شغل آزادکارآفرینی و اشتغالزایی

راه‌اندازی نانوایی سنگک ، بهترين نوع نان در دنيا

پخت نان سنگک

ایران کوین ماین

زدن نانوایی سنگک Sangak Bakery

نان به عنوان ماده غذایی غالب و یكی از مهم‌ترین منابع تغذیه مردم است. این محصول همواره از جایگاه خاصی در جامعه برخوردار بوده و سهم عمده‌ای در الگوی مصرف خانوارها دارد. نان، غذای پایه و اصلی ایرانیها، به ویژه خانواده‌های كم‌درآمد و نیز ارزانترین ماده در الگوی غذایی روزانه است. انواع غذاها در الگوی روزانه ایرانی به گونه‌ای پخت و آماده میگردند كه اغلب همراه نان مصرف میشوند.

نان سنگک چیست؟

سنگک نوعی نان است که روی بستری از سنگک‌ها (ریگ) در تنور مسطح طبخ می‌شود.
سنگک نانی است که هم‌اکنون فقط در ایران است بنابراین می‌توان آن را نان ملی ایران نامید. نان سنگک در قدیم نان طبقه اشراف یا نظامیان بوده‌است و سنگکی‌ها نانوایی‌های فصلی بوده‌اند بیشتر در زمستان و ماه رمضان پخت می‌کرده‌اند و از نظر گستردگی هیچگاه به اندازه نان تنوری، نان تافتون، نان بربری و نان لواش همه جا و فراگیر در همه ایران نبوده‌است. نان سنگک نیز یک نوع نان نازک تنوری است که بیشتر عشایر آن را روی تابه فلزی و بر روی آتش درست می‌کنند.

در تهیه این نان از آرد کامل و یا آرد با درجه استخراج حداقل ۹۳ استفاده می شود.

نان سنگك يكي از قديمي‌ترين نان هاي ايراني است؛ به‌طوري كه برخي قدمت اين نان را پيش از ورود اسلام به ايران و برخي نيز عهد شاهان صفوي مي‌دانند.  در ميان نان هاي سنتي و ملي ايران شامل نان لواش، تافتون و بربري، نان سنگك از نظر كارشناسان تغذيه بهترين نوع نان است و حتي برخي با اغراق اين نوع نان را بهترين نوع نان در دنيا مي‌دانند.

شكل ظاهري:

نان سنگک نانی است به طول حدود ۸۰-۷۰ سانتیمتر، عرض ۵۰-۳۵ سانتیمتر و ضخامت ۵-۴ میلیمتر که مخروطی شکل می باشد. قسمت اعظم نان سنگک را پوسته تشکیل می دهد که سطح زیرین آن از فرورفتگی های تقریبا یکسان تشکیل شده است.

نان سنگک خوب نباید باد کرده و یا دو پوسته شود.

مواد لازم براي تهيه نان سنگک:

  • آرد
  • نمک
  • خمير ترش يا خمير مانده یک روز قبل
  • آب به مقدار لازم

نوع آرد مخصوص نانوایی سنگک:

مخلوطي از دو نوع آرد نرم و سبوس گرفته (آرد كامل كه در گذشته بوسيله آسيابهاي آبي يا دستگاههاي آسياب سنگي بدست مي آمده) بهترين نوع آرد براي نان سنگك بوده

طرز تهيه خمير سنگک:

آرد و نمك و آب را به صورت خمير در آورده براي مدت نيم ساعت به هم مي زنند و مي گذراند نيم ساعت بماند تا عمل تخمير در آن انجام گيرد، سپس خمير ترش يا خمير از روز قبل مانده (خمير ور آمده) را كه به مدت 7 الي 8 ساعت مانده است، به آن افزوده و دوباره به مدت نيم ساعت با دست به هم مي زنيم و سپس خمير را به تغار بزرگ منتقل و به مدت 1 الي 2 ساعت بسته به فصل و درجه حرارت به حال خود مي گذارند تا عمل تخمير كامل شود. و سپس خمير را به صورت گلوله هاي 500 گرمي در آورده و روي تخته مخصوص آن را مسطح كرده و به شكل نان سنگك در آورده و در تنور روي ريگ هاي گرم قرار مي دهند. مدت پخت 4 الي 5 دقيقه و وزن هر نان سنگك در حدود 400 گرم مي باشد. البته در زمان هاي بالا با توجه به دماي هوا تغييراتي پيدا مي شود.

تنور مخصوص پخت در نانوایی سنگک:

تنور مخصوص نان سنگک گنبدی شکل بوده و كف آن پوشيده از شن و سنگ ریزه است. و براي جلوگيري از چسبيدن نان به سنگ ريزه ها روي سنگ كره صابون ماليده و آن را روي سنگ ريزه ها به حركت در مي آورند. براي گرم كردن تنور از نفت سفيد، نفت سياه، گازوئيل و اخيراً گاز استفاده مي شود. در جلوي شعله مستقيم تنور ديواري از آجر نسوز به ارتفاع تقريبي 50 سانتي متر ساخته شده است، احداث ديواري از آجر نسوز با اين ارتفاع به منظور جلوگيري از پخش شدن ذرات ريز گازوئيل يا نفت سياه و تبديل حرارت مستقيم و غيرمستقيم بوده است. اکنون استفاده از این تنور ها خیلی کم شده و نانوایی ها از تنورهای اتوماتیک و صنعتی استفاده میکنند.

شروع شغل نانوایی سنگک

برای این شغل شما نیازی به داشتن تحصیلات ندارید (اما داشتن کمی تحصیلات میتواند مسیر پیشرفت را برای شما هموارتر سازد). به یاد داشته باشید که راه اندازی یک نانوایی و پخت نان سنگک کار آسانی نیست و به مهارت و تجربه زیادی نیاز دارد که باید قبل احداث، فوت و فن کار را یاد گرفته باشید. شغل نانوایی کاری طاقت فرساست و شما کل روز را باید سرپا و جلوی تنور باشید.

چرا نان سنگک؟

  1.  نان سنگك حاوي سطح بالايي از ويتامين ها، كلسيم، پروتئين و آهن است.
  2.  نان سنگك به دليل داشتن مقدار زيادي فيبر، هضم آساني داشته و بسيار مورد توجه متخصصان تغذيه است.
  3.  نان سنگك براي كودكان نيز بسيار خوب است، مخصوصاً در دوراني كه سلول هاي عصبي در حال رشد هستند، آهن موجود در نان سبوس‌دار سبب باهوشي و رفتار خوب كودكان مي‌شود.
  4.  چون براي نان سنگك بيشتر از آرد كامل استفاده مي‌شود و آرد كامل، ويتامين‌ها و املاح آن حفظ شده است بيشتر به مصرف اين نان توصيه مي‌شود.
  5.  نان سنگك به دليل اينكه فيبر زيادي دارد، هضم آن آسان است و از ارزش غذايي بالايي برخوردار است.

انواع خط تولید نان سنگک

خط تولید سنتی نان سنگک هر روز کمتر از گذشته میشود و تنورهای سنگی جای خود را به تنورهای صنعتی داده اند.

  • خط تولید نان سنگک نیمه اتوماتیک با دستگاه دوار ثابت
  • خط تولید نان سنگک نیمه اتوماتیک با دستگاه دوار پرتابل
  • خط تولید نان سنگک نیمه اتوماتیک با دستگاه تونلی
  • خط تولید نان سنگک تمام اتوماتیک با دستگاه تونلی

مراحل دریافت مجوز نانوایی

مراحل دریافت مجوز برای تمامی نانوایی ها یکی است. برای اخذ مجوزهای لازم باید ابتدا در سامانه دبیرخانه هیئت عالی نظارت بر سازمان‌های صنفی کشور به آدرس /http://iranianasnaf.ir ثبت نام کنید.

بعد از ارائه طرح و درخواست شما در اتحادیه مربوطه، شما می‌توانید به همراه مدارک لازم به اتحادیه بروید. اتحادیه نانوایان به شما چهار نامه برای استعلام از دارایی، بهداشت، انگشت نگاری و تشخیص اعتیاد می‌دهد. اداره بهداشت بعد از دریافت درخواست به محل نانوایی شما مراجعه کرده و در صورت رعایت استانداردها، تاییدیه بهداشت را صادر می‌کند. بعد با پاسخ استعلام‌های چهارگانه به اتحادیه بازگشته و بعد از پرداخت کمیسیون ورودی مجوز خود را دریافت می‌کنید.

کار کردن بدون مجوز در این حوزه خطای بزرگی است. (غیرمجاز، پلمب مکان، قیمت گاز و…)

سرمایه مورد نیاز برای راه‌اندازی نانوایی سنگک

با متراژ حدود ۷۰ مترمربع حدود ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه اولیه (بدون احتساب مکان کسب و کار) مورد نیاز است که از این مبلغ حدود ۷۰ میلیون تومان شامل سرمایه ثابت (خرید تجهیزات) و ۳۰ میلیون تومان بعنوان سرمایه در گردش (مواد، انرژی و دستمزد) می‌باشد.

درآمد انتظاری از یک نانوایی سنگک

میزان فروش یک واحد نانوایی سنگکی با در نظرگیری به طور متوسط پخت ۱۰ کیسه ۴۰ کیلوگرمی آرد در روز، برابر ماهانه حدود ۳۰ میلیون تومان خواهد بود. از طرفی هزینه‌های ماهانه این واحد شامل مواد، انرژی و دستمزد برابر ۲۰ میلیون تومان می‌باشد که در صورت اجاره مکان مبلغ اجاره نیز به این هزینه اضافه خواهد شد. نقطه سر به سر پخت با ۸ کیسه آرد در روز محقق شده و الباقی به عنوان سود باقی خواهد ماند. به عبارتی هر چه محل واحد به طور دقیق‌تری انتخاب شود و بتوان بیش از ۸ کیسه در روز پخت و فروش نمود سوددهی نانوایی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش خواهد یافت.

چطور در این شغل موفق شوم؟

این شغل می تواند سودآوری خوبی داشته باشد اما لازمه آن این است که به روش‌های مختلف هزینه‌های راه‌اندازی و تولید را پایین بیاوریم (بدون افت کیفیت نان) و در مقابل سعی کنیم با به خرج دادن کمی خلاقیت، تفاوت در ظاهر نانوایی، برخورد با مشتری، کیفیت و تنوع در پخت، سود خود را افزایش دهیم.

• توجه داشته باشید که نانوایی سنگک محل و اشخاص مخصوص به خودش را می طلبد و می‌توان با انتخاب محل مناسب و افزایش فروش روزانه به سود قابل قبولی دست یافت. مثلاً در محلی نزدیک یک رستوران سنتی که دیزی و کله پاچه سرو میکند میتواند خوب باشد.

احداث نانوایی های مختلف:

نانوایی نان بربری
نانوایی نان سنگک
نانوایی نان لواش
نانوایی نان تافتون

شما در یک مکان بزرگ میتوانید چند نوع نان را همزمان پخت کنید همچنین اکثر دستگاه ها و تجهیزات یکسان هستند.

[votes: 0 Rating: 0]
تلگرام بیگ والت اینستاگرام بیگ والت

برچسب ها
انواع نان نان نان سنگک نانوایی

فرهاد دهقان

موسس و مدیرعامل بیگ والت ✍ "زمان شما محدود است، بنابراین آن را با زندگی به سبک دیگران هدر ندهید. اجازه ندهید زمزمه های دیگران باعث شوند تا صدای درونی خود را نشنوید. از همه مهم تر، شجاعت این را داشته باشید که به حرف دل خود و یافته های درونی خود عمل کنید. آنها به خوبی می دانند که شما دوست دارید چه کاری انجام دهید. همه چیزهای دیگر در درجه دوم اهمیت قرار دارند. "

نظرات کاربران

avatar
  اشتراک در  
اطلاع از
دکمه بازگشت به بالا
بستن