طرح توجیهی و فرصت های سرمایه‌گذاریکارآفرینی

طرح پرورش گاو شیری, تولید شیر و فراورده‌های لبنی

گاوداری شیری و تولید شیر و لبنیات تازه

طرح پروش گاو شیری با احداث یک واحد گاوداری

گاو شیری ماده را بخاطر شیردهی زیاد جهت تولید فراورده‌های لبنی پرورش می‌دهند. در مقابل بعضی گاوها گاو گوشتی هستند و این نوع گاو را برای استفاده از گوشت آن پرورش می‌دهند.

هزاران سال است که گاو، جزیی از زندگی کشاورزی انسان به شمار می‌آید. نزدیک به شش هزار سال پیش از میلاد مسیح، بشر شیوه زندگی خود را تغییر داده و به اهلی کردن حیوانات پرداخت. چگونگی اهلی شدن گاو چندان مشخص نیست؛ اما با استناد به کتیبه ای که در یکی از معابد عراق به دست آمده، حدود چهار هزار و 500 سال پیش از میلاد مسیح، شخصی در حال دوشیدن شیر از گاو نشان داده شده است.

پرورش گاو شیری

گاوداری در ایران در صورت موفقیت جزو شغل‌های پرسود قرار می‌گیرد.

گاوداری واقعاً شغل لذت بخشی است. این شغل سود در سود است، ضرر ندارد و تماماً برکت است.

تولید روزانه شیر در گاوداری به طور میانگین 25 تا 20 کیلوگیرم از هر گاو است.
هر گاو با توجه به نژادش شیردهی متفاوتی دارد.
برای فروش شیر مشکلی نخواهید داشت حتی شرمنده اقوام هم میشوید، شیر زود به فروش می رسد. بستنی فروشی ها، لبنیاتی ها و فروشگاه ها مشتریان دائم شما هستند.

هدف یک گاوداری شیری:

تولید شیر و گرفتن گوساله هدف نهایی و بازدهی یک گاوداری شیری است و گاوی که آبستن شود و یا تولید پائینی دارد نگهداریش اقتصادی نیست. معمولا هر گاو به ازای هر کیلو شیر 5-2 برابر علوفه مصرف می‌کند.

هلشتاین بهترین نژاد گاو شیری در جهان

اگر می خواهید گاو داری خود را رونق دهید بهتر است بهترین نژاد گاو شیری در جهان را پرورش دهید. گاو هلشتاین که به نام هولشتاین هم شناخته می شود جز سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان می باشد.

این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر تولید می کند. درصد چربی این شیر ۳٫۶۵ درصد  و درصد پروتئین آن ۳ درصد می باشد. این گاوها به طور روزانه تقریبا ۳۴ کیلو شیر تولید می کنند.

این گاوها روزانه باید۳ بار دوشیده شوند.

معمولا قد متوسط گاو بین ۱۴۵ تا ۱۶۵ سانتی متر است.
میزان زمان بارداری گاو هلشتاین ۹ و نیم ماه می باشد که نزدیک به ۲۸۰ روز است
اولین زایمان گاو هلشتاین بین سن ۲۳ تا ۳۶ ماهگی می باشد اما به طور کلی قابلیت بارداری در ۱۳ ماهگی را نیز دارد.
وزن گاو ماده هلشتاین ۶۸۲ کیلوگرم
و وزن گوساله در بدو تولد نزدیک ۴۳ کیلوگرم است.

نكات عمومی در تغذيه گاوهای شيری:

  1. گاوها را بر اساس مرحله ي شيرواري يا ميزان توليد دسته بندي نموده و بر اساس نيازهايشان تغذيه نماييد.
  2. در طول سال از برنامه ي تغذيه اي كه اقتصادي و متعادل شده باشد و بتواند نيازهاي حيوان را برآورده نمايد استفاده كنيد.
  3. جهت مصرف حداكثر ميزان خوراك اختصاصي از اقلام خوراكي متنوع و با كيفيت خوب استفاده نماييد.
  4. دفعات خوراك دادن به گاوها را تنظيم نموده و مطابق برنامه عمل نماييد.
  5. گاوها علاقه خاصي به استفاده از علوفه هاي تازه و آب دار دارند كه در صورت در دسترس و ارزان بودن در تغذيه آن را به كار ببريد.
  6. تركيبات مواد مغذي اقلام خوراكي، متنوع و متغيير است. با آناليز آزمايشگاهي از اجزاي مواد مغذي جيره ي فرموله شده اطمينان حاصل نماييد.
  7. آب سالم و گوارا به صورت دائمي در اختيار گاوها قرار دهيد.
  8. شرايط محيطي مناسبي به خصوص در فصول تابستان و زمستان براي گاوها فراهم نماييد.
  9. هر گونه تغييري در جيره ي غذايي را به تدريج به انجام برسانيد.
  10. از جيره هاي مخلوط استفاده كنيد. (كنسانتره – علوفه)
  11. ضمن خشبي بودن علوفه ي مصرفي دقت كنيد قطعه هاي خرد شده علوفه ريز باشد.
  12. تدابير لازم جهت به حد اقل رسانيدن تلفات خوراك را به عمل آوريد.
  13. جهت اطمينان از ميزان كافي خوراك مصرفي در جيره، حد اطمينان را مد نظر بگيريد.
  14. ضمن اختصاص دادن كارگران دلسوز و وظيفه شناس جهت رسيدگي به تغذيه گاوها، كارگران اين بخش را به دفعات عوض نكنيد.
  15. تغذيه از مواد بودار را غالبا ۵/۰ تا ۲ ساعت بعد از شير دوشي به انجام رسانيد.
  16. علوفه را به مدت طولاني ذخيره ننموده و در موقع مصرف از عدم وجود كپك و قارچ زدگي و اجسام خارجي مطمئن شويد
  17. براي مقابله با عوارض مصرف جسم خارجي احتمالي مگنت يا آهن ربا به حيوان بخورانيد.
  18. برنامه ي مبارزه با انگل ها به خصوص انگلهاي دستگاه گوارش را با جديت پي گيري كنيد.
  19. در موقع استفاده از جيره هاي حاوي ذرات ريز يا آردي به منظور بازده بهتر خوراك مصرفي و جلوگيري از ضايعات تنفسي از مواد خيس كننده و چسباننده نظير چربي يا ملاس استفاده كنيد.

دوره شیردهی گاوها

در بررسی دوره‌های شیردهی گاوها، متخصصین آن را به سه دوره شیردهی تقسیم می‌کنند:
دوره اول، «اوایل شیردهی» نام دارد که صد روز اول را شامل می‌شود.
دوره دوم، «اواسط شیردهی»نام‌گذاریمی‌شود که شامل صد روز دوم است.
دوره آخر، «اواخر شیردهی» نامیده می‌شود که صد روز سوم را در بر می‌گیرد.

مقدار شیر گاو در حدود ماه سوم به بیشترین حد خود می‌رسد و بعد از آن سیر نزولی پیدا می‌کند تا این که بعد از حدود 300 روز، شیر گاو تقریباً خشک می‌شود. وزن گاو نیز تا سه ماه اول سیر نزولی دارد و بعد از آن شروع به افزایش می‌کند. (این افزایش وزن بعد از ماه هفتم رشد چشمگیری پیدا خواهد کرد.)

ویژگی های اختصاصی گاوهای شیری

قد و قامت (اندازه قد)

خوب است بدانید که قد حیوان اثری درشیردهی آن ندارد. ولی گاو کوچک و ضعیف به علت این که نمی تواند غذای بیشتری بخورد و در تلقیح مصنوعی به اسپرم های خوب،‌ جواب نمی دهد،‌ برای نگهداری مناسب نیست. در هر صورت گاوها را به سه دسته تقسیم می کنند:

  • قد بلند به ارتفاع 150 تا 5/147 سانتی متر
  • قد متوسط به ارتفاع 140 تا 5/137 سانتی متر
  • کوتاه قد به ارتفاع 130 تا 5/127 سانتی متر

عمق بدن

عمق بدن گاو شیری را با خط کشهای مخصوص (کولیس) اندازه گیری می کنند. ولی با دیدن ظاهر گاو نیز می توان به عمق بدن آن پی برد. به طوری که هرچه فاصله چاله شیر تا آخرین دنده از قسمت عقبی حیوان بیشتر باشد، آن حیوان غذای بیشتری می تواند بخورد و قدرت تولید بالاتری دارد. البته این صفت رابطه مستقیمی بامیزان تولید شیر ندارد ولی در عمر اقتصادی و توانایی گاو برای تولید بیشتر اثر دارد.

زاویه دار بودن بدن در منظر پشتی

این صفت به طور مستقیم با شیرواری گاو رابطه دارد. زاویه داربودن یعنی هر وقت از عقب حیوان به سمت سرش نگاه کنیم،‌ یک زاویه تیز که درسمت پایانی گردن باریکتر می شود،‌ببینیم. هرچه این زاویه تیزترباشد، دام ازنظر خصوصیت های شیرواری،‌ وضعیت بهتری دارد. البته باید توجه داشته باشید که نباید این صفت را با لاغری گاو اشتباه گرفت.

زاویه داربودن گاو در منظر پشتی نشان می دهد که این گاو سروگردن کشیده،‌ دنده های برجسته و ظریف و بدنی کشیده و موزون دارد. درحقیقت کمر صاف، محکم و قوی،‌گردن نازک و کشیده، نداشتن غبغب و زاویه داربودن گلو موجب به وجود آمدن چنین زاویه ای شده است.

عرض و زاویه کپل

عرض کپل رابطه مستقیمی با زایمان آسان و به دنیا آمدن گوساله سالم و درشت دارد. هرچه عرض کپل گاو شیری بیشتر باشد، بهتر است. برای دانستن عرض کپل، کافی است که فاصله دو استخوان مفصل خاصره راست و چپ گاو را اندازه گیری کنیم. فاصله این دو، نشان دهنده عرض کپل گاو است.

نکته مهم:
نکته مهم دیگر این است که زاویه کپل گاو باید یک شیب ملایم از سمت برجستگی مفصل ران به استخوان ورکی پایین گاو داشته باشد. برای اندازه گیری این زاویه باید به استخوان مفصل ران گاو توجه کنید و شیب آن را نسبت به محل پین گاو بررسی کنید. شیب بالاتر و شیب پایین تر برای گاو شیری مناسب نیست و موجب ناراحتی هایی در تولید مثل و خروج ناقص ترشح های رحمی گاو می شود. همچنین ظریف بودن و یک نواختی دم از محل اتصال تا انتها،‌ نشان دهنده شیرواری گاو است.

پاها و شکل قرارگرفتن آنها

پاهای جلو:
پاهای جلو باید مستقیم وبدون خمیدگی به بدن وصل شده باشند و بیش از حد بلند یا کوتاه نباشند. همچنین فاصله دو پا،‌ نشان دهنده عرض سینه است. عرض سینه متوسط و یا بیش ازحد متوسط در عمر اقتصادی حیوان و شیرواری گاو اثر دارد.

پاهای عقب:
خوب است بدانید که وضعیت دو مفصل خرگوشی گاو درشیرواری آن اثر دارد. به طوری که هرچه مفصل پاهای عقب گاو ظریف تر باشد،‌ گاو شیروارتر است. به علاوه پاهای عقب گاو در منظر پشتی باید مستقیم و بدون انحراف به داخل بدن وصل باشند. به طوری که بتوان مستطیلی را بین دو پای عقب گاو رسم کرد. اگر دو مفصل پاهای عقب گاو به هم نزدیک و پاها و سم ها به بیرون منحرف باشند،‌ کمترین ارزش را به آن گاو می دهند. حال آنکه پاها باید بدون انحراف و مفصل های خرگوشی باید با ران،‌ پاها و سم ها، موازی باشند.

اگر پاهای گاو را از پهلو نگاه کنید باید مفصل های خرگوشی پاهای عقب داسی شکل باشند. البته باید توجه کنید که گاهی ممکن است گاو به دلیل اشکال در لگن و یا عفونت،‌ سم ها و پاهای خود را به داخل کج کند. بنابراین نباید این موضوع را با خمیدگی داسی شکل پاهای عقب اشتباه گرفت.

ارتفاع پستان عقبی

این ارتفاع نشان دهنده ظرفیت تولید شیر در گاو است. برای بررسی این صفت کافی است فاصله زیر فرج دام را تا محل اتصال پستان به بدن گاو اندازه بگیرید. هرچه این فاصله کمتر باشد، بهتر است.

عمق پستان

عمق پستان یعنی بررسی وضعیت کف پستان (به غیر از نوک آن) با مفصل خرگوشی پاهای عقب. البته درست است که هرچه پستان بزرگتر باشد،‌ شیر بیشتری را در خود جای می دهد،‌ولی یک پستان با عمق بیشتر (حجیم تر) زودتر به زخم و ورم پستان آلوده می شود.

بنابراین در بررسی این صفت باید به سن دام توجه کرد. به طوری که هرچه سن دام بالاتر رود، عمق پستان بیشتر می شود. درتلیسه ها باید کف پستان نسبت به مفصل خرگوشی،‌ حدود 3 انگشت (5 سانتی متر) بالاتر قرار گرفته باشد.

نگه دارنده پستان ها (لیگامان ها)

نگه دارنده ها درحقیقت رباط های وسطی محفظه پستان هستند. این رباط ها چنان در منظره پشتی قرارگرفته اند که به نظر می آید محفظه پستان به دو قسمت تقسیم شده است. رباط ها درحقیقت نگه دارنده های اصلی و اولیه پستان هستند. همچنین عامل مهمی در نگه داشتن پستان درمحل اصلی خود هستند. اگر نگهدارنده پستان ضعیف باشد،‌ پستان به حالت شل و پاندولی درمی آید. درنتیجه طول عمر اقتصادی گاو کم می شود. بنابراین هنگام خرید یک گاو شیری باید توجه داشت که درمنظره پشتی درحالی که پستان پرازشیر است، وسط پستان گاو، خط وجود داشته باشد. همچنین این خط و شکاف بین پستانی،‌عمیق و سراسر پستان را فراگیر باشد.

عرض پستان

هرچه عرض پستان گاو بیشتر باشد، دام قدرت شیرواری بهتری دارد. همچنین طول عمر اقتصادی آن نیز زیاد است. برای بررسی این صفت،‌ در محل اتصال پستان به بدن و برگشتگی موهای دو طرف پستان، فاصله دو طرف پاهای آن را اندازه گیری می کنند. توجه کنید که هنگام بررسی این صفت نباید گاو بدشکل ایستاده باشد و پاهای عقب آن از هم باز باشد.

اندازه سرپستانک ها

یکی ازمواردی که باید هنگام خرید گاو شیری بسیار به آن توجه شود،‌ اندازه سرپستانک های گاو است. برای بررسی آنها باید طول سرپستانک و وضعیت آنها را از جلو وعقب و پهلوی حیوان اندازه گیری کرد. چند حالت غیر طبیعی درپستانک وجود داردکه باید به آنها توجه کرد.

این حالت ها عبارتند از:

  • پستانک ها نباید به شکل پستانک های بز باشند وبه اصطلاح بزی نباشند.
  • پستانک های خیلی قطور به درد شیردوشی نمی خورند.
  • سوراخ پستانک ها نباید بیش از حد ریز و یا گشاد باشند.

اندازه مناسب برای سرپستانک های جلو حدود 5 تا 6 سانتی متر و برای سر پستانک های عقب 4 تا 5 سانتی متر است.
یعنی باید سر پستانک های جلو کمی بلندتر ازسرپستانک های عقب باشد. علاوه براندازه پستان،‌ باید توجه داشت که پستان های گاو شیری ورم کرده و گرم تر از حد معمول نباشد. همچنین رنگ آن غیرعادی وزخمی نباشد.

اگر به گاو مشکوک هستید،‌ کمی از شیر آن را دریک فنجان،‌ ظرف یا پارچه سیاه بدوشید و بررسی کنید تا مواد ریز خارجی و غیرطبیعی درآن دیده نشود. به این روش،‌ آزمایش فنجان سیاه گفته می شود. زیرا درپارچه یا ظرف سیاه، عامل های ریز حاصل از فعالیت باکتری ها و میکروب ها به سادگی دیده می شوند.

محل قرارگرفتن سرپستانک های جلو و عقب

هنگام بررسی این صفت باید به شکل قرارگرفتن نوک پستانک ها و محل آنها نسبت به محفظه پستان دقت کرد. اگر سر و نوک پستان ها بیش از حد به هم نزدیک و یا ازهم دور باشند،‌ غیر طبیعی است.

برای بررسی محل قرارگرفتن سرپستانک ها باید کل پستان گاو را به 4 قسمت تقسیم کنیم. به طوری که نوک هرپستان باید در وسط هریک از این 4 قسمت قرارگرفته باشد. همچنین فاصله نوک پستان ها نسبت به هم مساوی و متناسب باشد.

کسب درآمد فروش انواع فرآورده‌های لبنی و شیر

ساده و راحت ترین راه کسب درآمد در این کار فروش شیر خام است که به قدی که ساده و راحت به فروش میرسد همانقدر هم سود به شما میرسد.

لبنیات به آن دسته از مواد غذایی گفته می‌شود که از شیر به دست می آیند. معمولاً ماده اولیه تولید انواع لبنیات، شیر گاو است. اما گاهی از شیر سایر پستانداران همچون بز، گوسفند، شتر، گاومیش، و به ندرت اسب، خر و… هم استفاده می‌شود.

این فراورده ها میتواند به صورت سنتی و یا صنعتی که فرایندهای پاستوریزه شدن و هموژنیزه شدن را می‌گذراند تولید شود.

خامه: چربی شیر است که از سرشیر گرفته میشود یا در روش صنعتی مستقیم از شیر خام گرفته می‌شود.

کره: چربی شیر است که از هم زدن خامه حاصل می‌شود.

پنیر: از راه مایه زدن به شیر یا افزودن سرکه که شیر را دَلَمه می‌کند فراهم می‌کنند. سپس این بخش دلمه شده را که جامد آبکی است از آب پنیر جدا کرده و درون پارچه ای زیر فشار می‌گذارند تا آبش در رود. گفتنی ست روش های زیادی برای درست کردن پنیر هست و پنیر انواع بسیار زیادی دارد.

ماست: از راه افزودن باکتری‌های استرپتوکوک و لاکتوباسیل یا همان مایه که شیر را تخمیر می‌کند حاصل می‌شود.

کشک: از جوشاندن دوغ و صاف کردن و خشک کردن آب آن بدست می‌آید.
تَرف یا سُج یا قره قروت: خوردنی ای ترش مزه که از جوشاندن آب صاف شده کشک و خشکاندن آن بدست می‌آید.

دوغ: به دو شیوه بدست می‌آید: 1 آمیختن آب و ماست؛ 2 زدن ماست و جدا کردن دوغ از مسکه (کره دوغی) که این دوغ ترش تر است.

روغن زرد یا کرمانشاهی: روغن خالص کره که از جوشاندن کره یا مسکه بدست می‌آید.

شیر خشک: با پراندن آب شیر به صورت صنعتی به دست می‌آید.

و…

هزینه های یک گاوداری

هزینه های پرورش گاو شیری: هزینه تغذیه، هزینه دستمزدها، هزینه‌های دارویی و بهداشتی، هزینه‌های کارگر از هزینه‌های مهم در گاوداری است که بیشترین هزینه مربوط به تغذیه است که این هزینه در ایران از 60% تجاوز میکند.
پس خرید به موقع علوفه و خوراک و کاهش ضایعات آن در کاهش هزینه تغذیه موثرند، یک دامپرور آگاه موقع فراوانی محصول یا سر فصل خوراک دام خود را تهیه می‌نماید. گاوداری مانند هر سازمانی نیازمند اداره و مدیریت صحیح است هیچ کس نمی‌تواند با اتکای به سرمایه ی خود در کار گاوداری موفق شود بدون آنکه اصول مدیریت را رعایت کند.

خلاصه طرح پرورش گاو شیری

طرح توجیهی پرورش گاو شیری 10 راسی

میزان کل سرمایه گذاری: 1047.86 میلیون ریال
سرمایه گذاری ثابت : 950.90 میلیون ریال
سرمایه در گردش: 96.96 میلیون ریال
تعداد اشتغال: 2 نفر
8-ميزان زمين طرح: 1.5 هکتار
دوره بازگشت سرمایه: 2.5 سال

طرح توجیهی پرورش گاو شیری 30 راسی

5-اشتغال طرح: 4 نفر
6-سرمايه ثابت طرح: 10315.51میلیون ریال
7-سرمايه گذاري کل طرح: 10982.62میلیون ریال
8-ميزان زمين طرح: 5هکتار
9-ميزان زمين بنا: 857متر
12-نقطه سربه سر توليد: 46.72%
13-مدت برگشت سرمايه: 4 سال
14-نرخ بازدهي سرمايه: 20%

طرح توجیهی گاو شیری 100 راسی

اشتغال طرح: 13نفر
سرمايه ثابت طرح: 19366.67 میلیون ریال
سرمايه گذاري کل طرح: 20365.70 میلیون ریال
ميزان زمين طرح: 30000متر مربع
ميزان زمين بنا: 1656متر
نقطه سربه سر توليد: 38.02%
مدت برگشت سرمايه: 2.20 سال
نرخ بازدهی سرمايه: 37.41%

امتیاز شما به این مطلب:
[votes: 0 Rating: 0]
برچسب ها
نمایش بیشتر

تبلیغات

تبلیغات 1

دستگاه جوجه کشی حرفه ای

دستگاه جوجه کشی حرفه ای Easy Bator 6 نمونه متفاوت در صنعتی جوجه کشی کشور ، مناسب برای جوجه کشی از پرندگان زینتی و گران تخم.کیفیت جهانی با راندمان جوجه کشی عالی و قیمت مناسب عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

تبلیغات 2

دستگاه جوجه کشی خارجی

فروش ویژه دستگاه جوجه کشی خارجی ، ساخت کره جنوبی در مدل ها و ظرفیت های مختلف مناسب برای جوجه کشی از تمامی پرندگان و خزندگان تخم گذار اهلی و زینتی با راندمانی فوق العاده عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

دیدگاه بگذارید

  اشتراک در  
اطلاع از
بستن