تولید ماکادمیا گران‌ترین خشکبار جهان

سرمایه‌ گذاری در کشت ماکادمیا، گران‌ترین خشکبار جهان

تولید ماکادمیا / کاشتنی کمتر شناخته شده

تولید محصولات کشاورزی و غذایی همواره یکی از سرمایه‌گذاری‌های مناسب برای افراد به شمار می‌آید، چرا که مصرف مواد‌غذایی قبل از هر موضوع دیگری برای افراد در اولویت است. در این گزارش تلاش داریم وضعیت سرمایه‌گذاری در یکی از محصولات خوراکی را که از خانواده خشکبار است از نظر بگذرانیم، البته همان‌طور که در ذیل بیان می‌شود کشت و بهره‌برداری از این محصول در دست تحقیق و بررسی است و این گزارش بیشتر جنبه معرفی و شناخت این محصول را دارد اما در صورت اعلام آمادگی برای شروع کشت، سرمایه‌گذاران بالقوه خود را یافته باشد.

ماکادمیا گران ترین خشکبار جهان

ماکادمیا (Macadamia) تنها محصول تجاری مهم غذایی بومی استرالیاست. منشا ماکادمیا جنگل‌های بومی منطقه بریزبن در ساحل شرقی استرالیاست. ارنست شلدون فان تاسل که برای نخستین بار ماکادمیا را در سال ۱۹۲۲ در یک مهمانی خورده بود به این میوه علاقه‌مند شد و ۷۵ هکتار از زمین‌های دولتی در اطراف شهر هونولولوی هاوایی را به منظور کشت ماکادمیا اجاره کرد.

سرمایه گذاری در تولید ماکادمیا

در سال ۱۹۲۵ او به‌طور کامل آن زمین را با بذرهای ماکادمیای تهیه شده از درختان متعلق به برادران جردن و پورویس کشت کرد. این باغ مقدمه‌ای برای کشت ماکادمیا با اهداف تجاری شد. وی در سال ۱۹۳۱ نخستین کارخانه آماده‌سازی ماکادمیا را هم احداث کرد و از آن به بعد این خشک میوه به یک محصول تجاری بدل شد.

پس از مشخص شدن پتانسیل اقتصادی ماکادمیا در هاوایی، کشت این درخت در استرالیا نیز از سال ۱۹۵۰ گسترش یافت. از سال ۱۹۸۰ باغ‌های تجاری ماکادمیا به سرعت در استرالیا احداث شد و در سال‌های اخیر این کشور مقام اول تولید این خشک میوه جهان را از هاوایی پس گرفته است. در سال‌های اخیر این خشکبار مغذی و پر خاصیت از محبوبیت خاصی در بازارهای جهانی برخوردار شده است و بسیاری از کشورهای مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری که آب و هوای مناسبی برای پرورش آن دارند به تولید ماکادمیا اقدام کرده‌اند.

اقتصاد ماکادمیا

از نظر اقتصادی نه‌تنها ماکادمیا گران‌ترین و مرغوب‌ترین خشکبار جهان است، بلکه هزینه‌های نگهداری آن بسیار اندک است. قیمت خشکبار ماکادمیا در جهان در سال‌های اخیر به‌طور معنی‌داری افزایش پیدا کرده است. به‌طوری که در حال حاضر قیمت آن در استرالیا به ۷/۵ دلار استرالیا در هر کیلوگرم به‌صورت فله افزایش پیدا کرده است. لازم به ذکر است که این قیمت‌ها برای ماکادمیای با پوسته است و مغز ماکادمیا به‌صورت خالص ۴۰ تا ۸۰ درصد گران‌تر است.

جایگاه ماکادمیا در بازار جهانی خشکبار

مصرف خشکبار از گذشته‌های دور به‌صورت آجیل بسیار متداول و مرسوم بوده است. در دهه‌های اخیر خشکبار به‌عنوان مواد‌غذایی و مختصر و پر خاصیت از رونق خاصی در بازارهای جهانی برخوردار شده است. میزان تولید ماکادمیا در جهان حدود ۱۰۰ هزار تن، است که کمتر از نیم درصد از تجارت جهانی خشکبار را شامل می‌شود.بد نیست بدانید میزان صادرات ماکادمیا در سال ۲۰۰۱ از کشور استرالیا ۲۷۳۰۰ تن گواتمالا ۹۰۰۰ تن، کنیا ۶۰۵۲ تن، جنوب آفریقا ۱۰۴۰۰ تن و آمریکا ۴۳۰۰ تن بوده است. برزیل و کاستاریکا از دیگر صادر‌کنندگان ماکادمیا هستند. استرالیا یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان ماکادمیاست به‌طوری که ارزش محصول ماکادمیای داخلی و صادراتی استرالیا برابر ۱۰۰ میلیون دلار است.

وضعیت کشت ماکادمیا در ایران

شرکت نوین کشت خزر، کشت آزمایشی نهال ماکادمیا را از سال ۸۰ با همکاری تولیدکنندگان استرالیایی در یک باغ دو هکتاری در شمال کشور آغاز کرد. وضعیت رشد نهال‌های کشت شده مناسب به نظر آمد و این تجربه نشان داد ایران و به‌ویژه شمال کشور، منطقه بسیار مساعدی برای تولید فندق استرالیایی است. بررسی شرایط آب و هوایی و دمای ۲۰ سال اخیر استان‌های شمالی ایران، نشان می‌دهد در صورت کشت نهال ماکادمیا در این مناطق، محصول بهتری از آنچه که در استرالیا تولید می‌شود، به دست خواهد آمد. در واقع به دلیل کم بودن هزینه‌های نگهداری و بی‌نیازی این درخت به آبیاری، همچنین مقاومت آن نسبت به آفات و بیماری‌ها با ورود در سطح کلان به باغات شمال کشور ایران، شاید بتوان خلأهایی را که در تولید برخی مرکبات به وجود آمده به‌خوبی برطرف کرده و با افزایش درآمد کشاورزی، موجبات بهره‌مندی بیشتر را فراهم آورد.

ماکادمیا در مناطق پرورش آووکادو، انبه، خربزه درختی و موز و مرکبات رشد موفقیت‌آمیزی دارد. درخت ماکادمیا در فصل بهار و در ماه‌های مرداد تا شهریور به گلدهی می‌نشیند. میوه‌ها پس از ۳۱ هفته می‌رسند.

روش های ازدیاد ماکادمیا

ازدیاد ماکادمیا از طریق بذر آسان بوده و بذرهای آن پس از برداشت قابلیت کشت دارند اما بهتر است که حدود ۳۰تا ۹۰روز بعد از برداشت ماکادمیا نسبت به کشت بذر آن اقدام کرد. اما درختان حاصل از بذر برای تولید محصول به ۸ تا ۱۲ سال زمان نیاز دارند و کیفیت و میزان محصول آنها قابل پیش‌بینی نیست. به این علت، ماکادمیا به‌طور معمول از طریق پیوند تکثیر می‌شود. عمل پیوند معمولا در خزانه و معمولا در بهار یا پاییز انجام می‌شود. درختان پیوند شده از سن هفت تا ۱۰ سالگی تولید محصول می‌کنند و معمولا تا سن ۱۰۰ سالگی توانایی محصول‌دهی دارند.

کشت های مخلوط

گاهی اوقات برای بهره‌گیری هرچه بیشتر از زمین، محصولات دیگری در بین درختان جوان ماکادمیا کاشته می‌شود، البته قبل از کشت محصولات خاص در بین درختان ماکادمیا باید به سه نکته اساسی توجه کرد:

ـ از کاشت محصولی که می‌تواند به درخت ماکادمیا صدمه بزند یا روی رشد آن تاثیر نامطلوبی داشته باشد باید اجتناب کرد.
ـ درختان بلندی که شلوغی و سایه سرتاسری برای درختان ماکادمیا ایجاد می‌کنند نباید کاشته شوند.
ـ در بین درختان بارور نباید گیاه دیگری کاشته شود، زیرا در این مرحله درختان ماکادمیا نیاز به مراقبت‌های ویژه دارند تا از حداکثر رشد و عملکرد اطمینان حاصل شود.

پس از جمع‌آوری میوه‌های ماکادمیا باید پوسته‌تر آنها را جدا و آنها را به مدت دو، سه هفته در محلی به دور از آفتاب پهن کرد. پروسه جدا کردن پوست این محصول هم یک جریان جداگانه دارد که هم می‌شود به شکل‌های سنتی این کار را انجام داد و هم روی جداسازی ماشینی آن سرمایه‌گذاری کرد که در واقع با فرآوری ماشینی و پس از آن بسته‌بندی محصول بالطبع می‌توان نتیجه بهتری گرفت.

منبع: behinsanat.com

برچسب ها

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Close