خواص و مضرات

خواص و مضرات سیب زمینی

سیب زمینی و خواص فوق العاده آن + مضرات

سیب زمینی گیاه بومی آمریکای جنوبی است و هنوز هم بصورت وحشی در شیلی و آرژانتین می روید.
در قرن شانزدهم بوسیله اسپانیولی ها به اروپا برده شد و اکنون در اروپا و آمریکا از نظر مصرف اولین سبزی است.
سیب زمینی درتمام طول سال وجود دارد.
سیب زمینی بدلیل داشتن مقدر ویتامین C ضد بیماری اسکوربیت است و کشورهایی که از این گیاه استفاده می کردند هیچگاه مردم آنجا به این بیماری دچار نمی شدند.
ساقه هوایی سیب زمینی دارای برگ هایی مرکب از ۷ تا ۱۲ برگچه اصلی است و در فواصل این برگچه نیز برگچه هایی کوچکتر وجود دارد.
انواع مختلف سیب زمینی بر حسب رنگ گل و پوست غده های زیر زمینی آن تقسیم بندی می شود.
در روی پوست سیب زمینی سوراخ های کوچکی وجود دارد که دارای جوانه است و این جوانه ها ست که منشاء گیاه تازه است.

ماده مغذی

آب: 8/77 ( درصد )
پروتئین: 1/2 ( درصد )
چربی: 1/0 ( درصد )
سلولز: 5/0 ( درصد )
نشاسته و قند: 5/18 ( درصد )
خاکستر و مواد معدنی: 1 ( درصد )
ویتامین سی:  25 میلی گرم در 100 گرم ( درصد )

مواد موجود در صد گرم سیب زمینی خام:
آب: 75 گرم
انرژی: 60 کالری
پروتئین: 1/8 گرم
چربی: 0/1 گرم
مواد نشاسته ای: 18 گرم
سلولز: 1/5 میلی گرم
کلسیم: 6 میلی گرم
فسفر: 50 میلی گرم
پتاسیم: 500 میلی گرم
آهن: 0/6 میلی گرم
سدیم: 4 میلی گرم
ویتامین آ: 10 واحد
ویتامین ب1: 0/1 میلی گرم
ویتامین ب2: 0/35 میلی گرم
ویتامین ب3: 1 میلی گرم
ویتامین ث1:5 میلی گرم

خواص سیب زمینی

• سیب زمینی سرشار از بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین آ) است که وقتی پخته می‌شود به آسانی جذب می‌شود.
• مهم‌ترین ماده اصلی موجود در سیب زمینی نشاسته‌ است که معمولاً ۹ تا ۲۵ درصد آن را تشکیل می‌دهد، از این رو برای تامین انرژی ماده مفیدی است
• سیب زمینی در بین سبزیجات حاوی ویتامین ث بالایی است و برای تامین ویتامین ث مورد نیاز برای جلوگیری از خونریزی لثه مفید است، ولی نکته بسیار مهم این است که در اثر ماندن در انبار و پخت نامناسب مقدار زیادی از ویتامین ث آن به هدر می‌رود.
• سیب زمینی حاوی مقدار زیادی ویتامین ب۶ است. یک فنجان سیب زمینی پخته ۲۱ درصد ب۶ مورد نیاز روزانه شما را تامین می‌کند.
• سیب زمینی مهم‌تر از هر چیز منبع نشاسته (کربوهیدرات) و همچنین مقداری مواد معدنی مانند پتاسیم و کلسیم است.
• سیب زمینی علاوه بر ویتامین ث حاوی مواد مفید دیگری مثل پتاسیم، فسفر، آهن و منیزیم است.
• سیب زمینی به‌علت داشتن ویتامین C زیاد برای مقابله با بیماری اسکوربیت به‌کار می‌رود‌.
• سیب زمینی دارای آنزیم مهار‌کننده می‌باشد. بنابراین ضد سرطان و ضد ویروس است مخصوصاً سیب زمینی در این مورد از شیر یا سویا قوی‌تر است‌.
• پوست سیب زمینی مانند پوست میوه‌ها و سبزیجات دارای ماده آنتی اکسیدان است بنابراین از پیر شدن سلول‌ها و نیز از بوجود آمدن سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کند‌.
• سیب زمینی بهترین دارو برای آنهائی است که بدنشان اسیدی است و اینگونه اشخاص باید سیب زمینی را با پوست و با بخار پخته و بخورند زیرا سیب زمینی آب پز و سرخ شده برعکس سیب زمینی با بخار پخته شده تولید اسید در بدن می‌کند‌.
• سیب زمینی داروی خوبی برای از بین بردن تورم است‌. برای این منظور سیب زمینی را طبقه طبقه کرده و در سوپ بیاندازید و بگذارید تقریباً نیم‌پز شده و سپس آن را بخورید.
• سیب زمینی به‌علت دارا بودن پتاسیم زیاد تمیز‌کننده کبد نیز می‌باشد‌.
• سیب زمینی بدن را جوان می‌کند‌.
• سیب زمینی داروی بیمار‌ی‌های قلب نیز می‌باشد‌.
• برای درمان اسهال سوپ سیب زمینی را با شیر بپزید و آن را میل کنید. اسهال سریع متوقف می‌شود.
• کسانی که دچار رعشه می‎شوند سیب‎زمینی را در غذای روزانه خود قرار دهند.
• کسانی که زخم معده دارند از پوره سیب‎زمینی به‎عنوان غذا استفاده کنند.
• سیب‎زمینی برای بی‎خوابی‎هایی که دراثر ضعف می‎باشد مفید است.
• سیب‎زمینی ضدکم‎خونی است.
• اشخاصی که مبتلا به ورم مفاصل می‎باشند در برنامه غذایی خود سیب‎زمینی تنوری و آب‎پز را بگذارند. یکی از غذاهای خوب برای اطفال شما پوره سیب‎زمینی می‎باشد چون علاوه بر این که آسان هضم می‎شود به خاطر موادی که دارد به رشد کودک کمک می‎کند.
• همیشه همراه پوره سیب‎زمینی جعفری و تره و پیازچه بخورید.
• آب سیب‎زمینی خام نرم کننده بافت‎ها و التیام‎بخش زخم‎هاست.
• آب سیب‎زمینی خام برای زخم معده، ورم معده، سوء هاضمه مفید می‎باشد.
• به خاطر وجود ویتامین ۶B در سیب‎زمینی باعث ازدیاد شیر در مادران می‎شود.
• سیب ‎زمینی از تشنج عصبی جلوگیری می‎کند.
• به خاطر وجود موادی چون کلروژنیک اسید و پولی فنول برای جلوگیری از سرطان بسیار مفید است.
• سیب زمینی ادرار را زیاد می کند، در نتیجه برای کلیه و مثانه مفید است.
• سیب زمینی حاوی آنزیم هایی است که برای التیام زخم های معده بسیار مفید است و برای تسکین مواضع متورم خارجی، پخته آن را گرم بر روی محل آسیب دیده می گذارند که موجب التیام خواهد شد.
• مخلوط سیب زمینی با جوشانده گیاهان کوفتگی ها را بهبود می بخشد.

سایر موارد استفاده

• سیب‎زمینی رنده شده به‎ صورت ضماد برای ورم و ترک‎خوردگی‎هایی که در اثر سرما به‎وجود آمده است مفید می‎باشد.
• اگر پوست در اثر آب جوش یا آش سوخت فوراً سیب‎ زمینی خام رنده کرده روی قسمت سوختگی بگذارید و چندمرتبه عوض کنید.
• برای درمان آفتاب‎ سوختگی از مرهم ماسک سیب‎زمینی استفاده کنید.
• مخلوط مقدار کمی عسل و سیب زمینی خام رنده شده برای رفع چروک های پوستی و هرگونه لکه پوستی ناشی از افزایش سن مفید است.
• پودر سیب زمینی رنده و خشک شده در تسکین سوختگی های بدن و رفع خراش های سطحی پوست کاربرد های فراوانی دارد.
برای از بین بردن رسوبات کتری یا سماور مقداری پوست سیب‎زمینی را در آن ریخته و بجوشانید.
• سیب زمینی قرمز درمان کننده بواسیر خونی و دردناک می‌باشد‌. برای این منظور سیب زمینی را به‌طور باریک بریده و به‌صورت شیاف درآورید و روی آن کمی روغن ویتامین E و یا وازلین مالیده و پس از قضای حاجت به داخل معقد بگذارید. این عمل را اگر چند روز ادامه دهید بواسیر برطرف می‌شود‌.
• مخلوط سیب زمینی خام با روغن زیتون یک مرهم مفید برای درمان مفاصل دردناک است.

مصرف سیب زمینی در کاهش وزن

• بسیاری از مردم فکر میکنند چون سیب زمینی شاخص گلیسمی بالایی دارد باعث بالا رفتن هوس غذا خوردن و اضافه وزن میشود، اما تحقیقات نشان داده چنین نیست.
• سیب زمینی به دلیل کربوهیدرات بالایی که دارد مدتی از چشم افتاده بود اما با تحقیقاتی که روی آن انجام شد محققان متوجه تاثیرش روی رژیم غذایی و کاهش وزن شدند.
• جدای همه اینها، با اینکه سیب زمینی یک کربوهیدرات سنگین است، جزو سبزیجات نیز هست — یک سیب زمینی متوسط حاوی ۱۶۸ کالری ۵ گرم پروتئین و ۳ گرم فیبر است. محققان معتقدند چون سیب زمینی دارای نشاسته مقاوم است به فرد احساس رضایت میدهد یعنی با مصرف سیب زمینی در رژیم غذایی توان بالاتری برای مقابله با احساس گرسنگی و هوس غذا خوردن خواهید داشت.– نشاسته مقاوم ملکولی است که ما نمیتوانیم هضم کنیم.

بهترین روش استفاده از سیب زمینی

• برای پختن سیب‎زمینی، سیب‎زمینی را باید در آب سرد انداخت تا رفته‎رفته جوش آید و بپزد.
• بهترین نوع خوراک سیب‎زمینی تنوری یا بخارپز آن می‎باشد.
• بهترین روش آب‎پز سیب‎زمینی این است که با آب کمی سیب‎زمینی را پخته تا زمانی که سیب‎زمینی پخته می‎شود آب
• ظرف هم خشک می‎شود این نوع سیب‎زمینی خیلی خوشمزه است و کمی نمک به آن اضافه می‎کنند.

مضرات سیب زمینی

سیب زمینی برای اشخاصی که مبتلا به قند هستند مضر است زیرا به‌علت داشتن نشاسته قند خون را بالا می‌برد و این‌گونه اشخاص اگر بخواهند از فواید سیب زمینی استفاده کنند باید آن را تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه مصرف کنند و یا از مصرف آن خودداری کنند.
خوردن زیاد سیب‎زمینی فکر را بهم می‎زند و روح را افسرده می‎کند.

هشدارها

• سطح سبزی رنگی که در بعضی از سیب‎زمینی‎ها وجود دارد سمی است از خوردن آن جلوگیری کنید.
• برای استفاده از سیب زمینی اگر آن را تکه می‌کنید باید فوراً از آن استفاده کنید زیرا خیلی زود اکسیده می‌شود و خواص خود را از دست می‌دهد.
• سیب زمینی را همیشه باید با بخار و یا در فر بپزید و یا خام آن را میل کنید زیرا خواص آن دست نخورده باقی می‌ماند‌
• سیب زمینی سرخ شده غیر از اینکه خاصیتی ندارد بلکه برای بدن مضر هم است زیرا سرخ کردن سیب زمینی با روغن آن را ثقیل‌الهضم می‌سازد و باعث بیماری‌های مختلفه می‌شود.
• سیب‎زمینی که جوانه زد از خوردن آن خودداری کنید چون مسمومیت ایجاد می‎کند. نشانه‎های مسمومیت: سردرد، تهوع، دلپیچه، سرگیجه، ضعف ضربان قلب.
• سیب‎زمینی پخته شده که چندساعتی بماند فاسد می‎شود نباید بخورید.
• در نظر داشته باشید که از سیب‎زمینی به‎عنوان دارو استفاده نکنید مگر این که زیر نظر پزشک یا کارشناس گیاه درمانی باشد.
• سعی کنید از اعضای سبز سیب‎زمینی مانند برگ و ساقه آن در مصارف داخلی (خوردن) استفاده نکنید زیرا به خاطر سولانین سمی است.
• روی سیب‎زمینی پخته سرکه یا آبلیمو نریزید.
• سیب‎زمینی پخته را در آب نگهداری نکنید چون باعث تولید میکروبی می‎شود که مرگ‎آور است.نام آن میکروب ciluo protuo است.

امتیاز شما به این مطلب:
[votes: 0 Rating: 0]
برچسب ها
نمایش بیشتر
   

دیدگاه بگذارید

اولین نفری باشید که دیدگاه می‌گذارد

  اشتراک در  
اطلاع از
بستن