خواص و مضرات

خواص و مضرات پرتقال

پرتقال با خواص شگفت انگیز + مضرات

پرتقال (به دری: مالته) میوه‌ای از خانواده مرکبات می‌باشد. پرتقال درخت کوچکی است تا ارتفاع 10 متر هم میرسد با برگ‌های همیشه سبز و پر برگ و گل‌های سفید، پوست میوه آن نارنجی رنگ، کمی ناصاف و میوه آن بسته به انواع مختلف شیرین و ترش، زرد رنگ یا قرمز، و سرشار از ویتامین ث است.

ترکیبات شیمیایی

پرتقال یکی از غنی‌ترین منابع ویتامین C می‌باشد. البته باید دقت کرد که ویتامین C در اثر سرما و گرمای زیاد از بین می‌رود. اسانسی که از گلهای پرتقال گرفته می‌شود بنام روغن نرولی Neroli Oil معروف است که دارای بوئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده می‌شود.

ارزش غذایی پرتقال

صد گرم پرتقال بدون پوست حاوی ارزش غذایی زیر می‌باشد:
کالری ۴۷
چربی ۰
کلسترول ۰
گلوسید ۱۲ گرم
فیبرهای غذایی ۲ گرم
پروتئین ۱ گرم
ویتامین آ ۲۲۵ واحد بین‌المللی برابر با ۴ درصد نیاز روزانه‌ی ما به این ویتامین
ویتامین ث ۵۳.۲ میلی گرم معادل ۸۹ درصد نیاز روزانه‌ی ما
ویتامین ای ۰.۲ میلی گرم معادل یک درصد نیاز روزانه
تیامین (ویتامین ب١) ۰.۱ میلی گرم معادل ۶ درصد نیاز روزانه
نیاسین (ویتامین ب٣) ۰.۳ درصد معادل ۳ درصد نیاز روزانه
ویتامین ب ۶ ۰.۱ میلی گرم معادل ۳ درصد نیاز روزانه
فولات (ویتامین ب٩) ۳۰ میکروگرم معادل ۸ درصد نیاز روزانه
اسید پانتوتنیک (ویتامین ب۵) ۳ میلی گرم
کولین ۸.۴ میلی گرم
کلسیم ۴۰ میلی گرم معادل ۴ درصد نیاز روزانه
آهن ۰.۱ میلی گرم معادل ۱ درصد نیاز روزانه
منیزیم ۱۰ میلی گرم معادل ۲ درصد نیاز روزانه
فسفر ۱۴ میلی گرم معادل ۱ درصد نیاز روزانه
پتاسیم ۱۸۱ میلی گرم برابر ۵ درصد نیاز روزانه
سلنیوم ۰.۵ میکروگرم معادل ۱ درصد نیاز روزانه
آب ۸۶.۷ گرم

فواید پرتقال

• پرتقال علاوه بر ویتامین C دارای انواع ویتامین‌های B، E، A و همچنین سرشار از بتاکاروتن است؛ در ضمن در این میوه املاح معدنی بسیاری از جمله کلسیم، فسفر، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی مس، آهن، منگنز و روی نیز وجود دارد.
• آب پرتقال با مزه شیرین متمایل به ترش، سرشار از انواع ویتامین ها می باشد، مخصوصاً از نظر مقدار ویتامینC بسیار غنی است؛ بنابراین توصیه می شود به منظور تأمین ویتامین C و ایجاد نیرو و مقاومت در مقابل انواع بیماری ها، در طول ۲۴ ساعت به میزان یک تا دو لیوان از آب پرتقال بنوشید.
• پرتقال مقوی معده و ضد گاز معده است.
• پرتقال ضد سم، ادرار آور و نرم کننده سینه و ضد استفراغ است.
• هر ۲۸ گرم پرتقال حاوی ۱۱ کیلوکالری ارزش انرژی زایی است.
• آب پرتقال به علت دارابودن پروتئین و کلسیم قابل جذب و نیز قند کافی، یک ماده مغذی و مقوی محسوب می شود که می توان به منظور تقویت عمومی بدن از آن استفاده نمود.
• وجود هورمون های نمو، کلسیم، فسفر، آهن، ویتامینA و ویتامین C در پرتقال، شرایط لازم را برای رشد و نمو استخوان ها و عاج سازی به منظور استحکام دندان ها فراهم می کند؛ برای تقویت و رشد اطفال و نیز تأمین موادلازم بدن، مصرف آن به زنان باردار و شیرده توصیه می شود.
• مصرف پرتقال به دلیل این که حاوی مواد معدنی کافی به ویژه پتاسیم است، منجر به افزایش حجم ادرار در طول شبانه روز می شود و از این طریق سموم بدن دفع می گردد؛ در نتیجه انسان را با نشاط می سازد.
• لازم به ذکر است آن عده از بیماران آسمی، رماتیسمی و پوستی که روزانه مقداری ترکیبات کورتون مصرف می کنند برای جلوگیری از خیز و عوارض دیگر، پیوسته باید مقداری پتاسیم مصرف کنند که البته طبیعی ترین راه، مصرف پرتقال است.
• خوردن پرتقال ضد اسپاسم و آرام بخش است.
• پرتقال خون را تمیز می کند.
• پرتقال گرچه اسیدی است ولی خاصی قلیایی به بدن می دهد و برای کسانیکه گوشت زیاد مصرف می کنند و بدنشان اسیدی شده است مفید است.
• آب پرتقال مقوی معده می‎باشد.
• جبران کننده کمبود ویتامین C در بدن است.
• ضد قی و ضد سم است.
• نرم کننده سینه، در فواصل غذاهای روزانه میل شود.
• پرتقال خون را تصفیه می‌کند و تشنگی را فرو می‌نشاند.
• آب پرتقال برای ناراحتی صفرایی مفید است.
• آب پرتقال به اضافه عسل یک نوشیدنی خوبی است برای کسانی که درد مفاصل دارند.
• افراد مسلول از خوردن آب پرتقال فراموش نکنند.
• کسانی که سرما خورده‌اند باید روزی سه عدد پرتقال بخورند.
• برای کسانی که در اثر مصرف زیاد گوشت و پروتئین خون خود را مسموم کرده‌اند هیچ چیز بهتر از پرتقال و مرکبات نیست.
• آب پرتقال برای درمان بیماریهای عفونی چون سفلیس، سوزاک، آبله، سرخک، مخملک، تیفوس، تب زرد و جوشهای صورت بسیار مفید است.
• پرتقال درمان کننده یبوست مخصوصاً در کودکان می‌باشد. هر ساعت ۱ عدد پرتقال میل کنید به مدت یک هفته یا اینکه پرتقال را با نان سبوس‌دار به عنوان غذا میل کنید. برای کودکان روزی یک عدد پرتقال مناسب است.
• کسانی که آسم دارند اگر هر روز پرتقال یا آب پرتقال مصرف کنند بیماری آنها کاهش می‌یابد. روزانه بین ۴ تا ۵ عدد پرتقال میل کنند.
• کسانی که کولیت دارند اگر رژیم غذایی بگیرند پرتقال به زودی بیماری آنها را رفع خواهد کرد. هر ۲ ساعت یک پرتقال همراه ۲ عدد خرما میل شود.
• برای درمان رماتیسم پرتقال با آلو یا سیب درختی و انجیر میل شود.
• کسانی که ترش میکنند اگر از پرتقال به عنوان غذا استفاده کننده خوب می‌شوند.
• پرتقال کرم روده را از بین می‌برد.
• پرتقال پائین آورنده تب است.
• پرتقال اخلاط و فضولاتی که در ریه، گلو و حنجره جمع شده‌اند خارج می‌کند.
• پرتقال ادرار آور است در نتیجه کلیه‌ها، مثانه، پروستات و مجرای کلیه و مثانه را خوب شستشو می‌دهد.
• پرتقال باعث تقویت معده می‌شود. در فواصل غذا میل شود.
• پرتقال دندانها را تقویت می‌کند.
• پرتقال سنگ ریزه و شنهایی را که در بدن وجود دارد آب کرده و از رسوب آنها در اعضای مختلف بدن جلوگیری می‌کند.
• پرتقال به اشخاص کم خون اشتها می‌دهد و بخاطر ویتامین ث باعث رفع کم خونی می‌گردد.
• پرتقال تقویت کننده مغز و سیستم اعصاب است.
• پرتقال خواب آور و آرام کننده قلب و مرکز مغز می‌باشد.

نحوه مصرف پرتقال

1. برای برطرف کردن چین و چروک صورت و شادابی آن قسمت خوراکی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از 15 دقیقه با آب بشوئید.
2. له شده پوست پرتقال به عنوان مرهم برای اگزما و ناراحتی های دیگر پوستی مصرف می شود.
3. هر روز دو تا سه لیتر آب پرتقال را به مرور بنوشید، مدر و نرم کننده است، خون را تصفیه می کند. سنگ کیسه صفرا را از بین می برد، اشتها آور است و مقوی معده و باد شکن و ضد اسپاسم و آرام بخش است. اسهال صفراوی را قطع می کند. ضد سم و ضد ویروس و مهار کننده سرطان است.
4. آب جوشانده پوست پرتقال را بنوشید، سرماخوردگی را برطرف و برای رفع سوء هاضمه مفید است.
5. مقداری از پوست پرتقال را بجوشانید و آب آن را دور بریزید و در ظرفی مقداری قند یا شکر و یک لیتر آب بریزید و پوسته ها را در آن انداخته و پس از 20 دقیقه جوشانده در بشقاب ریخته تا سرد شود و قبل از صبحانه آب آن را بخورید. ضد سم و مقوی است و یبوست معده را برطرف می کند.
6. هر روز پوست تازه پرتقال را به صورت بمالید، کک و مک صورت را برطرف می سازد.
7. برای کم کردن وزن بدین صورت است که یک عدد پرتقال و 3 عدد لیموترش را پوست کنده و به قطعات کوچک تقسیم کنید بعد آنرا داخل دیگی ریخته و به آن نیم لیتر آب اضافه کنید و بمدت 10 دقیقه بجوشانید. سپس سه قاشق عسل به آن اضافه کرده و مجددا بمدت 5 دقیقه بجوشانید و آنرا صاف کنید. از این شربت 3 فنجان در روز بنوشید. تا شما به وزن ایده آل برسید.
8. گواتر را درمان می کند. هر روز پوست پرتقال را با پوست لیمو مخلوط کرده بکوبید و از خارج بر روی موضع گواتر بمالید.
9. نوشیدن دم کرده شکوفه های پرتقال آشفتگی را برطرف می سازد، برای دل پیچه مفید است. مسکن و آرامبخش است.
10. اگر چند دانه میخک را در پرتقال فروکنید ترکیبی می شود برای از بین بردن بید به همین جهت در قفسه های لباس اگر چند دانه پرتقال را به همین ترتیب تهیه کنید و بگذارید. به کلی ریشهٔ بید را خواهد کند.

خواص پرتقال برای سلامتی

پرتقال برای لاغری و کاهش وزن:

همه پرتقال را به عنوان منبع ویتامین C می شناسند اما شاید ندانید که از خوردن یک پرتقال درشت ۷۴ میلی گرم کلسیم به بدن شما خواهد رسید. در عین حال پرتقال پتاسیم مورد نیاز بدن شما را نیز تامین خواهد کرد. وزارت کشاورزی آمریکا اعلام کرده پتاسیم در تنظیم وزن، لاغری سریع و تناسب اندام نقش مهمی دارد.
برای معالجه چاقی و گرفتن رژیم لاغری، یک عدد پرتقال و ۳ عدد لیمو را به برش‌های نازکی ببرید و آن را مدت ۱۰ دقیقه در نیم لیتر آب بجوشانید. ۲ قاشق سوپ‌خوری عسل را به آن اضافه کنید و دوباره ۵ دقیقه آن را بجوشانید. بعد آن را صاف و بگذارید سرد شود و هر روز ۳ استکان کوچک از آن را میل کنید.

خواص پرتقال در پیشگیری و درمان سرماخوردگی:

به خاطر میزان بالای ویتامین C موجود در آن. چون باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. سلول های سیستم ایمنی بدن مانند سربازهایی هستند که از بدن مراقبت می کنند و مانع از سرماخوردگی و بیماری های ویروسی دیگر می شوند. این ویتامین به طور مستقیم روی عفونت تاثیر نمی گذارد اما علائم مربوط به آن را کاهش و تسکین می دهد. توصیه می کنیم از همین امروز روزانه یک عدد پرتقال نوش جان کنید.
همین میزان نصف نیاز روزانه ی بدن ما به ویتامینC (میلی گرم 60) را تامین می کند. اگر آب پرتقال را ترجیح می دهید حتما خودتان در منزل اقدام به تهیه آن بکنید. آب پرتقال های صنعتی حاوی میزان زیادی قند افزوده هستند. توصیه می کنیم بعد از گرفتن آب پرتقال آن را خیلی زود مصرف کنید.

خواص پرتقال در کاهش کلسترول بد خون:

رادیکال‌های آزاد باعث اکسید شدن کلسترول خون می‌شوند. در این صورت کلسترول به جداره‌ی رگ‌های خونی می‌چسبد و کم کم تبدیل به جرم‌هایی می‌شود که در نهایت رگ‌ها را مسدود کرده و جلوی گردش خون را می‌گیرد. متأسفانه زمانی که این اتفاق می‌افتد ایست قلبی یا سکته‌ی مغزی غیر قابل اجتناب است. ویتامین C قادر است اثرات منفی رادیکال‌های آزاد را خنثی کند برای همین می‌تواند از اکسید شدن کلسترول نیز پیشگیری کند.
پرتقال به دلیل دارا بودن فیبرهای غذایی تاثیر زیادی روی کلسترول خون دارد. نتایج پژوهش ها نشان می دهد که مصرف آب پرتقال برای افرادی که چربی خون شان بالاست مفید است به خاطر اینکه می تواند چربی خون را پایین بیاورد.
محققان دانشگاه کالیفرنیا یک مطالعه ۸ هفته ای را بر روی ۷۲ داوطلب مرد انجام دادند. طی این مدت داوطلبان رژیم غذایی خود به اضافه یک فنجان آب پرتقال با صبحانه و شام را داشتند. به نیمی از این افراد آب پرتقالی داده شد که با استرول های گیاهی غنی شده بود در حالی که نیم دیگر آب پرتقال بدون استرول را دریافت کردند. مطالعات قبلی ارتباط بین کاهش سطوح کلسترول خون و استرول های گیاهی را نشان داده‌اند.
برخی محققان علم پزشکی معتقدند این استرول ها با محدود کردن جذب کلسترول در روده عمل می‌کنند و به این ترتیب باعث کاهش سطوح کلسترول در بدن می‌شوند. مقادیر کم استرول های گیاهی به طور طبیعی در میوه ها، سبزیجات، آجیل، محصولات دانه ای، غلات و حبوبات یافت می‌شود.
کلسترول بد یا LDL خون دریافت کنندگان آب پرتقال غنی شده با استرول، ۹% کاهش یافت. همچنین این افراد، یک کاهش ۱۲ درصدی را در سطوح پروتئین واکنشگر سی که مقادیر زیاد آن با بیماری قلبی و التهاب مرتبط است، تجربه کردند.

پرتقال سرشار از فیبر:

یکی دیگر از فواید و خواص پرتقال که باید به آن اشاره کنیم، وجود مقدار زیاد فیبر در آن است. فیبر موجود در پرتقال و سبب کاهش کلسترول خون شده و در نتیجه از تصلب شرایین جلوگیری می کند. فیبر همچنین به کنترل قند خون نیز کمک می کند، به همین دلیل است که پرتقال اگر به صورت کنترل شده و با مشورت پزشک مصرف شود می توان یک میان وعده سالم برای بیماران دیابتی باشد. علاوه بر این قند طبیعی موجود در پرتقال به نام فروکتوز می تواند جلو بالا رفتن زیاد قند خون بعد از غذاخوردن را بگیرد. نکته دیگر در خصوص فواید فیبر اینکه، فیبر می تواند برخی ترکیبات شیمیایی که باعث سرطان می شوند را به دام انداخته و این ترکیبات مضر را از سلول های روده بزرگ دور نگه دارد، و به این شیوه خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد. خاصیت دیگر پرتقال که از فیبر موجود در آن ناشی می شود، کمک به بهبود و درمان یبوست یا اسهال در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر می باشد.

خواص پرتقال در پیشگیری از زخم معده:

بر اساس پژوهشی که نتایج آن در مجله کالج آمریکایی تغذیه (American College of Nutrition) به چاپ رسید، خوردن روزانه یک عدد پرتقال خطر ابتلا به زخم معده را کاهش می دهد. بر این مطالعه محققان به ارزیابی اطلاعات مربوط به ۶۰۰۰ فرد بزرگسال پرداختند و مشخص شده که افرادی که میزان ویتامین C موجود در خونشان بیش از بقیه بوده است، ۲۵ درصد کمتر در معرض عفونت ناشی از باکتری به نام هلیکوباکتر پیلوری هستند. هلیکوباکتر پیلوری عامل بروز زخم های دستگاه گوارش (زخم معده) می باشد. با توجه به این توضیحات خوردن یک عدد پرتقال یا نوشیدن یک لیوان آب پرتقال طبیعی در روز می تواند از بروز زخم معده جلوگیری کند.

تقویت سیستم ایمنی بدن:

ویتامین C آنتی اکسیدان بسیار قوی و مهمی است که رادیکال‌های آزاد را خلع سلاح می‌کند. متأسفانه آسیب‌هایی که رادیکال‌های آزاد به سلول و DNA می‌رساند باعث ابتلا به سرطان می‌شود. در عوض جذب میزان زیادی ویتامین C خطر ابتلا به این سرطان‌ها مانند سرطان کولون را کاهش می‌دهد.
از این گذشته ویتامین C از التهاب‌هایی که همین رادیکال‌های آزاد در بدن ایجاد می‌کنند جلوگیری می‌کند. برای همین می‌تواند از شدت بیماری‌های التهابی مانند آسم، آرتروز و روماتیسم بکاهد. پس حواستان باشد برای کاهش التهاب سلول‌ها و آسیب‌های وارده به DNA میزان ویتامین C بدنتان را بالا ببرید. مصرف پرتقال یکی از بهترین روش‌های پر کردن باک این ویتامین می‌باشد.

تاثیر پرتقال در تقویت حافظه و افزایش قدرت ادراک و شناخت:

در یک پژوهش علمی به افراد سالمی که به‌طور متوسط ۶۷ سال داشتند به مدت ۸ هفته روزانه ۵۰۰ میلی لیتر آب پرتقال داده شد و وضعیت حافظه، زمان عکس‌العمل و مهارت گفتاری‌شان پیش از شروع این ۸ هفته و بعد از آن باهم مقایسه شد و در نهایت یک امتیاز کلی به ‌نام «عملکرد جامع ادراکی» برایشان محسوب گردید. بعد از ۸ هفته، این افراد ۸ درصد بهبود کلی در عملکرد ادراکی و شناختی شان داشتند.
آب پرتقال منبع غنی فلاونیدها و به‌ویژه زیر رده‌ای از فلاونیدها به‌ نام فلاوانون‌ ها می‌باشد. تحقیقات نشان می‌دهد فلاونیدها با فعال‌سازی مسیرهای سیگنال دهنده در هیپوکامپوس مغز، باعث تقویت حافظه می‌شوند. در این مطالعات برای اولین بار ثابت شد که مصرف مرتب و مداوم آب پرتقال می‌تواند روی ادراک و شناخت افراد سالمند تاثیر مثبت داشته باشد.
ایجاد تغییرات ساده و کوچک در تغذیه روزانه مانند مصرف بیشتر میوه‌جات و سبزیجات سرشار از فلاونید، فواید چشمگیر و واقعی روی سلامت مغز دارد. این کشفی مهم برای تاکید این حقیقت است که مواد خوراکی سرشار از فلاونید نقشی اساسی در مقابله با نقص ادراک و شناخت در سنین بالا دارد.

تنظیم فشار خون و مقابله با افزایش فشار خون:

افرادی که فشار خونشان بالاست و برای کنترل آن دارو مصرف می کنند، به احتمال زیاد به دلیل استفاده از داروهای ضد فشار خون و یا به دلیل بالا بودن سدیم در بدنشان، پتاسیم آنها از حد طبیعی (۵ – ۵/۳) پائین تر آمده و مشکلاتی در وضع سلامت آن به وجود می آورد. این بیماران باید به طور مرتب پتاسیم خونشان را مورد آزمایش قرارداده و کاملاً زیر نظر باشند.
البته درمان کمبود پتاسیم به طور مصنوعی امکان پذیر است و با تجویز پزشک صورت می گیرد، ولی این بیماران باید همیشه در تغذیه روزانه خود از موادغذایی حاوی پتاسیم بالا استفاده کنند. آب پرتقال سرشار از پتاسیم است و در یک لیوان بزرگ آب پرتقال حدود ۳۵۰ میلی گرم پتاسیم وجود دارد.
میوه های زرد مانند موز – انواع مرکبات – زردآلو – هلو – انگور – خرما و طالبی نیز دارای پتاسیم فراوان هستند، ولی چون آب پرتقال کالری کمتری دارد مناسب تر است، زیرا مواد خوراکی که کالری زیاد تولید می کنند برای مبتلایان به فشار خون مناسب نیستند.

محافظت از قلب و کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی:

آب پرتقال غنی شده با استرول‌های گیاهی به کاهش کلسترول بد یا ال.دی.ال و التهاب مربوط به بیماری قلبی کمک می‌کند. بیماری قلبی به مشکلات مختلفی گفته می‌شود که عروق و عضلات قلب را تحت تأثیر قرار می‌دهند. از جمله این بیماری‌ها فشار خون بالا و بیماری عروق کرونر هستند که به میزان قابل توجهی احتمال حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش می‌دهند.
بر این اساس بهترین راه مقابله با بیماری‌های قلبی از طریق ورزش و برخی تغییرات در رژیم غذایی میسر می‌شود اما متأسفانه اعمال این تغییرات معمولاً برای مردم دشوار است در حالی که برخی از آن‌ها مانند نوشیدن یک لیوان آب پرتقال دارای استرول های گیاهی نسبتاً ساده هستند در حالی که فوائد زیادی در پیشگیری از بیماری‌ها دارند.
پرتقال حاوی انواع مختلفی از ترکیبات آنتی اکسیدانی به نام فلاونوئیدها (هسپرتین و نارینژنین) می باشد که از بروز بیماری های قلبی عروقی پیشگیری می کند. نتایج پژوهش ها نشان می دهد که مصرف روزانه ی آب پرتقال باعث کاهش اکسایش چربی خون می شود.
به عقیده ی محققان مواد غذایی سرشار از ویتامین C باعث کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی می شود. توصیه می کنیم که روزانه یک لیوان آب پرتقال میل کنید. توجه داشته باشید که آب پرتقال کنسانتره حاوی بیشترین میزان فلاوونوئیدها است. این ترکیبات آنتی اکسیدانی به میزان زیادی در بخش سفید پوست پرتقال و در جداره های آن قرار دارند.
مرکبات حاوی فولات هستند که برای کاهش میزان هموسیستئین یکی از عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد. پتاسیم موجود در این میوه ها به کاهش میزان فشار خون کمک می‌کند. برای همین جلوی مشکلات قلبی عروقی را می‌گیرد. ویتامینC، کاروتنوئیدها و فلاوونوئیدهای موجود در مرکبات قادر هستند محافظ سلامت قلب و عروق ما باشند.

خواص پرتقال در پیشگیری از سنگ کلیه:

آب پرتقال بهتر از سایر آب میوه مرکبات از تشکیل مجدد سنگ‌های کلیه جلوگیری می‌کند. سنگ کلیه زمانی تشکیل می‌شود که املاح معدنی و سایر مواد موجود در ادرار به هم پیوسته به صورت رسوب درآید. این بیماری بسیار دردناک و ناراحت‌کننده است و عود می‌کند.
با تغییرات غذایی می‌توان تا حدی از تشکیل مجدد این سنگ‌ها جلوگیری کرد همان طور که سیترات پتاسیم عمل می‌کند اما بسیاری از افراد تحمل سیترات پتاسیم را ندارند چرا که اثرات جانبی گوارشی در پی دارد. این افراد بیشتر سیترات را از منابع غذایی‌ شان به دست می‌آورند و یکی از منابع مهم آن آب میوه‌هایی مثل آب لیمو، گریپ‌فروت و آب پرتقال است.
در میان این آب میوه‌ها، آب پرتقال بیش از همه سطوح سیترات را در ادرار بالا می‌برد. این به معنی کاهش کریستالیزه شدن اسید اوریک و اکسالات کلسیم و لذا کاهش تشکیل سنگ است.

خواص پرتقال در پیشگیری از انواع سرطان ها:

یک عدد پرتقال حاوی بیش از ۱۷۰ نوع مواد مغذی متفاوت است. بیشتر این مواد مغذی خواص ضدالتهابی دارند، تومورها را نابود می‌کنند و از تشکیل لخته‌های خونی پیشگیری می‌کنند. مواد مغذی موجود در پرتقال به خصوص پولیفنول‌های آن خواص آنتی اکسیدانیِ بسیار قوی دارد، ضد ویروس و ضد آلرژی است و با سلول‌های سرطان زا مقابله می‌کند.
مصرف مرکبات شما را در برابر برخی از انواع سرطان‌ها ایمن می‌کند. مرکبات که پرتقال هم جزوی از آن‌هاست از ابتلا به سرطان‌هایی مانند سرطان مری، دهان، حلق و سرطان معده پیشگیری به عمل می‌آورد. نتایج این بررسی‌ها نشان می‌دهد که مصرف پرتقال و مرکبات دیگر خطر ابتلا به سرطان‌ها را بین ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد.
نتایج پژوهش های متعدد نشان داده اند که ترکیبات آنتی اکسیدانی پرتقال به پیشگیری از ابتلا به برخی از انواع سرطان ها مانند سرطان دهان، سرطان مری، سرطان معده و سرطان کولون و حنجره کمک زیادی می کند. ویتامین C موجود در این میوه علاوه بر پیشگیری از ابتلا به این بیماری باعث می شود که قدرت درمانی برخی از این سرطان ها بیشتر شود. برای اینکه خواص آنتی اکسیدانی پرتقال چند برابر شود بهتر است علاوه بر مصرف آن روزانه یک فنجان نیز چای سبز بنوشید. آنتی اکسیدان های این دو، دست به دست هم داده و سدی در برابر سرطان ها می سازند.

فواید پرتقال در دیابت:

به افراد دیابتی توصیه می شود روزانه یک پرتقال برای کنترل قندخون خود مصرف کنید.
اما خوردن آب پرتقال توصیه نمی شود زیرا فاقد فیبر کافی است. آب میوۀ طبیعی با پالپ های خود پرتقال بهتر از آب پرتقال با اضافه شدن قند است.

فواید پرتقال برای پوست و مو:

کسانی که می‌خواهند ناخنهای سالم، موهای زیبا، دندانهای براق و استخوانهای محکم داشته باشند خوردن پرتقال را فراموش نکنند.
برای برطرف کرده چین و چروک صورت و شادابی آن قسمت خوراکی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب بشوئید.
تخم پرتقال له کرده را بصورت ماسک شبها روی پوست بگذارید چین و چروک پوست را برطرف می‌کند.
این میوه سرشار از ویتامین C است و خواص دارویی و بهداشتی بسیاری برای پوست های چرب دارد.
مالیدن پوست پرتقال پس از آرایش چین و چروک را از بین می برد.
برای از بین بردن کک مک با پوست پرتقال موضع را مالش دهید و سپس گوجه فرنگی بر محل کک مک بمالید.
اسانس پرتقال برای برطرف کردن چین و چروک، شادابی صورت و عفونت های میکروبی پوست صورت بکار می رود. (ماسک پرتقال، روشن کننده پوست است).
جهت نرم کردن دست های خشن و تیره می توان از مخلوط آب پرتقال و عسل استفاده کرد.
چند نوع ماسک که برای پوست مفید است:
ماسک پرتقال برای جوش ها غرور: یک پرتقال را پوست بکنید هسته ها و پوست های نازک پره های آن را جدا کنید روی پوست صورت خود بخوابانید و پس از ۲۰ دقیقه با آب سرد بشویید. این ماسک برای درمان جوشهای غرور جوانی (آکنه) موثر است ولی افرادی که پوست خشک دارند نباید آن را مصرف کنند.
ماسک آب پرتقال: یک زرده تخم مرغ را با یک قاشق مرباخوری آب پرتقال، یک قاشق مرباخوری روغن بادام و شیره نارگیل اضافه کرده به صورت بمالید و پس از ۲۰ دقیقه آن را بشویید. این ماسک برای پوست های معمولی استفاده می شود.
اسکراب پرتقال: یک عدد پرتقال را آب بگیرید ۴ قاشق چایخوری جو را پخته و کوبیده و به آن اضافه کنید. اسکراپ را روی پوست صورت و بدن تان بمالید و ماساژ دهید پس از ۳-۲ دقیقه بشویید.
ماسک عسل و پرتقال: قاشق غذاخوری عسل را با ۲ قاشق غذاخوری آب پرتقال مخلوط کنید و در حرارت ملایم هم بزنید. اکنون ماسک را روی صورت مالید و بعد از نیم ساعت با اب ولرم شسته و کرم مرطوب کننده بمالید.

خواص پوست پرتقال

پوست پرتقال دارای بافتی چرمی شکل بوده و حاوی غدد روغنی فراوانی است و قرن‌های بسیاری است که از پوست این میوه و دیگر مرکبات در موارد پزشکی استفاده می‌شود.
محققان می‌گویند پوست پرتقال مرکز تجمع بسیاری از خواص از جمله خواص آنتی‌اکسیدانی و آنزیم‌های اساسی است که در خود پرتقال کمتر وجود دارد.
از پوست پرتقال برای مصارف آشپزی هم استفاده می‌شود. از پوست خوش طعم این میوه در تهیه کیک‌ ها و شیرینی‌جات و نیز نان‌ ها و موارد بسیاری دیگر استفاده می‌شود.
پوست پرتقال دارای ویتامین‌های C و B1 و فولیک اسید، فلاوونوئید، آلفاکاروتن و بتاکاروتن است.
از پوست پرتقال میتوان به صورت دمنوش نیز استفاده کرد:

طرز تهیه دمنوش پرتقال:
حدود یک قاشق غذاخوری پوست درشت خرد شده پرتقال را درون آب تازه جوش بریزید و پس از ۱۵ – ۱۰ دقیقه آن را میل کنید.
دمنوش پوست پرتقال دارای خواص ضد میکروبی، ضد ویروسی، ضد باکتری و نیز ضد التهابی است.
ممکن است از بروز سرطان و تومور پیشگیری و نیز با آن مقابله کند.
سرفه، آسم، سرماخوردگی و هر بیماری تنفسی که بر اثر وجود خلط در سینه ممکن است به وجود آید را درمان می‌کند.
باعث تقویت سیستم هاضمه شده و نیز نفخ و حالت تهوع را از بین می‌برد.
سیستم گردش خون را بهبود می‌بخشد.
استرس و تنش‌های عصبی را تسکین داده و بی‌خوابی را درمان می‌کند.

فواید پوست سفید داخلی پرتقال

پوست سفید پرتقال و ورقه های نازک بین قسمت های داخل پرتقال بهترین دارو برای کاهش کلسترول خون است.

خواص برگ درخت پرتقال

جوشانده برگهای پرتقال برای شست وشوی ورم ها و کاهش درد مفید است.

فواید تخم پرتقال

تخم پرتقال له کرده را بصورت ماسک شبها روی پوست بگذارید چین و چروک پوست را برطرف می‌کند.
تخم بوداده و سرخ شده پرتقال محرک است.

اسانس پرتقال چیست و چه خواصی دارد؟

قبل از این که پرتقال کاملاً رسیده شود، با فشردن قسمت خارجی پوست پرتقال تازه، اسانس پرتقال به رنگ زرد و بوی معطر و طعم ملایم جدا می شود که از آن در تهیه ادکلن، محلول های زیبایی و معطر کردن شربت های طبی استفاده می نمایند.
اسانس پرتقال خاصیت ضدعفوی کنندگی دارد؛ بنابراین در تهیه پمادهای ضدعفونی کننده به کار می رود.
اسانس پرتقال مسکن خوبی برای دردهای نقرس و رماتیسم می‌باشد.

تذکرات مهم

خواص گفته شده فقط منحصربه پرتقال رسیده می باشد و آب پرتقال موجود در فروشگاهها و سوپر مارکت ها این خواص را ندارند.
لازم است بدانید که یک لیوان آب پرتقال دارای ۱۲۰ میلی گرم ویتامین C یعنی دوبرابر مقدار توصیه شده در روز است و علاوه بر آن دارای مقادیری کلسیم، پتاسیم، نیاسین و اسید فولیک است. آب پرتقال سرشار از الیاف (فیبر) است، به ویژه اگر با (Pulpe) یا گوشت میوه مصرف شود. آب پرتقال هر اندازه که سردتر باشد و در یخچال نگهداری شود ویتامین C آن بیشتر حفظ خواهد شد.
برای استفاده بیشتر از مواد غذای پرتقال بهتر است که پوست زردرنگ آنرا بگیرید و با پوست سفید و پره های داخل آن بخورید زیرا در پوست سفید آن مواد معدنی زیادی وجود دارد که اثر اسید موجود در پرتقال را خنثی می کند.

مضرات پرتقال

در پرتقال موادی از نوع آلکالوئید ها وجود دارد که در مبتلایان به نارسائی کبد ایجاد حساسیت و ناراحتی می نماید، بنابراین اینگونه اشخاص باید در مصرف پرتقال احتیاط کنند.
پرتقال با گوشت و ماهی سازگار نیست، ۴ ساعت بعد از خوردن ماهی خورده شود.
افرادی که داری معده ضعیف بوده و مزاج سرد و تری دارند، لازم است د مصرف پرتقال زیاده روی نکرده و بعد از خوردن پرتقال چند عدد خرما بخورند یا از عسل استفاده کنند تا دچار مشکل گوارشی نشوند.

امتیاز شما به این مطلب:
[votes: 1 Rating: 4]
برچسب ها
نمایش بیشتر
   

دیدگاه بگذارید

اولین نفری باشید که دیدگاه می‌گذارد

  اشتراک در  
اطلاع از
بستن