خواص و مضرات

خواص و مضرات جلبک

خواص شگفت انگیز جلبک

جلبک دریایی گرچه کم حجم و کم کالری است، اما دارای مواد مغذی فوق العاده ای است که حتی نمی توان تصور کرد. اول اینکه سرشار از ید است، ید برای سلامت تیروئید بسیار مفید است. ویتامین C آن نیز بالاست که مقاومت سیستم ایمنی بدن را بالا می برد. آهن موجود در آن نیز به فرستادن اکسیژن و انرژی به اندام های بدن کمک می کند.

استفاده از جلبک در آشپزی

جلبک دریایی یک ماده ی غذایی رایج در میان مردم آسیاست، برای مثال، مردم ژاپن در سوشی خود از ورقه های نازک جلبک دریایی استفاده می کنند. مردم ژاپن در رستوران هایشان سالاد جلبک مصرف می کنند و یا آنها را به صورت خشک شده از رستوران ها خریداری می کنند. سعی کنید از جلبک های دریایی استفاده کنید که فاقد فلزات سنگین و یا آلودگی های دیگر باشند.
می توانید در ماکارونی سبزیجات خود از جلبک استفاده کنید. نصف یک فنجان از این ماکارونی تنها ۳۴ کالری دارد و با سس کره ی بادام زمینی بسیار خوشمزه است. حتی می توانید کمی اسپیرولینا خریداری کرده و آن را به اسموتی صبحگاهی خود بیافزایید. این کار موجب تامین پروتئین، آهن و ویتامین B شما خواهد شد.
یکی دیگر از موارد مصرف جلبک، ساندویچ جلبک یا ریختن جلبک خشک شده در املت، اسموتی، پاپ کورن و سس سالاد است. ژاپنی ها از جلبک سوپ میزو تهیه می کنند و چینی ها نیز به صورت فراوان از این جلبک ها در تهیه غذا استفاده می کنند. تهیه سالاد از این جلبک ها یک منبع ید، ویتامین K و منیزیم در اختیار مصرف کننده قرار می دهد.

فواید جلبک دریایی

این ماده همچنین حاوی ویتامین A، آمینو اسید و انواع ویتامین های B است. به علاوه یکی از منابع گیاهی ویتامین B12 نیز محسوب می شود. دو ماده ی موجود دیگر در جلبک، پتاسیم و منیزیم هستند که برای استخوان ها و قلب بسیار مفید هستند. جلبک ها سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و دیگر مواد مغذی هستند و امروزه در آشپزی بین المللی بسیار استفاده می شوند. در سایر کشورها از این جلبک ها غذاهای متنوعی تهیه می شود چون علم امروز پی به تاثیر آن ها روی سلامتی پی برده است.
اگر مبتلا به بیماری های کلیه، فشار خون بالا و یا اختلالات تیروئید هستید، پیش از شروع مصرف جلبک با پزشک خود مشورت کنید. میزان فراوان ید موجود در جلبک موجب مشکلات تیروئید، پتاسیم بالای آن موجب بیماری های کلیه و سدیم آن باعث احتباس مایعات در بدن می شود.

فواید گونه هایی از جلبک:
• فیتوپلانکتون ها: منبع اولیه انرژی
• لامیناریا: تهیه غذا، مکمل غذایی دام و طیور، تهیه ی داروی پالکاتو (گواتر)
• سارگاسوم: تهیه غذا، مکمل غذایی دام و طیور، تهیه ی داروی پالکاتو(گواتر)
• نیتلا: نشان دادن تجمع یونها و حرکت سیتوپلاسمی
• کلرلا، استابولاریا، کلامیدوموناس: استفاده در مطاعات ژنتیک، فیززیولوژی و …
• الاریا: تهیه غذا، مکمل غذایی دام و طیور
• پورفیرا: تهیه غذا
• کوندوروس: تهیه غذا
• الوا Ulva: تهیه سوپ و سالاد
• کلرلا: تهیه سوپ و سالاد، غذای فضانوردان، تهیه انتی بیوتیک کلرلین (ضد باکتری)، تحقیقات فضایی
• لامیناریا، اکروسیس، تیس، فوکوس: تهیه آلژینات (لاستیک سازی، رنگ سازی، تهیه بستنی، لوازم پلاستیکی ضد حرارت ،تهیه چسب، صابون، کرم، سس).
• اسپیروژیر: تهیه کاغذ عدسی (تمیز کردن عدسی)
• لامیناریا، سارگاسوم: تهیه داروی پالکاتو (درمان گواتر)
• مانیتول: تهیه شیرینی (بدون اینکه زیان آور باشد)
• دیاتومه ها: مکمل غذایی دام و طیور، صافی در پالایش روغن، ساخت آجر نسوز، پودر براق کننده ماشین، تهیه شیشه مقاوم
• ماکروسیس تیس: مکمل غذایی دام و طیور
• جلبک سبز – آبی: تثبیت کننده ی ازت هوا در مزارع برنج
• کارا، فوکوس: کلپ کشاورزی (کود زیستی)
• ژلیدیوم، گراسیلاریا، کوندروس: تهیه آگار (استفاده در کشت های آزمایشگاهی باکتری و قارچ، داروسازی)
• کوندروس کریس پوس: تهیه کاراژنین (تهیه خمیر دندان، ژل موی سر، لوسیون بهداشتی – زیبایی، انعقاد خون، رنگ سازی ،چرم سازی، صنایع داروسازی)
• کلپ های دریایی: صنایع صابون سازی و شیشه سازی به عنوان منبع سود (Soda)
• استخراج پتاسیم وید: تهیه آمونیاک و ذغال

جلبک ها جایگزینی برای نمک

بسیاری از افراد مجبور هستند به خاطر شرایط بدنیشان مصرف نمک را کاهش دهند. جلبک ها یک جایگزین مناسب برای نمک محسوب می شوند. اگر به جلبک تازه دسترسی دارید به جای نمک از آن ها استفاده کنید چون میزان سدیم آن ها در مقایسه با سدیم نمک 3.5 به 40 درصد است. جلبک ها یک جایگزین مناسب برای نمک محسوب می شوند.

جلبک ها و تاثیرشان روی وزن

نتایج پژوهشی که در دانشگاه شفیلد هالام انگلستان انجام شده است نشان می دهد که نان جلبک حاوی فیبر زیاد بوده و بیش از نان های معمولی باعث سیری می شوند. در این بررسی مردان دچار اضافه وزن برای وعده صبحانه نان جلبک با تخم مرغ آب پز مصرف کردند. محققان مشاهده کردند این افراد در مقایسه با افرادی که تخم مرغ آب پز را با نان معمولی مصرف کردند در طول روز کمتر گرسنه شدند و ناهار و شام کمتری مصرف کردند. علاوه بر این از ید موجود در جلبک ها برای تهیه کرم هایی استفاده می شود که نرمی و خاصیت ارتجاعی پوست را افزایش داده و برای کاهش سلولیت ها مناسب هستند. این کرم ها باعث تحریک جریان خون در رگ ها و لنف ها شده و به دفع چربی های سطحی پوست کمک می کنند. استفاده از جلبک ها در کنار عصاره روغنی تاثیر زیادی در برطرف کردن سلولیت ها دارد. استفاده از جلبک ها در تهیه نان نیز روشی برای کاهش وزن است.

جلبک ها منبع پروتئین ها و املاح معدنی

جلبک ها جزو مواد غذایی فوق العاده هستند و به عنوان سبزی دریایی معجزه گر شهرت گرفته اند. این سبزی های رنگارنگ ارزش غذایی بالایی دارند و در عین حال کالری بسیار اندکی وارد بدن می کنند. جلبک ها سرشار از مواد معدنی، فیبرها و همچنین پروتئین هستند.

جلبک ها جایگزینی برای محصولات لبنی

افرادی که کلسترول بالا دارند معمولاً در مصرف لبنیات دچار مشکل هستند. به عقیده محققان فرانسوی جلبک ها می توانند یک جایگزین مناسب برای محصولات لبنی محسوب شوند چون حاوی میزان قابل توجهی کلسیم هستند و بدون تحمیل چربی و کالری اضافه میزان این ماده معدنی را تامین می کنند.

جلبک ها مفید برای پوست

نتایج یک بررسی ژاپنی نشان می دهد که جلبک هایی مانند آگارآگار، آلژینات و کاراگینان خواص مرطوب کنندگی دارند. این جلبک ها باعث رطوبت بخشی و احیای سلول های پوستی می شوند. تهیه خمیر جلبک و قرار دادن آن روی پوست باعث می شود که آلودگی های تلنبار شده از طریق تعریق از روی آن زدوده شود.
علاوه بر این جلبک ها باعث سفت تر شدن پوست می شوند. استفاده از این جلبک ها به صورت موضعی همچنین باعث کاهش سلولیت ها یا همان پوست پرتقالی شکل می شوند. می توانید چند برگ جلبک واکامه پیدا کرده و با آن ماسک درست کنید. این کار باعث لطافت، تقویت و نرم کنندگی پوست می شود. جلبک واکامه را بکوبید تا پودر شود. 1 قاشق غذاخوری از این پودر را با یک تا دو قاشق چایخوری عسل مخلوط کنید. این خمیر را روی صورت و در صورت نیاز گردن بگذارید و اجازه دهید 20 دقیقه بماند. سپس پوست را با آب فراوان شستشو دهید. برای رسیدن به نتیجه بهتر می توانید این کار را دو بار در هفته انجام دهید.

جلبک در دو شکل قرص و پودر

جلبک آنقدر مواد مغذی در خود جای داده که کاملا شگفت آور است، یک قرص تنها ۷گرم از پودر جلبک خشک را در بر می‌گیرد.

• پروتئین: ۴گرم.
• ویتامین B۱ (تیامین): ۱۱ درصد RDA.
• ویتامین B۲ (ریبوفلاوین): ۱۵درصد RDA.
• ویتامین B۳ (نیاسن): ۴ درصد RDA.
• مس: ۲۱ درصد RDA.
• آهن: ۱۱درصد RDA.

آن‌ها همچنین حاوی مقادیر کافی منیزیم، پتاسیم و منگنز و مقادیر کمی از تقریبا هر ماده مغذی که ما نیاز داریم می‌باشند.
تنها ۲۰ کالری و ۱/۷ گرم کربوهیدرات قابل هضم دارند. گرم برای گرم، این به این معناست که جلبک ممکن است دقیقا مغذی‌ترین ماده غذایی روی سیاره باشد. یک قرص جلبک دربرگیرنده مقادیر کم چربی (حدود ۱ گرم)، ازجمله اسیدهای چرب امگا۶ و امگا ۳ در یک قرص حدود ۱.۵ گرمی از آن باشد.
کیفیت پروتئن جلبک در مقایسه با تخم مرغ عالی است. تمامی آمینواسیدهای ضروری که ما نیاز داریم را شامل می‌شود. اغلب ادعا می‌شود که جلبک حاوی ویتامین B۱۲ است که نادرست است. جلبک دربرگیرنده‌ی ویتامین کاذب B۱۲ است که برای انسان‌ها مفید نیست.

جلبک خصوصیات آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی قدرتمندی دارد.

خواص جلبک دریایی برای بدن آسیب اکسیداتیو می‌تواند به DNA و سلول‌های ما صدمه برساند. این آسیب می‌تواند التهابات مزمنی که منجر به سرطان و سایر بیماری‌ ها می‌شود را تحریک کند. جلبک منبع فوق‌ العاده‌ ای از آنتی‌اکسیدان است که می‌تواند در برابر آسیب اکسیداتیو از بدن محافظت کند.
جز فعال اصلی آن ‌phycocyanin نامیده می‌شود. این ماده آنتی‌ اکسیدانی منحصر به جلبک‌ های سبز – آبی می‌باشد. Phycocyanin می‌تواند با رادیکال‌های آزاد مبارزه کنند و مانع از تولید مولکول‌های التهاباتی ‌شود، اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی موثری را تامین می‌کند.
به طور کلی جلبک ها حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی مختلفی از قبیل کاراتنوئیدها (لوتئین و زئاکسانتین)، فلاوونوئیدها (کاتچین)، اسیدهای فنولیک (تانین) و برخی از ویتامین ها و به ویژه ویتامین C و E هستند.

جلبک میزان تری‌گلیسیرید و LDL را کم می‌کند.

قرص جلبک سبزدر حال حاضر بیماری‌های قلبی بزرگترین قاتل در جهان محسوب می‌شوند. مشخص شده است که بسیاری از فاکتورهای قابل اندازه‌گیری، که به‌ عنوان فاکتور خطر نامیده ‌می‌شوند، با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبطند. همانطور که نشان داده شده جلبک اثرات مفیدی بر روی بسیاری از آنها دارد.
برای مثال، می‌تواند کلسترول کلی، کلسترول LDL و تری‌گلیسیرید را کم کند، در حالی که کلسترول HDL (نوع خوب) را افزایش می‌دهد. در مطالعه‌ای با ۲۵ نفر شرکت‌کننده مبتلا به دیابت نوع ۲، با مصرف ۲ گرم از جلبک در روز این نشانه‌ها را به‌طور چشمگیری بهبود یافت.
مطالعه‌ ای دیگر از افراد با کلسترول بالا نشان داد که ۱ گرم جلبک در روز، تری‌گلیسرید را تا حدود ۱۵.۳٪ و LDL را تا حدود ۱۰.۱٪ کم می‌کند. مطالعات متعدد دیگر اثرات مطلوب مصرف آن را نشان می‌دهند اما در مقادیر بالای ۵ تا ۸ گرم جلبک در روز.

جلبک از کلسترول LDL در برابر اکسیده شدن محافظت می‌کند.

پودر جلبک دریایی ساختار چربی بدن مستعد پذیرش آسیب‌های ناشی از اکسیداتیو می‌باشد. Lipid proxidation، عامل اصلی بسیاری از بیماری‌ های جدی شناخته شده است. به عنوان مثال، یکی از مراحل کلیدی در مسیر بیماری‌های قلبی لیپوپروتئین LDL است که در خون اکسیده شده است.
جالب توجه است، به نظر می‌رسد آنتی اکسیدان‌ های موجود در جلبک به ویژه در کاهش lipid proxidation موثرند. این امر بارها در مطالعات انسانی و حیوانی نشان داده شده است. در یکی از این مطالعات با ۳۷ نفر شرکت کننده مبتلا به دیابت نوع ۲، که روزانه ۸ گرم از جلبک در طول روز مصرف می‌کردند، به طور قابل توجهی علائم آسیب‌های اکسیداتیو کاهش یافت. همچنین جلبک سطح آنزیم‌های آنتی اکسیدان در خون را افزایش می‌دهد.

جلبک خواص ضد سرطانی (سرطان‌های دهانی)

برخی از شواهد نشان می‌دهد که جلبک می‌تواند خواص ضد سرطانی داشته باشد. برای مثال، برخی از تحقیقات در مورد حیوانات نشان می‌دهد که جلبک می‌تواند وقوع سرطان و سایز تومور را کاهش دهد.
جلبک به ویژه در سرطان دهان مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعه‌ای به تاثیرات جلبک در مورد ۸۷ نفر در هند با ضایعات پیش سرطانی که OSMF در دهان نامیده می‌شود، پرداخت.
پس از یک سال و افرادی که روزانه به میزان ۱ گرم جلبک مصرف می‌کردتد تا ۴۵٪ و تنها ۷٪ از گروه دیگر با پسروی کاملی در زخم دهانشان، مواجه شدند. وقتی آن‌ها مصرف جلبک را متوقف کردند، تقریبا نیمی از افراد اذعان داشتند که زخمشان در طول سال دوباره برگشت. در مطالعه‌ای دیگر متشکل از ۴۰ نفر با جراحات OSMF، با مصرف یک گرم جلبک در روز نسبت به داروی پنتااکسیفیلین نشانه‌های بهبود بیشتری داشتند.

ممکن است فشار خون را کاهش دهد.

فشار خون بالا محرکی مهم در بسیاری از بیماری‌ های کشنده است. ازجمله حمله‌های قلبی، سکته مغزی و بیماری‌ مزمن کلیوی. اگرچه مصرف ۱ گرم جلبک در روز بی‌تاثیر است، اما نشان داده شده است که مصرف ۵ گرم در روز، فشار خون در افراد با میزان فشار خون طبیعی را کاهش می‌دهد.
جلبک، با افزایش تولید نیتریک اکسید، مولکول‌ های علامت دهنده که به سلول‌ های خونی کمک می‌کند تا منبسط و منقبض می‌شوند را تحریک می‌کند.

جلبک نشانه‌های ورم آلرژیک را بهبود می‌بخشد.

ورم آلرژیک با التهابی در مسیر جریان هوای بینی مشخص می‌شود. این امر به‌ وسیله ذرات آلرژیک محیطی، مانند گرده، مو حیوانات و گرد و غبار گندم برانگیخته می‌شود. جلبک درمان پیشنهادی معروفی برای نشانه‌های ورم‌های آلرژیکی است و شواهدی دال بر تاثیر آن وجود دارد.
در مطالعه‌ای متشکل از ۱۲۷ نفر با ورم‌های آلرژیکی، مصرف ۲ گرم جلبک در روز به طور چشمگیری علائمی مانند ترشحات بینی، عطسه کردن، گرفتگی و خارش بینی را کاهش داد.

جلبک می‌تواند در برابر کم‌خونی موثر باشد.

انواع مختلفی از کم‌خونی وجود دارد. کم‌خونی تقریبا در افراد مسن رایج‌تر است که منجر به احساس ضعف و خستگی می‌شود.
رایج‌ترین آن به‌ وسیله کاهش هموگلوبین یا سلول‌ های قرمز خون مشخص می‌شود. در مطالعه‌ای با ۴۰ نفر شرکت‌کننده، افراد مسن با سابقه کم‌خونی، مکمل‌های جلبک را مصرف نمودند و مشخص شد هموگلوبین سلول‌های خونی را افزایش می‌دهد. همچنین عملکرد سیستم ایمنی نیز بهبود یافت. توجه داشته باشید که این تنها یک مطالعه است و تحقیقات بیشتر پیش از هر نوع توصیه‌ای نیاز است.

قدرت و استقامت عضلانی ممکن است بهبود یابد

صدمه اکسیداتیو ناشی از ورزش عامل اصلی خستگی عضلانی است. غذاهای گیاهی مشخص، خواص آنتی‌اکسیدانی دارند که می‌توانند به ورزشکاران کمک نمایند تا افراد با فعالیت فیزیکی بالا این آسیب را به حداقل برسانند. طبق مطالعات به‌ نظر می‌رسد جلبک استقامت و قدرت ماهیچه را بهبود بخشیده و موثر است.
در دو مطالعه، نشان داده شده بود که جلبک استقامت افراد را بالا برده و مانع از خستگی سریع می‌شود. مطالعه دیگری در دانشکده‌ ی تربیت بدنی نشان داد که مکمل‌ های جلبک قدرت عضلانی را افزایش می‌دهند اما هیچ تاثیری بر استقامت ندارند.

جلبک ممکن است به کنترل قند خون کمک کند.

مطالعات روی حیوانات نشان داده که جلبک می‌تواند سطح قند خون را به طور قابل توجهی کاهش دهد. در برخی از موارد، از داروهای دیابتی معروف، از جمله متفورمین نیز بهتر عمل می‌کند. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد جلبک می‌تواند بر بدن انسان موثر باشد.
در مطالعه‌ای متشکل از ۲۵ بیمار با دیابت نوع ۲، که ۲ گرم جلبک در روز مصرف می‌کردند به کاهش شدید قند خون منجر شد.
HbA1c، یک شاخص میزان قند خون در طولانی مدت، از ۹% تا ۸% کاهش یافت، که بسیار قابل توجه است. مطالعات تخمین می‌ زنند که کاهش ۱ درصدی از این شاخص می‌تواند خطر مرگ مربوط به دیابت را تا حدود ۲۱ درصد کاهش دهد. گرچه این مطالعه در مقیاس کوچک بوده و تنها برای ۲ ماه طول کشید، می‌تواند قابل قبول باشد اما شک برانگیز نیز هست.

مضرات جلبک

برخی از جلبک هایی دریایی بسیار شور هستند و مصرف بیش از حد آنها موجب تشنگی بیش از حد شما می شود، که این تشنگی موجب می شود زود به زود گرسنه شوید. جلبک ممکن است مزایای دیگری هم داشته باشد مانند کمک به سم زدایی فلز آرسنیک سنگین از بدن.

مضرات گونه هایی از جلبک ها:
پروتوتکا: عامل بیماری پروتوتکوز (ایجاد لزیون های پوستی، تراوشات زیر پوستی در برخی موارد آسیب مفاصل)
سفالیوروس: انگل گیاهان عالی، انگل چای، انگل درختان قهوه
میکروسیستیس، آنابنا: تولید سم در آب (کاهش وزن، ضعف، سقط جنین)
دینوفلاژلاتها: تولید سم در آب
جلبک سبز – آبی، دیاتومه: بو و طعمی نامطبوع در آب

امتیاز شما به این مطلب:
[votes: 5 Rating: 3.8]
برچسب ها
نمایش بیشتر

تبلیغات

تبلیغات 1

دستگاه جوجه کشی حرفه ای

دستگاه جوجه کشی حرفه ای Easy Bator 6 نمونه متفاوت در صنعتی جوجه کشی کشور ، مناسب برای جوجه کشی از پرندگان زینتی و گران تخم.کیفیت جهانی با راندمان جوجه کشی عالی و قیمت مناسب عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

تبلیغات 2

دستگاه جوجه کشی خارجی

فروش ویژه دستگاه جوجه کشی خارجی ، ساخت کره جنوبی در مدل ها و ظرفیت های مختلف مناسب برای جوجه کشی از تمامی پرندگان و خزندگان تخم گذار اهلی و زینتی با راندمانی فوق العاده عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

دیدگاه بگذارید

  اشتراک در  
اطلاع از
بستن