سرمایه گذاری در تولید پودر تخم مرغ

تولید پودر و مایع تخم مرغ؛ سرمایه گذاری پرسود و تاثیرگذار

تولید پودر تخم مرغ پر سود

اگر یک تخم مرغ خور حرفه ای هستید احتمالا می دانید که در فصول گرم و سرد سال قیمت آن نیز متفاوت است. تقاضا در تابستانها کمتر بوده و به علت عرضه زیاد و فسادپذیری قیمت کاهش می یابد. تخم مرغ را پودر کنید تا تعادل بین فصلی نیز حفظ شود و دیگر نگران کاهش قیمتها نباشید.

پودر تخم مرغ

پودر تخم مرغ در خارج از کشور مصرف گسترده ای دارد. استفاده از پودر تخم مرغ در سالهای اخیر در ایران نیز به تدریج در صنایع غذایی برای تهیه کیکها، شیرینیها، فرنی تخم مرغ، مخلوطهای قنادیها، مخلوطهای سالادی و محصولات خمیری، جیره آبزیان، کشت باکتریها، تولید انواع واکسها، ترکیبات آرایشی، شامپو و سایر محصولاتی که بنوعی از تخم مرغ بعنوان ماده اولیه استفاده می کنند، افزایش یافته است. مهمترین مزیت پودر تخم مرغ به تخم مرغ تازه، امکان نگهداری در جای کمتر و به مدت بیشتر است. همچنین حفظ کیفیت و اختلاط بسیار راحت تر با سایر مواد نیز از مزایای قابل توجه آن است

محاسن پودر تخم مرغ

• توان نگهداری پودر تخم مرغ به مدت طولانی تر نسبت به تخم مرغ تازه
• استفاده آسان تر در صنایع مختلف
• حجم کم آن نسبت به تخم مرغ تازه
• وجود سفیده و زرده هریک جداگانه و همین طور به صورت ترکیبی
• جلوگیری از آلودگی‌های ثانوی
• موارد مصرف پودر تخم مرغ

نحوه تولید پودر تخم مرغ

تخم‌مرغ خوراکی که ماده اولیه کارخانجات تولید پودر تخم‌مرغ است بایستی از واحدهای معتبرو مکانیزه که تحت نظارت سازمان دامپزشکی فعالیت می‌نمایند، تهیه شود. از محموله‌های تخم‌مرغ در بدو ورود به کارخانه نمونه‌برداری شده، نمونه‌ها توسط واحد کنترل کیفیت بررسی شده، بعد از انجام آزمایش‌های لازم و تایید واحد کنترل کیفیت به مصرف می‌رسد. در اولین مرحله تخم‌مرغ‌ها جداسازی شده (Sorting) و تخم‌مرغ‌های سفید، سالم و به ظاهر تمیز برای شستشو به دستگاه تخم‌مرغ‌شوی و تخم‌مرغهای شکسته به واحد تبدیل ضایعات منتقل می‌شود. دستگاه تخم‌مرغ‌شوی ابتدا تخم‌مرغها را با آب خالص شستشو نموده و سپس با محلول ضدعفونی کننده (Detergent) ضدعفونی کرده و پس از آبکشی با آب تمیز در جریان وزش باد تخم‌مرغها خشک شده و تحویل قسمت تخم‌مرغ شکن می‌شود.

در قسمت تخم‌مرغ‌ شکن تخم‌مرغ‌ها شکسته شده و بسته به نیاز مایع تخم‌مرغ در سه حالت مایع کامل تخم‌مرغ (مخلوط سفیده و زرده)، مایع زرده تخم‌مرغ و مایع سفیده تخم‌مرغ جداسازی می‌شود. نحوه عملکرد دستگاه تخم‌مرغ شکن به گونه‌ای است که مایع هر تخم‌مرغ به صورت جداگانه از مقابل اپراتور گذشته و در صورت مشکوک بودن از مسیر خارج می‌شود. مایع تخم‌مرغ جمع‌آوری شده در دمای صفر تا ۴ درجه نگهداری شده و به تدریج به دستگاه اسپری دایر منتقل می‌شود. تولید پودر تخم مرغ

پوسته‌های تخم‌مرغ همراه با مایع تخم‌مرغ‌های مشکوک از قسمت تخم‌مرغ شکن به واحد تبدیل ضایعات منتقل می‌شود. در واحد تبدیل ضایعات پوسته‌های تخم‌مرغ و تخم‌مرغ‌های شکسته در یک فرآیند حرارتی آب خود را از دست داده و به صورت پودر پوسته و ضایعات تخم‌مرغ که یک منبع غنی از کلسیم می‌باشد جهت استفاده در خوراک طیور به مرغداری‌ها ارسال می‌شود.

مایع تخم‌مرغ قبل از ورود به اسپری درایر وارد فیلتر شده و ناخالصی‌هایی چون ذرات ریز پوسته که احیاناً در هنگام شکستن تخم‌مرغ وارد مایع تخم‌مرغ شده و شانه های تخم‌مرغ جداسازی شده و مایع فیلتر شده و هموژن شده توسط پمپ تزریق به داخل محفظه درایر اسپری می‌شود.
مایع تخم‌مرغ اسپری شده در داخل محفظه درایر در معرض وزش جریان هوای گرم و در فضار هوای منفی حاصل از مکش پمپ خلاء رطوبت خود را به سرعت از دست داده و ماده جامد آن به صورت پودر در مخازن دستگاه جمع‌آوری می‌شود. مزیت دستگاه‌های اسپری درایر نسبت به سایر خشک‌کنهای موادغذایی در این است که سرعت بالای خشک کردن حداقل آسیب حرارتی را به ماده‌غذایی وارد کرده و پودر حاصل از این دستگاه‌ها بعد از بازسازی مجدد با آب تمام خصوصیات کاربردی و ارزش‌های غذایی مایع تخم‌مرغ تازه را دارا می‌باشد.

پودرهای تولید شده در پاکت‌های پلاستیک فودگرید توزین شده و سپس در کارتنهای ۵ لایه بسته‌بندی و پس از نصب لیبل و ثبت مشخصات با لفافی از پلاستیک پوشش داده شده و به انبار قرنطینه منتقل می‌شود.
واحد کنترل کیفی از محصولات انبار قرنطینه نمونه‌برداری نموده پس از انجام آزمایش‌های لازم و اطمینان از سلامت محصول اجازه ترخیص و انتقال محصولات را به انبار محصول صادر می‌نماید. تولید پودر تخم مرغ

موارد مصرف پودر و مایع تخم مرغ

• کیک٬ کلوچه و بیسکوئیت: ایجاد بافت، طعم و رنگ بهتر همراه با افزایش ارزش غذائی و ماندگاری.
• فرآورده های گوشتی: افزایش قدرت جذب آب، بهبود خواص ظاهری و فیزیکی محصول.
• ماکارونی: ماکارونی تخم مرغی در حین پخت دارای لعاب کمتر و افزایش حجم بیشتری است.
• سس سازی: خواص امولسیفایری پودر تخم مرغ باعث یکنواختی بافت در سس می شود.
• بستنی: حفظ استحکام بافت بستنی در دمای معمولی و ظاهر بهتر بستنی پس از ذوب و طعم بهتر.
• گز سازی: پودر سفیده تخم مرغ با تولید کف فراوان موجب افزایش حجم و ارزش غذایی گز می‌شود.
• مکمل‌های ورزشی و غذاهای رژیمی: پروتئین پودر سفیده تخم مرغ با داشتن کلیه اسیدهای آمینه ضروری، یک پایه پروتئینی عالی در تهیه این محصولات است.

تجارت جهانی پودر تخم مرغ

ایران باید به دنبال بازارهای جدیدتر تخم مرغ به ویژه در میان کشورهای همسایه باشد، زیرا پوست تخم مرغ شکننده بوده و صادرات آن به دوردست ها با مشکل روبه رو می شود. در بخش فرآورده های مایع پاستوریزه تخم مرغ و پودر تخم مرغ سرمایه گذاری های مطلوبی در کشور انجام شده، طوری که هم اکنون هشت کارخانه تولید مایع پاستوریزه و سه کارخانه تولید پودر تخم مرغ در سطح کشور مشغول فعالیت هستند. تولید پودر تخم مرغ

برای صادرات مایع پاستوریزه تخم مرغ و پودر تخم مرغ به اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر اقداماتی برای اخذ استانداردهای لازم در حال انجام است که امیدواریم در این راستا دولت حمایت های مورد نیاز را در دستور کار خود قرار دهد.
یکی از راهکارهای حل مشکل مصرف سرانه تخم مرغ، بهبود وضعیت ترابری این محصول و میزان مازاد تخم مرغ، پاستوریزه و فرآوری و پودر کردن تخم مرغ است، تخم مرغ روز را فقط در صنعت صادرات منطقه ای می توان به کاربرد اما از تخم مرغ پاستوریزه و پودر تخم مرغ در تجارت جهانی هم می توان استفاده کرد. چندین کارخانه پاستوریزه و پودر کردن تخم مرغ در کشور وجود دارد که از ظرفیت آنها کمترین استفاده ممکن صورت می گیرد، زیرا این کارخانه ها مشکل نقدینگی دارند.

• قیمت های انواع پودر تخم مرغ:
پودر سفیده تخم مرغ: کیلویی 45هزار تومان
پودر زرده تخم مرغ: کیلویی 23هزار تومان
ترکیبی از دو پودره زرده و سفیده تخم مرغ: کیلویی 23هزار تومان

پودر کامل تخم مرغ (ترکیبی)

تهیه شده از مایع تازه و سالم تخم مرغ (مخلوط زده و سفیده). جایگزینی مناسب برای تخم مرغ در مواد غذایی می باشد. برای تهیه یک کیلوگرم مایع تخم مرغ تازه دویست و پنجاه گرم از پودر کامل تخم مرغ را با هفتصد و پنجاه گرم آب ولرم مخلوط نموده و تا رسیدن به یک مخلوط همگن، آن را بهم بزنید. این میزان مایع بازسازی شده معادل یک کیلو گرم مایع تخم مرغ می باشد. (بیست عدد تخم مرغ پوسته دار شصت گرمی) تولید پودر تخم مرغ

پودر زرده تخم مرغ

تهیه شده از مایع زرده تخم مرغهای سالم و تازه، این پودر جایگزینی مناسب برای زرده تخم مرغ در مواد غذایی می باشد. برای تهیه یک کیلوگرم مایع زرده تخم مرغ، چهارصد و پنجاه گرم پودر زرده را با پانصد و چهل پنج گرم آب ولرم کاملاً مخلوط نموده و تا رسیدن به یک مخلوط همگن آن را بهم بزنید. این میزان بازسازی شده معادل یک کیلوگرم مایع زرده تخم مرغ می باشد. (معادل زرده پنجاه و شش عدد تخم مرغ تازه شصت گرمی)

پودر سفیده تخم مرغ

تهیه شده از مایع سفیده تخم مرغهای سالم و تازه. جایگزینی مناسب برای سفیده تخم مرغ در مواد غذایی می باشد. برای تهیه یک کیلوگرم مایع سفیده تخم مرغ، یکصدو سی گرم سفیده را با هشتصد و هفتاد گرم آب ولرم کاملاً مخلوط نموده و تا رسیدن به یک مخلوط همگن آن را به ارامی بهم بزنید. این میزان مایع بازسازی شده معادل یک کیلوگرم مایع سفیده تخم مرغ می باشد. (پودر سفیده سی عدد تخم مرغ تازه شصت گرمی) تولید پودر تخم مرغ

بررسی بازار و رقبا

حجم کم، قابلیت نگهداری بالا و سهولت جابجایی این امکان را فراهم می‌سازد که به جای نیاز به خرید روزانه تخم مرغ تازه با تناوب‌های زمانی طولانی‌تر اقدام به خرید پودر تخم مرغ نمود. پودر تخم مرغ را می‌توان به سادگی و سریع در فرمولاسیون تولید محصولات بکار برد که این امر باعث سهولت و افزایش سرعت تولید می‌شود. سهولت استفاده از پودر تخم مرغ باعث کاهش هزینه‌های حمل و نقل، هزینه‌های کارگر و تجهیزات مربوط به نگهداری، شستشو، شکستن، جداسازی و غیره می‌گردد. با توجه به اینکه تعداد واحدهای تولیدکننده محصولات طرح در داخل کشور زیاد نمیباشند و صنایع متعدد و همچنین با توجه به اینکه پودر تخم مرغ قابلیت نگهداری تا مدت طولانی را دارد لذا این محصول جهت بازارهای صادراتی نیز در نظر گرفته میشود و با توجه به مصرف گسترده محصولات طرح چه در داخل و چه در خارج از کشور بازار مناسبی برای آن پیشبینی میشود.

سرمایه گذاری و نیازمندی های مورد نیاز

تجهیزات مورد استفاده در این صنعت تماما از بلژیک وارد می شود و قیمت این دستگاه ها بالای ۶میلیارد تومان هزینه خواهد داشت. البته باید در نظر داشت که به تمام این هزینه ها، هزینه خرید مواد اولیه که همان تخم مرغ است اضافه خواهد شد،  اگر ماهانه حدود ۲ تا ۳میلیارد تومان هزینه صرف خرید تخم مرغ شود قطعا برای شروع کار داشتن ۱۰میلیارد تومان سرمایه اولیه ضروری به نظر می رسد.
احداث یک واحد پودر سفیده تخم مرغ با ظرفیت اسمی معادل ۳۰۰ تن در سال و پودر زرده تخم مرغ با ظرفیت اسمی معادل ۷۰۰ تن در سال و پودر پوست تخم مرغ با ظرفیت اسمی معادل ۷۹۹ تن در سال، به سرمایه‌ای حدود ۱۵ میلیارد تومان برآورد می‌شود که از میزان ۴ میلیارد تومان آن به سرمایه در گردش طرح اختصاص دارد. پیش بینی می‌شود چنین طرحی دارای نرخ بازده داخلی (IRR) برابر با ۳۵ درصد باشد. تولید پودر تخم مرغ

گفتنی است فضای مورد نیاز برای راه اندازی چنین کارخانه ای حدود ۴ تا ۵هزار متر و برای کار در چنین سطحی به ۵۰نفر نیروی کار احتیاج است.

مجوز و فرصت ها

با توجه به جایگاه صنایع تبدیلی کشاورزی و تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر و ماندگاری بیشتر، تولید پودر تخم مرغ از این جهت که دارای مصارف متعددی است از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار است. همچنین در حال حاضر اکثر صنایعی که از تخم مرغ استفاده می کنند چنانچه ملزم به رعایت مسائل و استانداردهای بهداشتی شوند ناگزیر به جایگزینی پودر تخم مرغ مبادرت خواهند کرد.
از سوی دیگر، با در نظر گرفتن سند چشم انداز ۲۰ساله و جایگاه صادرات غیر نفتی، صادرات محصولات غذایی و به تبع آن صادرات این محصول نیز اهمیت خواهد یافت. گفتنی است برای دریافت مجوز فعالیت در این حوزه باید به سازمان وزارت و صنایع مراجعه کنید، ضمن اینکه در نظر داشته باشید در این حوزه هیچ گونه اتحادیه و انجمنی فعالیت نمی کند. /تولید پودر تخم مرغ/

برچسب ها

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Close