YESSS
wssavior

BSFinance.biz - 6500% AFTER 90 DAYS
dogeminers-biz

طرح توجیهی و فرصت های سرمایه‌گذاریکارآفرینی و اشتغالزایی

تولید ورق و پاکت‌های تتراپک | بسته بندی تتراپک

طرح تولید پاکت‌های تتراپک چند لایه

تحولی در صنعت بسته بندی با تولید پاکت‌های تتراپک چندلایه
صنعت پاکت‌های تتراپک به مدت 40 سال در انحصار کشور سوئد بود و منحصراً بازار جهان را دست گرفته بود.

نمونه هایی از بسته بندی که در زمینه نگهداری مواد غذایی متداول گردیده اند، نمونه هایی هستند که با نام تجاری Tetra Pak و یا Tetra Brik شناخته شده اند که از نوع بسته بندی های چند لایه بوده و به منظور نگهداری طولانی مدت مواد غذایی در دمای محیط مورد استفاده واقع می شوند. به دلیل آب بندی کامل این نوع بسته بندی، استفاده از مواد نگهدارنده در ترکیب ماده خوراکی، الزامی نمی باشد که این امر امتیاز بزرگی برای این نوع پوشش بسته بندی از نظر صنایع غذایی محسوب می گردد.

انواع بسته بندی: دوی پک، تتراپک، کامبی بلاک، اسپتیک،

تتراپک

نام تتراپک Tetra pak برگرفته از نام شرکت سوئدی Tetra pak است که نخستین بار در سال 1951 از این تکنولوژی استفاده کرد. این شرکت زیر مجموعه ای از گروه صنعتی Tetra Laval است که علاوه بر تجهیزات بسته بندی، ماشین آلات بسته بندی و خطوط تولید مواد غذایی را نیز تولید می کند.

تتراپک نوعی کاغذ یا مقوای پوشش داده شده است که  برای بسته‌بندی مایعات فاسد شدنی مانند شیر، فراورده‌های لبنی و آبمیوه استفاده می‌شود. در تولید تتراپک از 3 نوع ماده استفاده می‌شود که هر یک عملکرد مهمی دارند. این 3 ماده عبارتند از: مقوا، پلی اتیلن و آلومینیوم

مزایا ظروف کارتنی (تتراپک)

  • انعطاف پذیری
  • شکل پذیری و چاپ پذیری خوب
  • مقاومت بالا به پاره شدن، کشش و فشار
  • سبک و غیر قابل نفوذ بودن به هوا
  • ممانعت کنندگی خوب در برابر عوامل فساد به ویژه نور
  • قابل بازیافت
  • تجزیه سریع در محیط

معایب ظروف کارتنی (تتراپک)

پاکت‌های تتراپک در مقابل نفوذ گاز، روغن و رطوبت مقاومت خوبی ندارد.

کاربردهای تتراپک

پاکت‌های تتراپک بیشتر برای بسته‌بندی شیر، آبمیوه و فراورده‌های لبنی استفاده می‌شود.
تتراپک در صنایع لبنی، آبمیوه و انواع پوره، سوپ‌های آماده، دسر، بستنی، پنیر و دیگر صنایع کاربرد دارد.

جنس بسته بندی تتراپک

بسته بندی پاکت‌های تتراپک از 5 لايه تشکیل شده  است.

اين لايه ها از داخل به خارج عبارتند از:

  1. لايه پلي اتيلني مجاور با محصول
  2. آلومينيم فويل
  3. لايه پلي اتيلني
  4. مقوا چند لایه
  5. لايه پلي اتيلني مجاور به هوا

هر کدام از اين لايه ها با هدف خاصي تهيه شده اند.

  1. لايه داخلي پلي اتيلني اولا به عنوان فيلم خنثي و با محصول واکنش نداده و ثانيا قابليت دوخت حرارتي را فراهم مي
  2. کند.
  3. لايه آلومينيم فويل براي ممانعت از حضور نور بکار برده مي شود.
  4. لايه پلي اتيلني مياني اولا نقش ممانعت کنندگي دارد و ثانياً عامل چسباننده مقوا و آلومينيوم فويل مي باشد
  5. لايه مقوا استحکام بسته و قابليت چاپ را تامين مي کند
  6. لايه پلي اتيلني خارجي از چاپ روي مقوا محافظت مي کند و آن را براق مي کند.

مواد بسته بندی طول عمر مصرفی مایعات را افزایش داده و تاریخ انقضای مصرف را تا حد ۹ تا ۱۸ ماه افزایش میدهد.

آنچه که در ایران متداول است، استفاده از تکنیک چاپ افست جهت انتقال طرح گرافیکی بر روی شیت بسته بندی، و سپس اتصال لبه ها با سیستمی است که اصطلاحاً دوخت جرقه ای نامیده می شود.

نکته جالب توجه در برخی از نمونه های بسته بندی تتراپک، مکانیزم درپوش پیچی موجود بر روی آن است.

درپوش پیچی این نوع بسته بندی از چهار قطعه مجزا تشکیل شده است و دو عملکرد متفاوت را همزمان با هم انجام می دهد: پیچیدن و سوراخ کردن

وقتی کاربر با چرخاندن درپوش پیچی میخواهد درب پاکت‌های تتراپک را باز کند، قطعه چهارم نیز توسط زائده های بلندی که در داخل درپوش پیچی است، به سمت پایین، حرکت کرده و با سوراخ نمودن لایه آلومینیومی موجود بر روی بسته بندی (که پوشش مقوایی ندارد) درب بسته بندی را باز می نماید.

تفاوت بسته‌بندی تتراپک با بسته‌بندی‌ معمولی

تفاوت فرایند بسته‌بندی تتراپک در مقایسه با سایر بسته‌بندی‌های معمول در بازار، آن است که در این روش، برای ماندگاری بیشتر محصولات از سیستم اسپتیک استفاده می‌شود، یعنی مواد و محصولات را  استریلیزه و ضد عفونی  می‌کنند، به طوری که دیگر نیازی به افزودن مواد نگهدارنده جهت ماندگاری محصول نیست. در صورتی که در بسته‌بندی به روش قوطی، به مایعات و فراورده‌های لبنی، مواد نگهدارنده افزوده می‌شود. پس از پاکسازی و تخلیه قوطی‌ها از هوا، مایعات را درون قوطی‌ها ریخته و سپس قوطی دوخته می‌شود.

با استریلیزه کردن شیر، فراورده‌های لبنی و آبمیوه، دیگر نیازی به افزودن مواد نگهدارنده نیست و این مواد را می‌توان به مدت 6  ماه  در دمای معمولی مانند دمای اتاق نگهداری کرد. پاکت‌های تتراپک علاوه بر نگهداری از شیر و آبمیوه و جلوگیری از فاسد شدن این  محصولات،  از کیفیت آنها نیز محافظت می‌کند و باعث می‌شود طعم، بو و مزه آنها تغییر نکند.

گفتنی است بسته به این‌که محصول پر شده تا چه اندازه اسیدی یا قلیایی یا نفوذپذیر باشد، ضخامت و جنس لایه‌ها نیز تغییر می‌کند.

شرایط تایید پاکت‌های تتراپک

یکی از شرایط تایید پاکت‌های تتراپک قدرت نگهداری مواد فاسد شدنی به مدت شش ماه است؛ بنابراین مصرف‌کنندگان پس از پرکردن مواد درون بسته‌بندی، باید آن را به مدت شش ماه در شرایط آب و هوایی متفاوت نگهداری کنند تا پس از پایان شش ماه و آزمایش‌های لازم، از کیفیت نگهداری بسته‌بندی جدید اطمینان حاصل شود. بنابراین تولید کننده تتراپک شش ماه پس از اولین تولید خود، قادر خواهد بود محصول خود را به بازار عرضه کند، البته در صورتی که جواب آزمایش‌ها مثبت باشد.

انواع بسته بندی های تتراپک

تتراپک طیف وسیعی از انواع سیستم های بسته بندی را داراست. تنوع این بسته بندی ها مطابق دانش روز تغییر نموده و در برگیرنده بسته بندی های پاکتی و پلاستیکی است.

بسته بندی مدت دار (اسپتیک)

بسته بندی ضد عفونی شده (مدت دار) توسط تتراپک در سال 1960 اختراع شده است. بسته بندی ضد عفونی شده نوعی از بسته بندی است که محصول را طی مراحلی با دمای بسیار بالا به سرعت حرارت داده و آن را سرد نموده و سپس درمحیطی استریل وارد بسته بندی های استریل می نمایند.
عملیات گرمایشی چند ثانیه به طول می انجامد تا اطمینان حاصل شود که محصول کیفیت خود را حفظ نموده است. بسته بندی اسپتیک محصول را برای مدت طولانی بدون نیاز به یخچال، تازه نگه میدارد. این بسته بندی از 0.6 میلیمتر لایه آلومینیوم تشکیل شده که محتوی بسته را از اکسیژن و نور حفاظت میکند. بسته بندی اسپتیک تتراپک از زمان اختراع (اواخر دهه 1960) تاکنون با موفقیت بسیاری روبرو بوده است.

مزایا بسته بندی اسپتیک:
  • در این روش با استفاده از دمای بالا و زمان کوتاه محصول مرغوبتری بدست می آید و طول عمر مواد غذایی بیشتر است.
  • در این سیستم انواع مختلف مواد و ظروف بسته بندی که ابعاد و اندازه های مختلف دارند می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
  • در مبدلهای حرارتی از نوع اسپتیک سح حرارتی و برودتی زیادتر است بنابراین قادر است انتقال حرارت زیادتری ایجاد کند.
معایب بسته بندی اسپتیک:
  • هزینه سرمایه گذاری سیستم اسپتیک زیاد است.
  • عموماً جهت مایعات مناسب است علاوه بر این برای انتقال مناسب محصول توسط پمپ باید محصول غذایی مایع، یکنواخت باشد.
  • ظرفیت این سیستم پایین است.

بسته بندی تترابریک

بسته بندی ضدعفونی شده تترا بریک به شکل آجر مستطیلی و مخصوص حمل در پالتهای اروپایی طراحی شده که در چهار فرمت متفاوت تولید می شوند: بیس لاین، میدلاین، اسکوالین و اسلیم لاین. شیر و آبمیوه پاستوریزه می‌توانند در بسته بندی تترابریک و برای توزیع سردخانه ای عرضه گردد. فناوری پایه برای تترابریک اسپتیک همان فناوری به کار برده شده در تترا کلاسیک اسپتیک، تترا پریزما اسپتیک، تترا وج اسپتیک و تترا فینو اسپتیک است.

تترا کلاسیک اسپتیک

تترا کلاسیک اسپتیک بسته بندی مناسبی برای مواد غذایی مایع به خصوص آشامیدنی ها، غذای مدارس، یخمک، سس گوجه فرنگی و دسرها است.

تترا فینو اسپتیک

بسته بندی تترا فینو اسپتیک مناسب بازارهای در حال توسعه است. این نوع بسته بندی به شکل کیسه و بدون تا خوردگی است. سیستم بسته بندی تترا فینو اسپتیک راهی مناسب برای بسته بندی و فرآوری شیر به روش UHT است.

تترا پریزما اسپتیک

بسته بندی تترا پریزما اسپتیک بسته بندی پاکتی (مقوایی) منحصر به فردی است که به شکل هشت ضلعی و دارای هشت پنل طراحی شده است. این بسته بندی مناسب آیس تی، آیس کافی، شراب، شیر، نوشیدنی های تقطیر شده و آبمیوه است.

تترا ریکارد

تترا ریکارد سیستم جدید بسته بندی مقوایی و فرآوری غذاهایی است که ماندگاری زیادی دارند. تتراپک هم اکنون با استفاده از فناوری استرلیزه در ظرف یا ریتورت، آماده ارائه راه حلی جدید برای بسته بندی آن دسته از مواد غذایی است که به طور سنتی در قوطی یا شیشه و پارچ نگه داری می‌شدند مانند میوه جات، سبزیجات، غذاهای آماده یا غذای حیوانات. از نظر تکنیکی تترا ریکارد را میتوان یک گام بزرگ در فنآوری به شمار آورد، چرا که پیش از این «جوشاندن» یک قوطی پاکتی امکان‌پذیر نبود.

تترا رکس

قسمت بالای این بسته بندی مقوایی شیبدار است که ابتدا ته بسته بندی چسب خورده و بسته می‌گردد سپس پر شده و در آخر، قسمت بالای آن چسب خورده و بسته میشود. پنل پنجم و ششم این بسته بندی مواد محتوی آن را از تماس با لبه های کاغذی خام مصون می‌دارد.

تترا تاپ

این بسته بندی شامل تلفیقی منحصر به فرد از بدنه مقوایی و در پلاستیکی است که در عین شیک و کلاسیک بودن دارای لبه هایی منحنی و نرم است . این نوع بسته بندی بهداشتی و دارای ایمنی در حمل، توزیع و انبار آسان برای تولیدکننده است. شکل متمایز این بسته بندی در قفسه فروشگاه ها، توجه افراد را به خود جلب میکند.

تترا وج اسپتیک

بسته بندی تترا وج اسپتیک با استفاده از فناوری تترابریک اسپتیک جلب اطمینان میکند. شکل متمایز این بسته بندی امکان به دست آوردن «تمایز در محصول» را فراهم میسازد.

چالش‌های تولید پاکت‌های تتراپک در ایران

هرچند که مصرف پاکت‌های تتراپک در ایران رو به فزونی است، ولی تاکنون اقدام جدی برای سرمایه‌گذاری در این زمینه صورت نگرفته است. شاید یکی از دلایل عمده آن، میزان سرمایه‌گذاری بالایی باشد که برای تولید این محصول مورد نیاز است.

سرمایه‌گذاری‌هایی در زمینه تولید پاکت‌های تتراپک در استان‌های کشور انجام شده، اما به علت پیچیدگی فرآیند تولید این محصول در مقایسه با بسته‌های دیگری که در این صنعت متداول است، تاکنون هیچ یک از سرمایه‌گذاری‌ها به صورت موثر جوابگوی نیاز بازار نبوده است.

علت در چند مورد قابل‌توجه و بررسی است:

نخست اینکه هیچ یک از سرمایه‌گذاران برای تولید محصول به انتقال فناوری فکر نکرده‌اند و بعضی سرمایه‌گذاران تصور می‌کنند تنها با خرید دستگاه قادر به تولید محصول خواهند بود. در صورتی که تولید این محصول خاص، به علت پیچیدگی فرآیند تولید، نیاز به بکارگیری افراد حرفه‌ای و با تجربه طولانی در تولید این محصول دارد. متاسفانه در کشور ما چنین افرادی به راحتی پیدا نمی‌شوند، بنابراین باید از افراد کارآزموده خارجی استفاده کرد که توانایی انتقال فناوری را به مهندسان ایرانی داشته باشند.

دوم اینکه متاسفانه افراد برای کاهش مبلغ سرمایه‌گذاری اولیه با خرید دستگاه‌هایی با کیفیت پایین اقدام کرده‌اند که محصول را با ضایعات بالا تولید می‌کند که این روند مقرون به‌صرفه نیست.

سوم اینکه تولیدکنندگان باید این نکته را درنظر داشته باشند که تولید این محصول با روش آزمون و خطا میسر نیست، زیرا باید هزینه هنگفتی را متحمل شوند، چراکه عملیات لایه‌چسبانی این محصول با دستگاه کوتینگ اکستروژن انجام می‌شود. دستگاه کوتینگ اکستروژن باید به طور مداوم در حال تولید باشد و امکان خاموش کردن مقطعی آن وجود ندارد. بنابراین بررسی این روند نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران در این حوزه باید با علم و آگاهی از ویژگی‌های تولید، قدم در این راه بگذارند.

خلاصه طرح تولید پاکت‌های تتراپک

راه اندازی واحدی با ظرفیت تولید 2 میلیارد پاکت‌های تتراپک در سال
سرمایه گذاری کل:  50 میلیارد تومان (حدود 30 تا 35 میلیارد تومان هزینه دستگاه ها و تجهیزات است.)
زمین مورد نیاز: 20000 متر مربع
بازدهی طرح: 40%
اشتغالزایی: بیش از 200 نفر
دریافت تسهیلات از: صندوق توسعه ملی و یا بانک‌های خصوصی و دولتی

[تعداد: 0 امتیاز: 0]
تلگرام بیگ والت اینستاگرام بیگ والت

برچسب ها

فرهاد دهقان

موسس و مدیرعامل بیگ والت ✍ "زمان شما محدود است، بنابراین آن را با زندگی به سبک دیگران هدر ندهید. اجازه ندهید زمزمه های دیگران باعث شوند تا صدای درونی خود را نشنوید. از همه مهم تر، شجاعت این را داشته باشید که به حرف دل خود و یافته های درونی خود عمل کنید. آنها به خوبی می دانند که شما دوست دارید چه کاری انجام دهید. همه چیزهای دیگر در درجه دوم اهمیت قرار دارند. "

نظرات کاربران

avatar
  اشتراک در  
اطلاع از
دکمه بازگشت به بالا
بستن