خواص و مضرات بادمجان

آشنایی با خواص و مضرات کامل بادمجان

بادمجان یا بادنجان جزو گیاهانی است که خیلی از مردم از آن استفاده میکنند، خیلی ها شاید به آن حساسیت داشته باشند و خیلی ها هم بادمجان را به عنوان بهترین غذا می دانند.

نام انگلیسی: Eggplant
نام علمی: Solanum Melongena

کلیات گیاه شناسی

این گیاه که به عربی بادنجان نامیده می شود گیاهی است یکساله و دارای ساقه نسبتا ضخیم و پوشیده از کرک. ارتفاع ساقه آن تا 70 سانتیمتر می رسد. برگهای آن بیضی شکل با نوک باریک و گلهای آن بنفش رنگ است. میوه این گیاه دراز و باریک و یا گرد، برنگهای بنفش، سیاه، زرد و سفید دیده می شود.
بادمجان متعلق به خانواده سیب زمینی است از زمانهای بسیار قدیم در هند کشت می شده است و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است . چین از قرن نهم هجری شروع به کشت و زرع آن کرد. تجار انگلیسی این گیاه را در قرن هفدهم میلادی از گینه ودر انگلستان کردند و آنرا بنام کدوی گینه ای مینامیدند.
بادمجان در تمام مدت سال وجود دارد و در آمریکا، ایالات فلوریدا، تگزاس، لویزیانا و نیوجرسی بیشتر محصول بدمجان آمریکا را کشت می کنند.

بعضی ها بادمجان را با پوست می پزند و خیلی ها هم پوست آن را می کنند. مهمترین نکته در خرید بادمجان، انتخاب بادمجان های با تخم کم و مزه شیرین است.
برای خرید بادمجان به سراغ بادمجان های گوشتالو، براق، سنگین و بلند بروید با پوستی کشیده و سفت و بدون آثار ضرب خوردگی چون خوشمزه تر هستند.
البته بادمجان های دلمه ای هم در بازار ایران یافت می شوند که اغلب برای درست کردن دلمه به کار می روند.
بادمجان های باریک بیشتر در خورشت ها یا به صورت سرخ کرده در خوراک به کار می روند.
مردمان شمال ایران هم غذاهای خاصی را با بادمجان طبخ می کنند که در آنها بیشتر بادمجان کبابی به کار می رود.
بادمجان های تازه را اگر در کیسه پلاستیکی بگذارید تا چند روز در یخچال تازه می مانند و خواصش حفظ می شود.

گرفتن تلخی بادمجان

پیش از سرخ کردن بادمجان برای گرفتن تلخی آن این ترفند را به کار ببرید: بادمجان ها را پس از پوست کندن از وسط به دو نیم کنید. اگر تخم زیاد دارد، آنها را در بیاورید. روی آن نمک بپاشید و روی یک سینی دستمال کاغذی بگذارید و بادمجان ها را روی آن بچینید و سینی را در آفتاب قرار دهید. پس از یکی دو ساعت بادمجان ها را فشار دهید تا تلخی آن کاملا گرفته شود… حالا مطمئن باشید نه تنها دیگر بادمجانها تلخ نیستند بلکه روغن کمتری نیز به خود جذب میکنند…

در صد گرم بادمجان مواد زیر موجود است:

انرژی ۳۰ کالری
آب ۹۲ گرم
پروتئین ۱/۳ گرم
چربی ۰/۲ گرم
نشاسته ۴/۶ گرم
کلسیم ۱۲ میلی گرم
فسفر ۱۵ میلی گرم
گوگرد ۱۵ میلی گرم
منیزیم ۱۲میلی گرم
پتاسیم ۲۲۰میلی گرم
آهن ۰/۷ میلی گرم
سدیم ۳ میلی گرم
منگنز ۰/۲ میلی گرم
روی ۰/۳ میلی گرم
مس ۰/۱ میلی گرم
ید ۰/۰۰۲ میلی گرم
بتاکاروتن ۰/۰۵ واحد بین المللی
ویتامین ب ۱ ۰/۰۵ میلی گرم
ویتامین ب ۲ ۰/۰۵ میلی گرم
ویتامین ب ۳ ۰/۷ میلی گرم
ویتامین ث ۵ میلی گرم

خواص بادمجان

• بادمجان دارای خواص تغذیه ای بسیار مفید است به شرط این که سرخ نشود.
• از نظر طب قدیم بادمجان گرم و خیلی خشک است .
• مهمترین خاصیت آن کم کالری بودن آن است که غذای بسیار خوبی برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند زیرا دارای ویتامین و مواد معدنی نیز می باشد .
• از ویتامین های موجود در بادمجان می توان به ویتامین های گروهB (مخصوصا B1 و B6)، ویتامین A و C و مواد معدنی مختلف از جمله کلسیم، فسفر، مس، گوگرد، منیزیم، پتاسیم و آهن اشاره کرد.
• علاوه بر ویتامین ها و املاح یاد شده، بادمجان دارای فیتونوترینت هایی است که خاصیت آنتی اکسیدانی فوق العاده ای دارند. • • • • • فیتونوترینت های موجود در بادمجان شامل اجزای فنولیکی مانند کافئیک و کلوروژنیک اسید(chlorogenic acid) و فلاوونوئیدها مانند ناسونین(nasunin) می باشند. اجزای فنولیکی دارای خاصیت ضد سرطانی، ضدکلسترول بد خون و ضد ویروسی می باشد.
• بادمجان اثر نرم کننده و مدر درد.
• بادمجان به علت دارا بودن آهن در رفع کم خونی داروی موثری است.
• بادمجان را می توان برای از بین بردن ورم و التهاب روی عضو ملتهب گذاشت.
• ریشه بادمجان و شاخه های خشک شده و برگهای آن اثر بند آورنده خون را دراست و قابض بوده و می توان در آن برای درمان احتلام بانه و انواع خونریزیها استفاده کرد.
• بادمجان پادزهر خوبی برای مسمومیت های حاصل از خوردن قارچ سمی است.
• خوردن بادمجان گرفتگی رگها را باز می کند و شخص را از خطر سکته قلبی محفوظ می درد.
• بادمجان برطرف کننده یبوست است.
• برگها و پوست سیاه بادمجان را اگر بجوشانند این جوشانده درمان اسهال خونی است.
• جوشانده ریشه بادمجان درمان بیماری آسم است.
• بادمجان مقوی معده است.
• آب زرد رنگی که در موقع نمک زدن و گذاشتن بادمجان از آن خارج می شود برای خشک کردن عرق دست و پا بهترین دارو است و اشخاصی که دست و پایشان مرتب عرق می کند باید دست و پای خود را با آن چند بار در روز بشویند تا از شر این مرض آسوده شوند.
• اگر بادمجان را بسوزانند و خاکستر آن را با سرکه خمیر کنند و به زگیل بمالند زگیل کنده خواهد شد.
• از بادمجان می توان به عنوان مسکن برای تسکین در استخوان شکسته و ضرب خورده استفاده کرد بدین طریق که باید بادمجان را در فر بگذارید که نیم پز شود و سپس آب آنرا با فشار بگیرید و بعد به مقدار نصف این مقدار آب به آن شکر قهوه ای اضافه کنید آنرا هم بزنید و بنوشید.
• این گیاه حاوی فیبر بالایی است از این رو برای درمان یبوست و کاهش کلسترول مفید است.
• تحقیقات جدید نشانگر آن است که بادمجان دارای ماده ای ضد تشنج است و در درمان صرع اثر بسیار خوبی دارد.
• بادمجان کالری پایینی دارد (هر ۱۰۰ گرم آن دارای ۳۵ کیلو کالری انرژی است)، به همین دلیل برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند، مفید است.
• به علاوه انیس گلایسمی پایین آن(کمتر از ۱۵)، موجب شده است که برای بیماران دیابتی نیز سودمند باشد.
• بادمجان به دلیل داشتن پتاسیم بالا و سدیم پایین، برای کاهش فشار خون بسیار سودمند است.

هشدارهای مهم در مصرف بادمجان

بادمجان باید کاملاً رسیده مصرف شود، چرا که نارس آن دارای ماده ای سمی است و در کسانی که از آسم رنج می برند، تحریک کننده به شمار می آید.
دانه بادمجان ایجاد یبوست می کند.

مضرات بادمجان

مصرف بادمجان را به افرادی که از مشکلات گوارشی رنج می برند، توصیه نمی کنیم.
همچنین به علت دارا بودن ماده ای سمی به نام سولانین برای افرادی که حساسیت دارند، مناسب نیست، این افراد به خصوص به نمونه های تخم دار بادمجان حساسیت داشته و بلافاصله بعد از خوردن آن، دچار چشم درد شده یا پوست بدن شان خارش پیدا می کند و در مواردی مبتلا به کهیر می شوند.

برچسب ها

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Close