طرح توجیهی و فرصت های سرمایه‌گذاریکارآفرینی و اشتغالزایی

تولید ژلاتین از استخوان و ضایعات کشتارگاه‌ها یک سرمایه گذاری سخت

تولید ژلاتین حلال در ایران - Gelatin production

طرح تولید ژلاتین حلال از استخوان، پوست و ضایعات کشتارگاهی مرغ، ماهی، گاو و گوسفند در ایران
راه اندازی صنعت تولید ژلاتین کار بسیار سختی است و هر کشوری چنین صنعتی را ندارد.

ژلاتین و یه دنیا کاربرد

ژلاتین یک پلی پپتید با وزن مولکولی بالاست که از کلاژن ها بدست می آید.

ژلاتین ماده‌ای جامد نیمه شفاف، بی‌رنگ، ترد و کمابیش بی‌مزه است که از کلاژن درون پوست و استخوان جانوران به‌دست می‌آید. ژلاتین یک گونه تغییرناپذیر هیدرولیز شده از کلاژن است و به‌عنوان یک ماده خوراکی طبقه‌بندی شده‌است.

ژلاتین در دمای حدود 30 تا 53 درجه حدود 5 تا 10 برابر وزن خود آب جذب می کند و به یک ژل آبکی تبدیل میشود. ژلاتین یک ماده آمفوتریک است بدین معنا که نه اسیدی است و نه قلیایی، نقطه ایزوالکتریک ژلاتین بین 4.8 و 4.9 می باشد. ژلاتینی که در فرایند اسیدی تولید شده نقطه ایزوالکتریک بالاتری از ژلاتینی دارد که در فرایند قلیایی تولید شده است.

ترکیبات اصلی ژلاتین:

پروتئین: 90-48 درصد
نمکهای معدنی: 2-1 درصد
آب: 51-8 درصد
در حالت خشک حدود 98-99 درصد ژلاتین، پروتئین می باشد.
در کل ژلاتین یک ترکیب غیر همگن از پروتئینهای با وزن مولکولی بالا می باشد.

کاربردهای ژلاتین:

این ماده در ساخت بسیاری از محصولات خوراکی کاربرد داشته و مواد غذایی را حجیم و پایدار می نماید. ژلاتین معمولاً به‌عنوان عامل ژله ای کننده در صنایع غذایی، داروسازی، عکاسی و لوازم آرایشی و بهداشتی به‌کار می‌رود. عمده موارد استفاده خوراکی آن در تولید انواع دسر، آبمیوه‌های پاکتی، محصولات لبنی، شیرینی‌ها، غذاهای کنسرو شده، غذاهای رژیمی و نوشابه سازی‌ها می‌باشد.

ژلاتین برای روشن شدن آب، مانند آب سیب و سرکه استفاده می شود.

کاربردهای ژلاتین به طور خلاصه:
صنایع غذایی: در تهیه شیرینی، آبنبات، مارمالاد دسرهای آماده و …
صنایع دارویی: استفاده در ساخت انواع آمپول
صنایع نظامی: ساخت کاغذ اسکناس ، رطوبت گیر و…
سایر صنایع: استفاده در چسب سازی، صنعت عکاسی، آرایشی و بهداشتی و…

مراحل تولید ژلاتین

دو منبع استخوان و پوست گاو و خوک در دنیا مهم ترین منبع ژلاتین است.

ژلاتین معمولا بصورت پودر یا گرانول تولید می شود، رنگ آن زرد متمایل به قهوه ای و تقریبا بی بو و بدون مزه می باشد که از نظر فیزیکی تقریبا شفاف و شکننده می باشد. ژلاتین در آب گرم، گلیسرول و اسید استیک محلول و در حلالهای ارگانیک غیر محلول می باشد.

تاسیسات عمومی مورد نیاز واحد تولید:
بویلر، چیلر، پمپ مواد اولیه، تبدیل کننده، توزیع برق کابینه و تجهیزات الکتریکی، تجهیزات آزمایشگاهی

فرآیند تولید ژلاتین از استخوان:

  1. چربی گیری و خرد کردن
  2. هضم اسیدی
  3. هضم قلیایی و استخراج ژلاتین
  4. شستشو
  5. فیلتراسیون
  6. تبادل یونی
  7. تبخیر و تغلیظ
  8. فیلتراسیون مجدد و سرد کردن
  9. اکسترود کردن
  10. خشک کردن
  11. آسیاب کردن
  12. یکنواخت کردن و بسته بندی

فرآیند تولید ژلاتین از پوست:

در رورش ساخت ژلاتین از پوست در ابتدا فرآیند دو مرحله مو گیری از پوست و شستشو با آب اضافه میشود و بقیه مراحل همان مراحل قبلی میباشند.

تولید ژلاتین از ضایعات کشتارگاهی

ژلاتین از منابع مختلف دامی نظیر استخوان و بافت های همبند دامها، پوست خوک، گوشت ماهیان غیر خوراکی، پوست ماهی و سایر منابع پروتئینی قابل تهیه می باشد. ولی از آنجا که منابعی مانند گوشت ماهی و دام به صورت مستقیم مورد مصرف خوراکی دارد و گران قیمت می باشد معمولا ژلاتین را از ضایعات پوست و گوشت و استخوان و یا منابع غیر خوراکی تهیه می نمایند که اغلب به صورت پودر و گرانول تولید می گردد. نقطه ژله ای شدن ژلاتینی که از ماهی گرفته می شود پائین تر از نقطه ژله ای شدن ژلاتین تهیه شده از گاو و خوک می باشد.

تولید ژلاتین از ضایعات مرغ حلال

بخشی از ژلاتین تولید شده در جهان از پوست و استخوان خوک تهیه می‌گردد که مصرف آن از لحاظ شرعی در کشورهای مسلمان اشکال دارد و استفاده از استخوان گاو هم به دلیل بیماری جنون گاوی و گران شدن ژلاتین تولیدی شاید خیلی مورد استقبال قرار نگیرد. استفاده بهینه از ضایعات مرغ این باقیمانده کم ارزش، در جهت تولید ژلاتین حلال، باعث کاهش واردات آن به کشور که عمدتا از پوست خوک و ضایعات دامی تهیه شده می گردد با توجه به فراوانی و قابل دسترس بودن استخراج ژلاتین از ضایعات مرغی مورد بررسی قرار گرفته است و اقتصادی تر است.

بررسی بازار ژلاتین

در حال حاضر تقریباً تمام ژلاتینهای تولیدشده در سطح جهان غیر از ژلاتین تولیدی در ایران، دارای منشأ خوکی است و دلیل اصلی استفاده از پوست و استخوان خوک در تولید ژلاتین، قیمت بسیار ارزان‌تر آن به‌نسبت ژلاتین گاوی است.

بسیاری از تولید کنندگان مواد غذایی و دارویی ایرانی از ژلاتین‌های خارجی استفاده می کنند، بررسی ها نشان می دهد ژلاتینهای ارزان که از چین و کشورهای دیگر وارد ایران میشوند حلال نیستند و از خوک تهیه شده‌اند.

بازرسی از محموله جهت بررسی وضعیت بهداشتی، نمونه برداری از محموله های وارداتی، بررسی گواهی حلال بودن با حضور نماینده ولی فقیه، آزمون شیمیایی برای کنترل کیفیت ژلاتین و آزمون PCR برای تعیین فشار ژلاتین، از جمله وظایف بازرسان سازمان غذا و دارو مستقر در گمرک کشور برای واردات ژلاتین حلال به کشور است.

افزایش گرایش مردم به غذاهای آماده، نوشابه ها و دسرها باعث افزایش مصرف ژلاتین در کشور شده‌است.
همچنین تولید ژلاتین حلال در کشور هم یکی از مزیت های این طرح است.

واردات ژلاتین خوکی تولیدکننده ایرانی را ورشکست میکند دولت نباید ژلاتین‌های خارجی که منشا خوکی دارند را وارد کشور کند تا تولید کنندگان داخلی بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. (حمایت از تولید ملی)

خلاصه طرح Gelatin production

نام : ژلاتین (gelatin)
کد آیسیک 3:  29121142

طرح تولید ژلاتین از ضایعات کشتارگاهی با ظرفیت 500 تن در سال
مساحت زمین: 4000 متر مربع
اشتغالزایی: 50 نفر
برآورد سرمایه گذاری کل: 7 میلیارد تومان
نقطه سربه سر تولید: 25%
دوره برگشت سرمایه :5 سال
نرخ بازده داخلی : 26.5%

[تعداد: 1 امتیاز: 2]
تلگرام بیگ والت اینستاگرام بیگ والت

برچسب ها
نهال وب

فرهاد دهقان

موسس و مدیرعامل بیگ والت ✍ "زمان شما محدود است، بنابراین آن را با زندگی به سبک دیگران هدر ندهید. اجازه ندهید زمزمه های دیگران باعث شوند تا صدای درونی خود را نشنوید. از همه مهم تر، شجاعت این را داشته باشید که به حرف دل خود و یافته های درونی خود عمل کنید. آنها به خوبی می دانند که شما دوست دارید چه کاری انجام دهید. همه چیزهای دیگر در درجه دوم اهمیت قرار دارند. "

نظرات کاربران

avatar
  اشتراک در  
اطلاع از
دکمه بازگشت به بالا
بستن