6 نمونه متفاوت در صنعتی جوجه کشی کشور ، مناسب برای جوجه کشی از پرندگان زینتی و گران تخم.کیفیت جهانی با راندمان جوجه کشی عالی و قیمت مناسب عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

تبلیغات 2

دستگاه جوجه کشی خارجی

فروش ویژه دستگاه جوجه کشی خارجی ، ساخت کره جنوبی در مدل ها و ظرفیت های مختلف مناسب برای جوجه کشی از تمامی پرندگان و خزندگان تخم گذار اهلی و زینتی با راندمانی فوق العاده عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

پربازدیدترین مطالب این بخش

دیدگاه بگذارید

  اشتراک در  
اطلاع از
بستن
بستن