طرح توجیهی کاشت آنغوزه و تولید شیره آنغوزه

🌱 کاشت داشت و برداشت آنقوزه

طرح توجیهی کاشت داشت و برداشت گیاه دارویی و پرسود آنغوزه + گرفتن شیره آنقوزه Asafoetida

آنغوزه چیست؟

آنقوزه یا آنغوزه از گیاهان دارویی مهم با خواص فراوان است.

گیاهی است علفی چند ساله، ریشهٔ آن کمی ضخیم و گوشتی، برگ‌های آن بسیار بریده و غباری، ساقه آن مجوف و گوشتی و بلندی آن تا ۲ متر می‌باشد. گل‌های آن به رنگ زرد و به گروه چتر مانند در انتهای ساقه ظاهر می‌شود.

آنفوزه در چند سال اولیه سن خود ساقهٔ قابل رویتی ندارد و برگ‌های آن گسترده روی زمین است.
آنفوزه در اراضی بائر و خشک و آهکی مناطق گرم آسیا می‌روید. بومی استپ‌های ایران و افغانستان است.

گلهای این گیاه زردرنگ هستند و به صورت گل آذین چتری در انتهای ساقه قرار می گیرند.
میوه ها دوفندقه ای، بیضی شکل و تقریباً مسطح می باشند که روی هر کدام پنج خط وجود دارد و کناره ها بال مانند هستند.
رنگ میوه ها قهوه ای تیره است.

انواع آنقوزه

گیاه آنغوزه دو نوع بوده که یک نوع آن خوشبو و نوع دیگرش بد بو است و نوع بدبوی آن در ایران به دلیل مصرف درمانی کشت میشود.

شیره آنغوزه

از تیغ زدن ریشه یا قسمت پایین ساقه یا قطع ساقهٔ گیاه مولد ماده ای به نام اولئوگم رزین مشهور به آنغوزه از گیاه خارج می‌شود و در طول تابستان به دست می‌آید. آنغوزه ابتدا شیری رنگ است و مزه ای تند و تلخ و نیز بوی بد و متعفنی دارد که تهوع آور است؛ به همین دلیل از قدیم به نام مدفوع شیطان معروف شده است.

شیره آنغوزه دو صورت در بازار عرضه می‌شود:

  1. یک نوع را که آنغوزه اشکی گویند بسیار تمیز؛ بدون خاک و خاشاک و مرغوب است رنگ خارجی آن زرد مایل به قرمز یا قهوه‌ای و صاف و شفاف است. از نظر ابعاد در حد فندق یا کمی بزرگتر یا کوچکتر یا در ابعاد نخود است رنگ مقطع آن سفید است که در مجاورت هوا به سرعت اکسیده شده و تیره می‌شود.
  2. نوع دیگر که در بازار عرضه می‌شود آنغوزه توده‌ای گفته می‌شود که با بی دقتی جمع‌آوری شده و مخلوط با خاک و خاشاک و برگ است و نامرغوب می‌باشد طعم آنغوزه گس در بعضی گونه‌ها تلخ و بویی شبیه بوی سیر، متعفن و خیلی تند دارد.

خواص آنقوزه

  1. برای کشتن کرم‌های داخل باغچه هنگام آبیاری مقداری آنغوزه را در پارچه‌ای گذاشته و داخل آب جلوی شیلنگ بگذارید.
  2. محرک نیروی جنسی است.
  3. ادرارآور و ضد سوزش ادرار است.
  4. برطرف کننده بلغم است.
  5. هضم کننده غذا است.
  6. درمان کننده رماتیسم و نقرس و سیاتیک است.
  7. برای درد کمر و مفاصل مفید است.
  8. درمان کننده امراض سینه از جمله آسم است.
  9. دم کرده انجدان رومی تمیزکننده خون کبد است.
  10. برای درمان تب‌ها سودمند است.
  11. درمان کننده بواسیر
  12. برای درمان ذات‌الریه، برونشیت و سرفه و سرماخوردگی به کار می رود.
  13. خوردن انجدان باعث رفع سموم جانوران سمی می‌شود.
  14. کاهش دهنده فشار خون
  15. و …

مصرف آنغوزه

قسمت های مورداستفاده:
ریشه، بخشهای سبزگیاه به عنوان سبزی خوردنی و بذر

روش مصرف این گیاه به صورت خوراکی، تنتور و بخور برای کمک به درمان احتقان بینی و برونشیب می‌باشد. صمغ پودر شده این گیاه روزانه 0.3 تا 1 گرم در 3 نوبت و به صورت تنتور نیز 2 تا 4 لیتر در روز، حب‌های 0.2گرمی به تعداد 2 تا 5 عدد در روز

  • لطفاً حتماً برای مصرف تمام گیاهان دارویی با متخصص داروی گیاهی مشورت کنید.
  • موارد منع مصرف: زنان باردار، زنان شيرده و کودکان

🌱طرح پرورش و کاشت آنغوزه

تنها راه تجدید حیات طبیعی گیاه آنغوزه از طریق تولید و پراکنش بذر است.

بهترین زمان کاشت آنغوزه اواسط آذر تا اواسط دی ماه می‌باشد.

خاکهای عمیق و غنی و همچنین مکانهای آفتابی برای کاشت آنغوزه مناسب است. به خاکهایی با بافتها و pHهای مختلف سازگار است ولی بهترین و بیشترین رشد را در خاکهایی عمیق و با زهکش مناسب دارد.

گیاه از نظر نیاز به اب کم توقع است تنها با 0.1 نیاز آبی جو و یا گندم میتوان از زراعت آن بهره برد

مقاومت در برابر سرما (دماهای زیر 10-) و گرمای شدید و قابلیت ثمردهی بعداز یک دوره طولانی خشکسالی

قابلیت کشت تلفیقی از خصوصیات دیگر این کشت این است که میتوان انرا با زیره سیاه که گیاهی پایا است و یا قدومه شیرازی که گیاهی یکساله است به صرت تلفیقی کشت نمود و از هر دو کشت سود قابل توجهی به دست آورد.

به سبب اینکه شیره آنغوزه با انجام عملیاتی خاص از ریشه گیاه استحصال می شود، گیاه بعد از بهره برداری از بین می رود و به همین دلیل، همه ساله بهره برداران موظف هستند که در همان سطحی که شیره آنغوزه برداشت می کنند به همان میزان مبادرت به کاشت بذر کنند.

انواع روشهای کشت بذر آنغوزه

بهترین زمان کاشت بذر قبل از فصل بارندگی است.

رطوبت لازم برای جوانه زنی: 70 – 60 درصد
دمای مناسب برای جوانه زنی: 15 – 12 درجه

کاشت مستقیم بذر:

بذر را در گودال های که خراشی در محل چاله ها داده شده جهت کاشت آنغوزه استفاده کنید؛ و 3 تا 4 دانه بذر در آن کاشته و روی آن را به کمک خاک بپوشانید. خوبی این روش این است که چاله ها محل ذخیره آب بوده و رطوبت بیشتری در اختیار بذر و گیاه قرار می دهند.

بذر پاشی:

این روش کاشت آنغوزه در زمینی انجام می شود که زیاد سفت نباشد و بذر باید به طور یکنواخت در سطح زمین پخش شود به صورتی که هم از تراکم بوته ها پس از سبز شدن جلوگیری شود، و هم اینکه خیلی تنک کشت نشود.

نگهداری از گیاه

• بهتر است طی سه سال اول بعد از کاشت آنغوزه در اواخر ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خرداد اقدام به حذف علف‌های هرز به روش مکانیکی کرده و توسط نیروی کارگری علف هرز داخل شیارهای کاشت و بین ردیفهای کاشت را جهت جلوگیری از بروز رقابت حذف کرد.
• درست کردن مسیر جوی‌های کاشت جهت ذخیره بهتر آب باران برای رشد بهتر آنغوزه مؤثر می‌باشد.
• برگهای خشک شده گیاه آنغوزه در پایان سال زراعی را جمع نکنید؛ زیرا به جا گذاشتن آنها موجب افزایش ماده آلی خاک و نیز جلوگیری از فرسایش بادی و آبی خاک شده و به حفظ رطوبت خاک هم کمک می‌کند.

انواع محصول برداشتی از 1 کشت

از یک کشت چهار محصول متفاوت برداشت میشود:

  1. برداشت برگ: برگ گیاه پس از برداشت در سایه خشک میشود و به عنوان ضد عفونی کننده دستگاه گوارش انسان، دام و طیور استفاده میشود.
  2. برداشت شیرابه: شیرابه استحصالی ان که از اقلام ارز آور و صادراتی کم نظیر کشور به حساب می آید و در کشورهای پیشرفته بیش از 600 نوع دارو از آن میسازند.
  3. برداشت آنغوزه: برداشت مخلوطی از شیرابه و لایه هایی از ساقه زیر زمینی که به آنغوزه معروف است و کشورهایی با جامعه گیاه خوار به عنوان ادویه ضد نفخ از مشتریان پروپاقرص آن هستند.
  4. برداشت بذر: حداقل استفاده از آن گسترش رویشگاههاست.

زمان برداشت آنغوزه (آنغوزه کشون)

آنغوزه کشون نوعی تیغ زدن گیاه برای استحصال صمغ یا شیرابه آن است که این عمل از اواخر بهار و قبل از خشک شدن گیاه در مراتع استان آغاز و تا اواخر تابستان ادامه دارد.

فصل برداشت آنغوزه 3 تا 4 ماه طول می کشد.
برداشت شیره انغوزه در سن 5 تا 7 سالگی گیاه و قبل از زمان گلدهی و بذرافشانی آن صورت می گیرد.

در این مرحله بوته آنغوزه در انتهای ساقه بریده می‌شود (ضخامت برش باید به اندازه ضخامت یک برگه کاغذ باشد.) و پس از هر بار تیغ زدن شیرابه آن برداشت می‌شود و این کار در فصل برداشت ۲۰ بار تکرار می‌شود.

از هر بوته به طور متوسط 80گرم صمغ برداشت و در هر هکتار چیزی حدود 150 کیلو شیره آنغوزه.

وضعیت بازار آنقوزه

بخش اعظم شیره تولید شده آنغوزه به کشورهند، کشور‌های حوزه خلیج فارس و حتی کشور‌های اروپایی صادر می‌شود و به همین دلیل این گیاه ارزآوری بالایی برای کشور دارد.

کاشت آنغوزه علاوه بر مصرف دارویی و درمانی به حفاظت از مراتع و افزایش تولید و اشتغالزایی نیز کمک شایانی میکند.

گیاه دارویی آنغوزه از گیاهان حفاظت شده و ارز آور است که کاشت، داشت و برداشت آن با مجوز رسمی انجام می شود.

در سالیان اخیر به دلیل سود قابل ملاحظه حاصل از فروش صمغ، برداشت این گیاه از طبیعت به شدت افزایش یافته و نسل آن در معرض انقراض قرار گرفته است. بنابراین، از آنجایی که صمغ آنغوزه کاربرد زیادی در صنعت و پزشکی نوین دارد؛ از این رو پرورش و کاشت آنغوزه به صورت زراعی به توسعه صنعت گیاهان دارویی در ایران کمک میکند.

خلاصه طرح کاشت آنغوزه

سود و سرمایه کاشت آنغوزه در 1هکتار:
سرمایه لازم: حداقل 15 میلیون تومان
هزینه بستر سازی و تهیه بذر و کاشت بذر و کود مورد نیاز و آبیاری سالانه و هزینه ی برداشت و کارگران
درآمد ناخالص هر هکتار: 30 میلیون تومان
اشتغالزایی: 2 نفر

امتیاز شما به این مطلب
[votes: 7 Rating: 2.4]
برچسب ها

تبلیغات

تبلیغات 1

دستگاه جوجه کشی حرفه ای

دستگاه جوجه کشی حرفه ای Easy Bator 6 نمونه متفاوت در صنعتی جوجه کشی کشور ، مناسب برای جوجه کشی از پرندگان زینتی و گران تخم.کیفیت جهانی با راندمان جوجه کشی عالی و قیمت مناسب عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

تبلیغات 2

دستگاه جوجه کشی خارجی

فروش ویژه دستگاه جوجه کشی خارجی ، ساخت کره جنوبی در مدل ها و ظرفیت های مختلف مناسب برای جوجه کشی از تمامی پرندگان و خزندگان تخم گذار اهلی و زینتی با راندمانی فوق العاده عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

مطالب مرتبط

دیدگاه بگذارید

  اشتراک در  
اطلاع از
بستن