dogeminers
dellminer
طرح توجیهی و فرصت های سرمایه‌گذاریکارآفرینی و اشتغالزایی

طرح توجیهی پرورش اردک یا مرغابی

🦆 پرورش اردک به صورت جامع

طرح توجیهی پرورش اردک گوشتی و اردک تخمگذار

اگر به پرورش طیور علاقه مند هستید و فضای کافی برای انجام این کار دارید، پرورش اردک میتواند گزینه مناسبی برای کسب درآمد باشد. زیرا پرورش اردک نسبت به دیگر پرندگان از درد سر کمتری برخوردار میباشد.

پرورش اردک یا مرغابی یکی از رشته های پرورش طیور می باشد که اگر چه امروزه در برخی از کشور ها توسعه و رشد چشم گیری داشته و به صورت صنعتی انجام می شود. اما در ایران با آنکه سابقه تاریخی از دوره ماد ها و هخامنشیان و شاید هم پیش از آن وجود داشته اما امروزه بسیار ضعیف و کم کار شده است و بیشتر به صورت سنتی در برخی از روستا ها به ویژه در روستا های نواحی شمالی کشور به صورت محدود پرورش داده می شوند. پرورش اردک به مراتب از پرورش مرغ آسان تر بوده و در عین حال گوشت این پرنده نیز بسیار لذیذ بوده و نسبت به پرندگانی همچون مرغ و بوقلمون در برابر بیماری ها مقاوم تر می باشد.

🦆 اردک یا مرغابی

اردکها از نظر علمی جزء شاخه طناب داران و رده پرندگان و راسته غاز سانان و خانواده مرغابی سانان می باشد. بدن این پرنده کشیده و کوتاه بوده و دارای نوک پهنی است. دمای بدن آن ۴۰٫۷ درجه سانتی گراد و تعداد ضربان قلب آن ۳۱۲ بار در دقیقه و تعداد تنفس ۱۶ تا ۲۸ بار در دقیقه می باشد. در زیر پوست بدن یک لایه چربی وجود دارد که به عنوان عایق حرارتی عمل میکند پرها سر تا سر بدن اردک را می پوشانند.

پر آنها حالت روغنی دارند که سبب می شود آب و روطوبت به پوست بدن نرسد.
دم اردک دارای ۲۰ تا ۲۴ پر می باشد.
پاها کوتاه و دارای ۳ انگشت مب باشد و این انگشتان به وسیله پرده هایی به هم وصل هستند.

نژاد های اردک:

نژاد های اردک در جهان بسیار متنوع و زیاد هستند . بیشتر نژاد های اهلی از نژاد های وحشی منشاء گرفته اند اما انسانها با سلکسیون و انتخاب صفتهای برتر همانند میزان رشد و تعداد تخم به اهلی کردن اردک پرداخته است .از انجا که هدف ما پرورش اردک اهلی که از نظر اقتصادی به صرفه بوده , می باشد از این رو به نژاد های اردک وحشی نمی پردازیم.

اردکهای اهلی را به سه گروه میتوان تقسیم کرد:

  1. اردک گوشتی
  2. اردک تخمی
  3. اردک زینتی

از انجایی که صنعت پرورش اردک در ایران چندان پیشرفته نیست و بیشتر در روستاها و به ویژه در شمال ایران آنهم به جهت موقعیت خاص جغرافیایی آن توسط روستاییان به صورت محدود وسنتی پرورش داده می شود از این رو نژاد های اردک زینتی در ایران چندان مورد توجه قرار نگرفته است, این در حالی است که در برخی از کشورهای اروپایی و امریکا نژاد اردک گوشتی را با سلکسیون و انتخاب صفتهای برتر در ۷ هفتگی به وزنی در حدود ۳ کیلوگرم می رسانند.

— اردکهای گوشتی

نژاد سفید پکینی (white pekin):

منشاءاین نژاد همانطور که از نامش پیداست از کشور چین و شهر پکن است .این نژاد از نظر تولید گوشت یکی از مناسب ترین نژاد ها می باشد به طوری که در ۸ هفتگی به وژنی در حدود ۳ کیلو گرم می رسد . در بیشتر مزارع پرورش اردک امریکا از این نژاد استفاده می شود .

این نژاد دارای پرهایی کاملا سفید و یک دست است. نوک به رنگ زرد متمایل به نارنجی و پاها زرد مایل به قرمز بوده و رنگ پوست بدنش زرد می باشد.نرها در سن بلوغ حدود ۴ کیلوگرم و ماده ها حدود ۳٫۵ کیلو گرم وزن دارند . تولید تخم در این نژاد در حدود ۱۵۰ عدد در سال می باشد .اما مادر خوبی برای جوجه کشی طبیعی نیست.همچنین بایستی یاد آور شد که حدود ۲۰% وزن قابل استفاده این نژاد از چربی تشکیل شده که این مسئله برای مصرف کننده چندان خوشایند نیست , از این رو بهترین سن کشتار این اردک ۸ تا ۱۲ هفتگی می باشد.

نژاد مسکوی (Moscovy or Barbari):

منشا این نژاد از کشور امریکا و همچنین قاره امریکای جنوبی همچون برزیل و پاراگوئه است . اگر چه گوشت لذیذی دارد اما از نظر تولید تخم چندان جالب نیست.وزن نر این نزاد در سن ۱۶ تا ۲۰ هفتگی حدود ۴٫۵ تا ۵٫۵ کیلوگرم و ورن ماده ها حدود ۳٫۲۵ کیلو گرم است .

دارای واریته های مختلفی همچون سیاه , سفید و برنزی بوده که واریته برنزی کمیاب است.رنگ ساق پا در این نژاد تیره و گاهی زرد رنگ می باشد . بر روی سر وتا حدودی بر روی منقار این نژاد یک زائده گوشتی قرمز رنگی وجود دارد .رنگ پوست آن سفید می باشد. این نژاد به مراتب مادر بهتری برای جوجه کشی طبیعی نسبت به سایر نژاد های اردک می باشد.

نژاد ایلسبوری (Aylesbury):

منشائ این نژاد از منطقه ایی به همین نام در کشور انگلستان می باشد . رنگ پر و پوست این نژاد در هر دو جنس نر و ماده سفید است . پاها به رنگ زرد مایل به نارنجی است .مزن نر بالغ این نژاد به حدود ۴ کیلو گرم و ماده بالغ به حدود ۳٫۵ کیلو گرم می رسد .به طور عموم در سن ۸ هفتگی می توان آن را روانه بازار کرد . تولید تخم در این نژاد در حدود ۱۰۰ عدد در سال می باشد. اما مادر خوبی برای جوجه کشی طبیعی نمی باشد.

— اردکهای تخمگذار

نژاد خاکی کمپل (Khaki Kampell)

این نژاد از آمیزش دو نژاد روئن (نژاد گوشتی – تخمی) و نژاد دونده هندی (تخمگذار ) به وجود آمده است. یکی از بهترین نژاد های اردک تخمگذار است.تولید تخم در این نژاد در حدود ۲۵۰ تخم در سال می باشد که تخم آن نیز نسبت به تخم سایر اردکهای تخمگذار بزرگتر است. رنگ پر بر روی گردن و سر و بال و تا حدودی پشت این نژاد برنزه متمایل به سبز است و بقیه پرها ی بدنش به رنگ خاکی است.

نژاد دونده هندی (Indian runner)

این نژاد از آسیا (نواحی هندوستان و آسیای جنوب شرقی و بخشهایی از چین ) است.نژاد دونده هندی همانند نژاد خاکی کمپ بل نژاد بسیار خوبی برای تولید تخم می باشد اما از نظر گوشت نسبت به نژاد هایی همچون مسکوی یا پکینی چندان قابل توجه نمی باشد.

دارای سه واریته به نامهای وایت پنسیلد , ( White penciled ) فاون( Fawn) , سفید(White )می باشد. بدن اردک دونده هندی _ بر خلاف سایر نژادها که نسبت به سطح زمین تقریبا افقی هستند _ تا حدودی عمود بر سطح زمین می باشند . رنگ پوست زرد و نوک پا های قرمز مایل به نارنجی دارند . تعداد تخم در این نژاد ۲۰۰ تا ۳۰۰ تخم در سال بوده و تخم آن اگرچه درشت است اما به درشتی تخم های نژاد خاکی کمپ بل نیست.

— اردک های زینتی

این گونه نژادها در ایران چندان جنبه اقتصادی ندارند و کشاورزان محلی نیز کمتر به پرورش آنها می پردازند.اما به هر روی این نژادها بسیار زیبا بوده و از این دیدگاه قابل ملاحضه و توجه هستند.

برخی از این نژادها عبارتند از نژاد کاکل دار سفید , نژاد اردک تاج دار, اردک کاکل دار سیاه و….. .این نژادها اصولا دارای وزن کمتری هستند و همچنین تعداد تخم سالیانه آنها کم و ناچیز است, از این رو از نظر اقتصادی چندان به صرفه نیست.

🦆 طرح پرورش اردک (مرغابی)

مرغابی‌ها هم در آب دریا و هم در آب شیرین زندگی می‌کنند.

انواع روشهای پرورش صنعتی اردک

پرورش صنعتی اردک در مقایسه با پرورش خانگی آن نیاز به تجهیزات بیشتری داشته و در نتیجه سود بیشتری حاصل می شود.

برای پرورش صنعتی اردک ها، یکی از ۳ روش زیر پیشنهاد می گردد:

پرورش اردک در فضای باز

پرورش اردک در شالیزار
در این روش، جوجه اردک‌ها را تا ۲ هفتگی آنها، داخل سالن پرورش می دهند و سپس اردک ها را به شالیزار یا آب بندها منتقل می کنند. در این روش اردک ها به صورت آزاد پرورش داده می شوند. کشاورزان و مزرعه داران می توانند از این روش برای پرورش اردک استفاده کنند. برای پرورش اردک در فضای باز، باید برای هر اردک یک متر مربع از مرتع یا استخر را اختصاص داد.

  • متخصصین دام و طیور توصیه می کنند که اردک ها تا ۱ ماهگی، در جای خشک و دور از آفتاب و رطوبت نگهداری شوند تا در این مدت بدنشان از پرهای اصلی پوشانده شود و سپس به شالیزار یا آب راه منتقل شوند.

پرورش اردک در فضای نیمه باز

سالن پرورش اردک
در این روش باید هم سالن و هم استخر داشته باشید. برای پرورش اردک در فضای باز، ابتدا آنها را در سالنی نگهداری می کنند. این سالن به قسمتهای تقسیم بندی می شود و جلوی هر قسمت، گردش گاهی وجود دارد. منظور از گردش گاه، استخرهایی است که اردک ها در آن به شنا و گردش می پردازند. این روش از دیگر روش های پرورش اردک رایج تر است.

پرورش اردک در فضای بسته

مناطق سرد و خشک برای پرورش اردک، باید از این روش استفاده کنند. برای پرورش اردک، قفس، نرده یا بستری پوشالی فراهم می شود و جوجه اردک ها داخل آن محفظه نگهداری می شوند. اردک های نگهداری شده در قفس آزادی عمل ندارند و این موضوع کمی ناراحت کننده است.

نگهداری همزمان اردک و ماهی

انواع ماهی هایی که با اردکها هم زیستی دارند:
اغلب این ماهی ها از انواع کپور می باشند مانند: کپور معمولی، نقره ای، سر گنده، آینه ای، آبی، پولکی، کاراس نقره ای، کاراس طلایی و… ماهی آمور سفید نیز همزیستی مسالمت آمیزی با اردک ها در آببند ها نشان می دهد.

پذیرش هم زیستی از طرف نژاد های مختلف اردک ‌ها نیز به صورت گوناگونی تظاهر می نماید. در این رابطه بهترین نژادها عبارتند از پکن و خاکی کمبل.

دانخوری ها

در داخل سالن می توان از دانخوری های دستی و نیز خودکار برای نگهداری اردک ها استفاده نمود.
در سیستم نگهداری قفس، دانخوری ها، سبک خاص خود را دارند.

فرم دانخوری های دستی متنوع و اغلب از نوع ناودانی یا بشکه ای است. از یک دانخوری نوع ناودانی با ابعاد ۱۰/۱ متر طول و ۲۵ سانتی متر پهنا و ۱۶ سانتی متر ارتفاع ۱۰-۱۲ قطعه اردک بر حسب نژاد می تواند از آن استفاده نمایند. دانخوری های بشکه ای گنجایش بیشتری از دان را داشته و اغلب از چوب های فشرده و محکم ساخته می شوند. آنها را می توان در محوطه های باز نیز بکار برد.

آبخوری ها

آبخوری هایی که برای مصرف اردک ها قرار می گیرند متنوعه‌اند.
آنچه که در آنها از اهمیت برخوردار است تامین آب مورد نیاز اردک ها و تمیز ماندن آنهاست چون اردک ها عادت به کثیف کردن آبخوری ها دارند. هر آبخوری دستی با ابعاد ۱۰/۱ متر طول و ۲۵ سانتی متر پهنا و ۱۰ سانتی متر ارتفاع برای تامین آب ۴۰ قطعه اردک کافی خواهد بود. در سالن های بسته و سیستم قفس اغلب از آبخوری های اتوماتیک برای تامین آب استفاده می کنند

تغذیه اردک

جوجه اردکها از همان ساعات اولیهٔ خروج از تخم، به خوردن غذا علاقهٔ عجیبی دارند و معمولاً در این هنگام بهتر است از خوراک‌هایی که در آب وجود دارد یا مواد غذایی که منشأ حیوانی دارند برای تغذیهٔ جوجه استفاده شود؛ ولی اگر این کار مقدور نباشد می‌توان روزی 5-6 بار مقداری آرد سبوس و پودر شیر و آرد مواد علوفه‌ای را به صورت خمیر درآورده و در اختیار جوجه‌ها قرار داد.

تجربه نشان داده‌است که ترکیبات بالا که البته می‌توان اجزای آن را با مواد غذایی و علوفه و دانه‌های دیگر تعویض نمود، غذای کامل و خوبی برای اردک‌ها به‌شمار می‌رود و به‌خصوص در رشد و نمو جوجه‌ها تأثیر زیادی دارد. رشد جوجه اردک نسبت به سایر پرندگان اهلی کمی سریع تر است و اگر غذا به میزان کافی و مناسب در اختیار پرنده قرار داده شود، پرنده رشد عجیبی خواهد کرد. تغذیه اردک از 2 هفتگی به بعد تدریجاً کم شده و در سن 4-3 هفتگی تعداد دفعات غذا به 2 بار در روز کاهش می‌یابد.

پایه جیره این پرنده می تواند از غلات باشد (گندم، برج، جو و ذرت) که به صورت خام، بوداده و پخته می توان استفاده شوند ولی بهترین حالت جوانه زده آنهاست

در کنار آن باید از میوه و سبزیجات مختلف بهره برد و پروتئن های حیوانی به میزان کمتر می تواند در جیره حیوان قرار گیرند

حبه های غذایی غیر دارویی یه صورت خیس خورده برای اردک های بالغ: ذرت بو داده، مخلفات، میوه های تازه مانند هویج قطعه قطعه شده، گوجه فرنگی، پنیر خانگی، حلزون های باغچه، انواع کرم ها و…

خوارک هایی که نباید به اردک داده شوند:
هسته ی میوه ها و بذر گیاهان، غذاهای چرب یا نمک دار، شکلات، و… که شکم اردک شما را پر کند ولی مغذی نباشد.

🦆🍗 پرورش اردک گوشتی

پرورش اردک های گوشتی به منظور فروش و عرضه آنها به بازار گوشت و مرغ انجام می شود. ارزش غذایی بالا، رطوبت و چربی گوشت اردک باعث پرطرفدار شدن اردک های گوشتی شده است. اردک گوشتی را می توان با آب یا بدون آب پرورش داد. اردک های گوشتی از نژاد سفید پکینی، نژاد روسی یا اسرائیلی و نژاد ایلسبوری هستند. بهترین وزن برای اردک های گوشتی در ۲ ماهگی، ۳ کیلوگرم است که با تغذیه مناسب و اضافه کردن مکمل ها، رساندن اردک ها به این وزن امکان پذیر می شود.

بازگشت سریع سرمایه یکی دیگر از مزیت های پرورش اردک است. “در پرورش جوجه اردک های گوشتی طی حدود 2 ماه سرمایه بر می گردد که نسبت به سایر سرمایه گذاری ها سریع تر است”

گوشت اردک یکی از مطلوب‌ترین انواع گوشت‌‌ها در میان ماکیان است. این گوشت منبع غنی پروتئین‌‌های با کیفیت بالا، نیاسین، فسفر، ریبوفلاوین، تیامین، آهن، روی، ویتامین ب٦، ویتامین ب١٢، سلنیوم، فولات و منیزیم است.

🦆🐣 پرورش اردک تخمگذار

جمع آوری و نگهداری از تخم اردک

در جوامع روستایی ابران چندان به چگونگی جمع آوری و نگهداری تخمها توجهی نمی کنند که این مسئله باعث کاهش باروری تخم ها می شود. بیشتر اردکها معمولاً در شبها و ساعت اولیه صبح تخمگذاری می کنند. تخم ها بایستی هر روز جمع آوری شوند.

بهتر است تخم ها را خیلی زود و بدون انبار کردن برای جوجه کشی استفاده کرد. اما این کار در عمل امکان پذیر نمی باشد. از این رو پس از ضد عفونی کردن در سردخانه انبار کرد. دمای سرد خانه بین ۱۲ تا ۱۵ درجه سانتی گراد می باشد. در صورتی که کمتر از ۳ روز در سردخانه انبار می شوند نیازی به چرخش تخم ها نیست اما اگر بیشتر از این باشد باید حداقل روزی یک بار تخم ها چرخانده شوند. لازم به یاد آوریست که تخم ها را باید با زاویه ۴۵ درجه از خط عمود بر سطح زمین در سردخانه نگهداری کرد. تلاش شود تا تخم ها بیش از یک هفته در انبار نگهداری نشوند چرا که پس از این مدت باروری تخمها کاهش میابد. کاهش رطوبت هوای انبار نیز باعث کاهش درصد جوجه آوری می شود. همچنین تهویه هوا با جریان آرام باد مفید می باشد.

جوجه کشی در اردک به دو روش جوجه کشی انجام می گیرد:

  1. جوجه کشی طبیعی
  2. دستگاه جوجه کشی

جوجه کشی طبیعی:

این روش بیشتر در روستاها و مزارع پرورش کوچک انجام می شود که در این روش از پرندگانی همچون اردک و یا مرغ کرچ ویا بوقلمون برای جوجه کشی استفاده می شود .بسته به چثه پرنده ۱۰ تا ۱۵ تخم در زیر هر پرنده قرار می گیرد. البته اردکها اضولا مادرانی خوب برای جوجه در آوری نیستند و گاهی ممکن است از روی تخم بلند شوند وحاضر به خوابیدن روی تخم نباشند .برای همین بهتر است از مرغ کرچ استفاده کرد.

دستگاه جوجه کشی:

این شیوه بیشتر در مزارع بزرگ انجام می شود .اگرچه در ایران مزارعه هایی به بزرگی آنچه که در برخی کشورها هست وجود ندارد اما کسانی هستند هستند کسانی که به تولید جوجه اردک با ماشین جوجه کشی بپردازند.

طول مدت جوجه کشی در همه اردکها ۲۸ روز است اما تنها در اردک مسکوی ۳۲ تا ۳۵ روز است.

در جوجه کشی با دستگاه ۴ فاکتور بسیار مهم است:

  1. دما
  2. رطوبت
  3. تهویه
  4. چرخش

دما در دستگاههای جوجه کشی بزرگ برای تخم اردک در ستر ۳۷٫۵ تا۳۸ درجه سانتیگراد و در هچر ۳۳ درجه سانتیگراد است. اما برای دستگاه های کوچک دما در هفته اول، دوم، سوم و چهارم به ترتیب؛ ۳۸ – ۳۸٫۵ – ۳۹ – ۳۹٫۵ درجه سانتیگراد می باشد. اگر این تغیرات امکان پذیر نباشد بایستی دما را در ۳۸٫۸ درجه سانتیگراد تنظیم نمود.

رطوبت در دستگاه جوجه کشی برای اردک به مراتب بیشتر از رطوبت مورد نیاز برای تخم مرغ می باشد همچنین رطوبت هچر بایستی بیشتر از ستر باشد.

همچنین تهویه هوا با جریان آرام هوا مفید می باشد.

تخم اردک در ستر روزانه باید ۴ بار چرخانده شوند. اما در هچر نیازی به چرخاندن نیست اما بایستی حتما رطوبت را افزایش داد.

  • تخم های ترک دار، بد شکل، بسیار بزرگ و بسیار کوچک را به هیچ وجه در جوجه کشی نبایستی استفاده شود.
  • جوجه کشی از تخم پرندگان (مرغ, اردک, بوقلمون و…) در یک دستگاه جوجه کشی به صورت مخلوط و با هم، به شدت خودداری نمایید. چرا که شرایط جوجه کشی این پرندگان با هم متفاوت می باشد.

حال که از پرورش اردک آگاهی یافتید میتوانید شروع به پرورش اردک کنید. درآمد این کار بسیار مناسب است.

وضعیت بازار فروش اردک

اردک در حال حاضر بازار مناسبی دارد. مردم ساکن در استان های شمالی اصلی ترین مشتریان اردک در کشور هستند و گوشت اردک را به خاطر گرم بودن آن می پسندند. به تازگی بحث صادرات اردک به عراق و روسیه نیز پیش آمده که در صورت تحقق فرصت بسیار مناسبی است. در

شما از سه روش می‌توانید از اردک کسب درآمد کنید:

پرورش دادن اردک‌های ۲۰ روزه

مشتری این اردک‌ها شالی‌کاران هستند که به‌صورت فله‌ای جوجه اردک‌ها را خریداری می‌کنند و پس‌ازاینکه شالی‌های برنج جمع شد، این اردک‌ها را در شالیزارها رها می‌کنند و این اردک‌ها علاوه بر شخم کشی و خوردن آفات زمین، تولید کود هم می‌کنند و بعد از بزرگ‌تر شدنشان هم می‌توان از گوشت آن‌ها استفاده کرد.

پرورش اردک برای استفاده از گوشت آن‌

برای اینکه بتوان از گوشت اردک‌ها استفاده کرد باید حداقل 50 الی 60 روزه باشند و پس از پروار شدن در بازار به فروش رساند.

پرورش اردک‌های مولد

برای پرورش اردک‌های مولد هم باید 5 الی 6 ماه از عمر اردک‌ها بگذرد.
برای این کار باید ابتدا نر و ماده اردک‌ها از هم تشخیص داده شود؛ چون اگر تعداد نر و ماده متناسب نباشد، ممکن است همدیگر را بکشند. باید به تغذیه اردک‌ها در این مدت توجه شود. بعدازاین هم وقتی به تخم‌کشی رسیدند، تخم‌ها درون دستگاه قرار داده می‌شوند و بعد از تخم درآمدن اردک‌ها، اگر جایی برای نگهداری وجود داشته باشد، می‌توانید آن‌ها را پرورش دهید؛ در غیر این صورت سرعیعآن‌ها را بفروشید.

حداقل سرمایه لازم برای پرورش اردک

سرمایه گذاری پرورش اردک:
برای شروع کار داشتن 10میلیون تومان سرمایه کافیست.

برای شروع به کار حداقل به یک مکان سرپوشیده 100 متری و 10میلیون پول احتیاج دارید. با این میزان سرمایه و محیط تقریباً می‌توانید 1500 اردک یک 15-1 روزه پرورش دهید.

درامد پرورش اردک:
با این سرمایه در ماه حدود 1 میلیون تومان می‌توانید درآمد داشته باشید.
درآمد کارهای تولیدی ارتباط مستقیمی با وضع بازار و تجربه شما دارد.

حمایت های دولت و بسیج سازندگی با دادن وام و تسهیلات به پرورش دهندگان اردک هم میتوانید یکی از مزایای این کار باشد.

پرورش اردک محدودیت زمانی ندارد و در هر زمانی از سال که بخواهید میتوانید کار پرورش را شروع کنید. که این هم به علت پرطرفدار شدن گوشت اردک و تقاضای بیشتر بازار است.

[تعداد: 1 امتیاز: 5]

تلگرام بیگ والت؛ تحلیل و بررسی روش‌های کسب درآمد + تازه‌ترین اخبار کسب و کارها
کانال تلگرام گروه تلگرام

برچسب ها
Newsletters

✉ خبرنامه


با عضویت در خبرنامه، برترین مقالات را در ایمیل خود دریافت کنید!

همین الان ایمیل خود را ثبت کنید و کسب درآمد را شروع کنید.

تعداد علاقه‌مندانی که تاکنون عضو خبرنامه ما شده‌اند:

2150+ نفر

Newsletters

نظرات کاربران

  اشتراک در  
اطلاع از
دکمه بازگشت به بالا
بستن