طرح توجیهی تولید چیپس میوه

سرمایه گذاری در تولید میوه خشک به صورت چیپس

زمینه‌ای بکر با مشتریان مشتاق!

چیپس میوه: در جهان امروز صادرات ميوه هاي خشك شده، اهميت بسياري دارد. توزيع نامناسب صنايع غذايي و انواع محصولات كشاورزي و فصلي و منطقه اي بودن توليد بسياري از محصولات در جهان از دلايل عمده ديگر براي خشك كردن ميوه ها مي باشد. همچنين نياز بيش از حد برخي از كشورها به اين گونه محصولات به دليل شرايط ويژه اقليمي آنها و هزينه بالاي حمل و نقل سبزيجات و ميوه هاي تازه و محدود بودن زمان نگهداري آنها از دلايل ديگر اين امر است.

به طور كلي چيپس ميوه ها در مورد انواعي صورت مي گيرد كه بخش خوراكي آنها پس از رسيدن به طور طبيعي رطوبت فراواني دارد و بخش اعظم اين رطوبت با خشك كردن به شيوه هاي گوناگون براي افزايش عمر نگهداري آنها انجام مي شود.

خشک کردن میوه جات یکی از روش‌های جلوگیری از فساد میکروبی آنهاست. در این روش در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم می‌شود و سرعت دیگر واکنش‌های مضر نیز به مقدار قابل توجهی کم می‌شود. خشک کردن، ضمن اینکه روی محصول اثر حفاظتی دارد وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش می‌دهد، در نتیجه هزینه‌های حمل و نقل و ذخیره‌سازی را کاهش می‌دهد، در ضمن خشک کردن در برخی موارد باعث تولید فرآورده‌هایی می‌شود که مصرف آنها آسانتر است.

خرما، انگور، زردآلو، انجیر، سیب، هلو و حتی گلابی، جزء میوه‌هایی بودند که قدیمی‌ها با خشک کردن آنها دانسته یا ندانسته، مواد آبی‌شان را پایین و طول مدت ماندگاری‌شان را بالا می‌بردند. این روزها هم که آجیل و میوه‌های خشک، طرفداران بسیاری در سراسر دنیا از یونان و ایتالیا گرفته تا امریکا و روسیه دارد.

کاربردها و مزایای محصول

میوه های خشک یا چیپس میوه اثرات درمانی موثر و مفیدی دارند، بدون اینکه عوارض جانبی داشته باشند. مغذی هستند و انرژی لازم را برای بدن تامین می کنند. در حقیقت می توان گفت میوه های خشک مانند یک کپسول طبیعی برای حفظ سلامتی بدن عمل می کنند.

چیپس میوه تقریبا عاری از چربی هستند و خوردن آنها می تواند خطر بروز سکته قلبی و بیماری های عروقی را کاهش دهد. این میوه ها درست است که در مقایسه با میوه های تازه از درصد کمتری از املاح و ویتامین های طبیعی برخوردارند، ولی می توانند جایگزین های مناسبی برای تنقلات شور و شیرین صنعتی باشند. خوب است بدانید نصف لیوان چیپس میوه تقریباً ۲۵ تا ۳۰ کیلوکالری انرژی دارد و در صورتی که هنگام تهیه آن تمامی نکات بهداشتی و اصولی از نظر درجه حرارت، طول زمان انجام فرآیند و هوایی که میوه ها در معرض آن قرار می گیرند رعایت شود، هر نصف لیوان میوه خشک شده از نظر ارزش تغذیه ای تقریباً با یک لیوان میوه تازه خرد شده برابر است.

مراحل تولید چیپس میوه

1 ـ حمل ميوه از تخليه يا بارانداز يا سردخانه به خط توليد

در اين مورد بايد از وسايل مناسب حمل استفاده گردد به نحوي كه موجب هدر رفتن مواد اوليه و يا آلوده شدن محيط اطراف نگردد، ضمنا عمليات حمل بايد سريع انجام گيرد و از ماندن و حمل محصول در معرض آفتاب، باد و باران خودداري گردد.

2 ـ بازرسي

هر گونه مواد اوليه مانند برگ، شاخه، سنگريزه همراه با محصول، ميوه آلوده به كپك و آفت بايد تا حد امكان از محصول سالم جدا گردد. اين عمل به روش هاي مناسب توسط ماشين يا دست انجام مي شود.

3 ـ بازبيني پيش از شست وشو

در اين مرحله، ميوه ها بر روي نوار نقاله ها گسترده مي شوند و در ضمن حركت آن ميوه هاي گنديده و داراي لك، زخم و آسيب هاي فيزيكي و با آن دسته از ميوه هايي كه داراي باقي مانده مواد زايد از محل برداشت محصول مي باشند را جدا مي كنند.

4 ـ شست وشو و گندزدايي

در اين مرحله ميوه ها توسط نوار نقاله به حوضچه آب شست وشوي اوليه كه ظرفيت آن متناسب با حجم كار مي باشد منتقل مي گردد (روش غوطه وري) و به مدت زمان 10-5 دقيقه در حوضچه باقي مي مانند و سپس ميوه ها در حوضچه دوم كه محتوي آب و ماده گندزاديي مجاز با نسبت هاي توصيه شده از سوي مراجع ذي صلاح رسمي مي باشد. (مانند پركلرين به نسبت 3/0 تا 5/0 پي پي ام) گندزدايي مي گردند.

5 ـ آبكشي

پس از شست وشو و گندزدايي ميوه باقي مانده مواد گندزدا در انتهاي مرحله شست وشو در اثر فشار آب پاشي از آن گرفته مي شود، به گونه اي كه هيچ قسمتي از ميوه بدون تماس آب عبور نكند.

6 ـ بازرسي پس از شست وشو

ميوه هاي شسته شده در اين مرحله روي نوار نقاله مشبك پخش مي گردند تا ضمن گرفته شدن آب اضافي آن ميوه مجددا به طور كامل از لحاظ كيفيت مورد بررسي قرار گرفته و تفكيك شود.

7 ـ پوست گيري و حذف قسمت هاي ناخواسته

عمل پوست گيري در موارد لازم به وسيله ماشين، دست و يا روش هاي مناسب ديگر انجام مي گيرد. سپس قسمت هاي زخمي، لك دار يا تغيير رنگ يافته و ناسالم از قسمت هاي سالم ميوه و بافت هاي غيرخوراكي نظير هسته از قسمت هاي خوراكي آن جدا مي گردد.

8 ـ خرد كردن و غيرفعال كردن آنزيم (بلانچينگ)

ميوه هاي شسته و جداسازي شده، توسط نوار نقاله به دستگاه خردكن اتوماتيك منتقل مي گردد و توسط دستگاه به اندازه هاي دلخواه موردنظر بر حسب نوع مصرف برش داده مي شود. براي از بين بردن فعاليت آنزيمي موجود در ميوه ها محصولات خرد شده يا كامل را در صورت لزوم از دستگاه پلانچر عبور مي دهند.

9 ـ خشك كردن

پس از طي مراحل فوق، ميوه توسط نوار نقاله وارد دستگاه خشك كن شده و در معرض عبور جريان هواي گرم و خشكي كه حرارت و سرعت آن متناسب با نوع ميوه مورد مصرف قابل تنظيم باشد قرار گرفته و خشك مي گردد. جهت جريان هواي گرم ترجيحا بايد عكس جهت جريان حركت ميوه بر روي نقاله باشد.

10 ـ بسته بندي محصول نهايي

محصولات خشك شده به محل بسته بندي منتقل و پس از توزين در بسته هاي مناسب و مجاز داراي شرايط استاندارد براي مواد خوراكي، بسته بندي مي گردند. مواد بسته بندي بايد مجاز براي مصارف خوراكي بوده و محافظت كافي در برابر آلودگي را فراهم آورد. محصول نهايي بايد عاري از آفت انباري و ميكروارگانيسم هاي بيماري زا و يا هر ماده سمي ناشي از فعاليت آنها باشد. فرآورده بايد از نظر باقي مانده سموم آفت كش و افزودني ها برابر استانداردهاي ملي مربوطه بوده و براي تندرستي انسان، مخاطره آميز نباشد.

بازار چیپس میوه

توزیع نامناسب صنایع غذایی و انواع محصولات کشاورزی و فصلی و منطقه‌ای بودن تولید بسیاری از محصولات در جهان از دلایل عمده دیگر برای خشک کردن میوه‌هاست که صادرات در این حوزه را رونق فراوانی بخشیده است. چیپس میوه‌ها در مورد انواعی صورت می‌گیرد که بخش خوراکی آنها پس از رسیدن به‌طور طبیعی رطوبت فراوانی دارد و بخش اعظم این رطوبت با خشک کردن به شیوه‌های گوناگون برای افزایش عمر نگهداری آنها انجام می‌شود.

با توجه به فراوانی مواد اولیه و کیفیت بسیار مطلوب مواد اولیه موجـود در ایـران در مقایـسه بـا سایر کشورها به دلیل شرایط مناسب اقلیمی و عدم پیچیدگی تکنولـوژی مـورد نیـاز در فـرآوری، امکـان توسعه صادرات، و روابط بین عرضه و تقاضا از طریق تحلیل اطلاعات موجود در زمینه واحـدهای فعـال و در دست احداث و آمار صادرات و واردات اجرای این طرح منطقی و توجیه پذیر است.

موارد مصرف و کاربرد چیپس میوه

میوه جات خشک شده مورد بررسی در این طرح (چیپس میوه جات) به شکل اسلایس، خلال، حبه یا دانه کامل خشک ، در دسته خشکبار و آجیل قرا گرفته و به عنوان تنقلات مصرف میشود . البته بعضی میوه جات خشک مانند آلو مصارف غذایی نیز دارند.

نیازمندی های طرح

محصول چیپس میوه جات
ظرفیت پیشنهادی طرح: 280 تن در سال
موارد کاربرد: خوراکی (تنقلات)
مواد اولیه مصرفی: انواع میوه جات شامل: سیب، گلابی، کیوی، زردآلو، آلو و هلو
کمبود محصول تا سال 1390: 13700 تن در سال
اشتغال زایی: 26 نفر
زمین مورد نیاز: 6600 مترمربع
میزان مصرف سالانه مواد اولیه اصلی: 28080 تن میوه
سرمایه گذاری ثابت: 30745 میلیون ریال
نرخ بازده داخلی: ۲۵ الی۳۰ درصد

سرمایه مورد نیاز برای راه‌اندازی یک خط تولید چیپس میوه؛ با توجه به حجم تولید، همچنین محصولی که قصد داریم تولید کنیم مبلغ سرمایه‌گذاری کاملا متغیر است اما در حالت کلی برای محصولاتی مانند گلابی، هلو، زردالو، آلو و سیب به ماشین‌های کانوایر، بلانچر، دستگاه برش، هسته‌گیر و خشک‌کن نیاز دارید که مجموع ریالی خرید این دستگاه‌ها با توجه به تولید روزانه ۶۰۰ کیلو و حدودا ۲۰۰ تن در سال مبلغی برابر ۱۲۰میلیون تومان هزینه دستگاه‌ها می‌شود. حدود ۱۰۰ میلیون دیگر برای خرید مواد اولیه و برخی ملزومات دیگر کارخانه نیازمندید. این تجهیزات به یک فضای حدودا یک‌هزار متری نیاز است تا به بهره‌برداری برسد.

در نهایت برای تولید چیپس میوه در سطوح صنعتی و با سرمایه‌ای حدود 250میلیون تومان می‌توان یک کارگاه صنعتی تولید چیپس میوه را تجهیز کرد.

بسته‌بندی چیپس میوه

در واقـع بسته‌بندی چیپس میوه براساس نیاز بازار در بسته‌ای سلفونی، کارتی یا قوطی در حجم‌ها و فرم‌های متفاوت یکی از وجه‌های سرمایه‌گذاری در این عرصه است که به تفصیل می‌توان یک گزارش جداگانه از آن تهیه کرد، اما تا اینجا همین بس که برای بسته‌بندی این چیپس‌های میوه در یک حالت عادی با چهار وزن ۲۵۰ گرم، ۵۰۰ گرم، یک کیلو و سه کیلو حدود ۵۰ میلیون سرمایه جداگانه نیاز دارید که این مبلغ و فعالیت اگر بخواهد وجهه صادراتی یابد و توانایی رقابت را در بازارهای جهانی داشته باشد می‌تواند جزو بسته‌بندی‌های لوکس و با سرمایه‌ای حدود ۵۰۰ میلیون بازاری بزرگ را از آن خود کند.

بسته بندي میوه جات خشک

1- بسته بندي باید به گونه اي باشد که حفاظت صحیح و کامل از کالا را در برابر هر گونه آسیب طی مراحل نگهداري و ترابري فرآورده تأمین نماید.
2- میوه جات خشک را می توان در کارتن یا جعبه با استفاده از کاغذ مومی یا نایلکس یا بسته هاي پلاستیکی مناسب و مجاز بسته بندي نمود. اگر از کارتن بهره گیري شود باید ویژگیهاي آن با استاندارد ملی ایران به شماره 36 مطابقت داشته باشد و اگر از جعبه چوبی «ویژگیهاي کارتن جهت خشکبار» استفاده می شود باید ویژگیهاي جعبه چوبی با استاندارد ملی ایران به شماره 1035 « به چوبی جهت صادرات خشکبار» مطابقت داشته باشد.
3- لوازمی که براي بسته بندي به کار برده می شود باید سالم، نو، تمیز، خشک و بدون هر گونه آلودگی و بوي نامطبوع باشد.
4- وزن خالص هر بسته نباید از 10 کیلوگرم بیشتر باشد.
5- همه بسته هاي یک بهر باید از دید چگونگی بسته بندي، رنگ، اندازه، وزن و محتویات آن یکنواخت باشد.

نشانه گذاري

نشانه هاي زیر باید روي هر بسته با خط خوانا و پاك نشدنی به زبان فارسی و در صورت صدور به زبان انگلیسی و یا به زبان کشور خریدار نوشته ، بر چسب ویا الصاق گردد:

– نام و نوع کالا
– وزن خالص محتوي ( کیلو گرم یا گرم )
– نام و نشانی بسته بندي کننده یا صادر کننده کالا و نشانه تجارتی
– ذکر عبارت محصول ایران
– تاریخ تولید یا بسته بندي (روز، ماه، سال )
– تاریخ انقضاي قابلیت مصرف (روز، ماه، سال )
– سري ساخت
– ذکر شرایط نگهداري (دما، رطوبت )
– کد بهداشتی از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

برچسب ها

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Close