دانستنی‌های کسب و کار

هیدروپونیک Hydroponics کشت بدون خاک

کشاورزی بدون استفاده از خاک

کشت بدون خاک ، کشت هیدروپونیک ، کشاورزی هیدروپونیک

در کشت‌های سنتی دسترسی گیاه به عناصر غذایی، به حاصلخیزی خاک، مقدار مواد آلی و معدنی، عوامل محیطی و جمعیت میکروارگانیزم‌های مورد نیاز برای تبدیل فرم آلی عناصر غذایی به معدنی بستگی دارد.
ولی در کشت بدون خاک عناصر غذایی مورد نیاز گیاه به صورت مواد معدنی که توسط گیاه قابل جذب است، در اختیار ریشه قرار داده می‌شود.

استفاده از فیلم های پلیمر برای کشاورزی یکی از به روز ترین روش های کشاورزی است که با استفاده از آن می توان انواع میوه جات و سبزیجات را در هر محیطی تولید کرد.

انواع محیط های کشت بدون خاک:

– کشت آبی یا مایع
– کشت درماسه
– کشت در سنگریزه
– کشت در هوا
– کشت در ورمی کولیت
– کشت در پشم سنگ
– کشت آبی
– کشت در پلاستیک

کشت بدون خاک به 2 صورت است:
1- کشت در محیط جامد
2- کشت در محلول غذایی (هیدروپونیک)

کشت بدون خاک Soilless culture

نوعی کشت است که در آن از خاک به عنوان بستر استفاده نمی‌شود.
کشت بدون خاک قرن‌ها پیش زمانی آغاز شد که در دوران باستان کشاورزان مصر، چین و هند از حل کردن کود دامی در آب برای پرورش خیار، هندوانه و سبزی‌های دیگر در بستر شنی رودخانه‌ها استفاده می‌کردند. این روش به عنوان کشت بستر رودخانه‌ای نامیده می‌شد.
هم اکنون مزارع زیادی وجود دارد که با سیستم کشت بدون خاک، گیاهان مختلف را پرورش می‌دهند.

مزایای کشت بدون خاک:

  • افزایش عملکرد
  • عدم نیاز به تناوب زراعی
  • عدم وجود علف هرز
  • رشد سریع گیاه
  • تولید محصول یکنواخت
  • امکان کشت محصول در مناطقی که به دلیل خاک نامناسب قابل کشت نیست
  • افزایش کارایی مصرف آب
  • مصرف بهینه کودهای شیمیایی و آلوده نشدن محیط زیست
  • تولید محصول بهداشتی

معایب کشت بدون خاک:

  • هزینه اولیه احداث این سیستم نسبتا بالاست.
  • نیاز به وجود جریان برق برای تغذیه گیاه الزامی است.
  • برای تغذیه گیاه به کودهای شیمیایی با خلوص بالا و آب با کیفیت مناسب نیاز است.
  • محلول غذایی خاصیت تامپونی ندارد، بنابراین کوچکترین اشتباه در تهیه محلول غذایی می‌تواند سبب خسارت جبران ناپذیری گردد.

کشت هیدروپونیک یا آبکشت Hydroponics

کشت هیدروپونیک یا آبکشت شیوهٔ کشت بدون خاک می‌باشد.
در این نوع کشت متخصصان نیازهای غذایی گیاه را اندازه‌گیری کرده و به جای خاک با استفاده از آبی که به گیاه داده می‌شود با افزودن عناصر ماکرو و میکرو و نگهداشتن گیاه توسط مواد نگهدارنده بی‌اثر مانند پرلیت عملاً نیاز به خاک منتفی می‌شود.

محصولات هیدروپونیکی از نظر غذايی محصولات بهتری نسبت به کشت خاکی هستند.

مزایا کشت هیدروپونیک:

  • نیازی به شخم و آبیاری نیست و مصرف آب به صورت چشمگیری کاهش می‌یابد.
  • در این روش ضد عفونی کردن محیط رشد بسیار ساده و کم هزینه است. چون محلول غذایی به صورت مایع است به راحتی می‌توان آن را کنترل کرد.
  • به دليل نبود خاک و علف هرز عملیات کشاورزی ساده‌تر است
  • در جایی که خاک مناسب ندارد یا دچار بعضی بیماری‌ها است قابل کشت می‌باشد.
  • کنترل شرایط محیطی از جمله نور، دما، رطوبت، و ترکیب هوا بسیار ساده‌تر است.
  • در مناطقی كه آب شور دارد كاربرد دارد حتی اگر نمكهای محلول در آب به مقدار 500ppm باشد می توان با يک شستشوی محيط آن را بكار برد.

معایب کشت هیدروپونیک:

مهمترین عیب این روش نیاز به سرمایه‌گذاری بالا می‌باشد. زیرا تمام سیستم به صورت اتوماتیک می‌باشد.
نیاز به افراد متخصص می‌باشد.
آلودگی آب‌های زیر زمینی هم در اثر مخلوط شدن با محلول غذایی مشکلی دیگر است.

کشت بدون خاک از دو سیستم پیروی می‌کند:

1- سیستم باز: محلول غذایی مجدد استفاده‌نشده مثل کشت در پشم سنگ و کشت کیسه‌ای و کشت در سنگریزه
2- سیستم بسته: محلول غذایی مجدد مورداستفاده قرار می‌گیرد و به‌عبارت‌دیگر محلول در یک چرخه قرار دارد و به آن فقط مواد غذایی که کاهش می‌یابند و آب اضافه می‌شود.

امتیاز شما به این مطلب:
[votes: 3 Rating: 3.3]
برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاه بگذارید

  اشتراک در  
اطلاع از
بستن