پرورش و بسته‌بندی صدف خوراکی سرمایه‌گذاری صادراتی

صنعت پرورش و تکثیر صدف‌های خوراکی و آبزی پروری

طرح پرورش صدف خوراکی و بسته‌بندی صدف خوراکی یک سرمایه‌گذاری خوب صادراتی

کشت و پرورش آبزیان از جمله صدف خوراکی یکی از تولیدهای نوین و درآمدزا در مناطق ساحلی است که کشورمان بخصوص در سواحل خلیج فارس و دریای عمان دارای قابلیت‌های فراوانی برای پرورش این محصول با ارزش و مغذی است که از جایگاه ویژه‌ای در سبد غذایی بسیاری از کشورهای دنیا برخوردار است.

صدف خوراکی

صَدَف Oyster ، صدف دریایی یا به فارسی گوش‌ماهی، این نرم تن که تا 318 کیلو گرم (700 پوند) وزن دارد، جزو بزرگترین دو کفه ای های جهان است. او هم مثل بیشتر دو کفه ها، با تصفیه ذرات غذا از آب دریا تغذیه می کند.
به علاوه، لبهای گوشتی او میلیونها جلبک میکروسکوپی را که با جذب نور خورشید تولید انرژی می کنند، پناه می دهد. صدف خوراکی در مقابل جای امنی که برای جلبکها فراهم می کند، سهم خود را از آنها بر می دارد.
صدف زرد رنگ یا صدف بزرگ چین‌دار و صدف قرمز رنگی که صدف تیغه ای نام دارد جزو صدف های خوراکی هستند.

خواص صدف خوراکی

  1. صدف خوراکی سرشار از روی است. این ماده جهت ساخته شدن اسپرم و تستسترون (هورمون مردانه) ضروری است.
  2. علاوه بر این صدف حاوی دوپامین است، هورمونی که تمایل جنسی را افزایش می‌دهد.
  3. یک برنامهٔ غذایی سرشار از صدف‌های خوراکی با کمک به حفظ سطح کلاژن پوست، به شما کمک خواهد کرد تا پوستی صاف، انعطاف‌پذیر و جوان کسب کنید.
  4. قندی که در صدف و پوسته موجودات دریایی یافت می‌شود، می‌تواند کلید درمان ضایعات نخاعی باشد.
  5. اگر دچار مشکلات حافظه شده‌اید صدف خوراکی بخورید. صدف با داشتن روی مورد نیاز به بهبود عملکرد مغز کمک می‌کند.

کاربردهای دیگر صدف ها:

  • صدف تا ۱۹۳۳ پول رایج کشور پاپوا گینه نو بود.
  • واژهٔ صدف در ایران برای نامگذاری دختران نیز بکار می‌رود.
  • صدف‌ها نقش مهمی در تصفیه آب دارند.

آیا خوردن صدف های دریایی حرام است؟

خوردن صدف خوراکی حرام است.
بر اساس منابع دینی، درباره حیوانات حلال گوشت و حرام گوشت، ضوابط کلی و معیارهای متعددی وجود دارد؛ مثلاً برای حیوانات خشکی، یک سری ضوابط بیان شده، برای موجودات دریایی قانون دیگر،  و برای پرندگان و…

معیاری که برای حلال بودن گوشت آبزیان بیان شده این است که دارای پولک (فلس) باشند.

از غذاهای دریایی تنها ماهیان فلس‌دار و میگو حلال است و گیاهان دریایی نیز مانعی ندارد.

طرح پرورش صدف خوراکی

پرورش صدف خوراکی که در اصطلاحات علمی به آن Ostreidea گفته می‌شود، نخستین بار در ژاپن صورت گرفت و امروزه، این محصول غذایی به یکی از پایدارترین گزینه‌های موجود در میان غذاهای دریایی تبدیل شده است.

برای این طرح در ایران یک کارگاه آموزشی پرورش انبوه و تولید تجاری صدف های خوراکی با همکاری مدرسان ایتالیایی و فرانسوی در بندرعباس برگزار شده بود.

صنعت تولید، پرورش و بازاریابی صدف خوراکی، عمل آوری، بسته بندی و حمل و نقل صدف های خوراکی، تکنولوژی جمع آوری صدف های خوراکی، جنبه های بهداشتی پرورش و تجارت صدف های خوراکی، استانداردهای اروپایی در ارتباط با تجارت صدف های خوراکی از برنامه های این کارگاه بوده.

در آینده ای نه چندان دور شاهد تولید سالانه چندین هزار تن صدف خوراکی در استان های جنوبی کشور خواهیم بود.

صنعت پرورش و تکثیر صدف‌های خوراکی جزو صنایعی است که با حداقل هزینه اولیه سود بالایی در بر دارد. این صنعت نه تنها بسیار کم هزینه است بلکه بسیار تکنیک‌های راحتی نیز دارد و احتیاج به نیروی کار آن بسیار کمتر از سایر فعالیت‌های آبزی پروری است.

انواع صدف‌های خوراکی پرورشی

انواع صدف‌های پرورشی:

  • خانواده اوستریده (Ostreidea)
  • خانواده پکتنیده (Pectenidae)
  • خانواده هالیوتیده (Haliotidae)
  • خانواده مرسراریده (Merceraridae)
  • خانواده آرسیده (Arcidae)

صدف‌های خوراکی به طور کلی چندین گونه مختلف را شامل می‌شوند که در ادامه معروف‌ترین آنها همراه با آناتومی و مراحل تکثیر و پرورش شان معرفی میکنیم.

صدف دوکفه‌ای (Clam)

صَدَف دوکَفه‌ای جانداری نرم‌تن و آبزی است.
صدف دوکفه‌ای به دو کفه راست و چپ تقسیم می‌شود و این دوکفه به وسیله یک رباط به یکدیگر متصل شده‌اند. در بخش پشتی صدف، لولا قرار گرفته که برای بازکردن و بستن کفه‌ها توسط ماهیچه‌ها به کار می‌رود. همین قسمت صدف را پس از پختن به عنوان غذای دریایی استفاده می‌کنند. صدف‌های دوکفه‌ای، بخش مهمی از تولیدات شیلاتی را به خود اختصاص می‌دهند.

صدف ها خوراکی بعد از ماهیان آب شیرین، جزو دومین گروه آبزی پرورشی، قرار گرفته‌اند.

برای بسیاری از گونه‌های دوکفه‌ایِ مناطق معتدل، تکامل غدد جنسی زمانی‌که دمای آب به بیش از ۱۰-۱۴ درجه سانتی‌گراد برسد، آغاز می‌گردد. در این دما، سلول‌های جنسی در ماه‌های فروردین – اردیبهشت نمو نموده و در ماههای مرداد – شهریور به رسیدگی کامل می‌رسند. صدف‌ها تحت تأثیر محرک‌هایی مانند افزایش دما و شوک حرارتی یا دستکاری، تحریک به تخم‌ریزی می‌شوند.

صدف Mussel

Mussel در واقع گونه‌هایی از صدف دو کفه‌ای هستند.
این صدف‌ها زیر گونه‌های زیادی را شامل می‌شوند. بعضی از این صدف‌ها در آب‌های شور و برخی در آب‌های شیرین زندگی می‌کنند. بیشتر مواقع Mussel ها به صورت چسبیده به سنگ‌های کنار ساحل در طبیعت یافت می‌شوند. این در حالی است که برخی گونه‌ها آب‌های عمیق‌تر را برای زندگی ترجیح می‌دهند. صدف‌های موسل در تمام آب‌های سرد و نیمه سرد جهان پراکنده‌اند. البته گونه‌هایی نیز در آب‌های گرم و استوایی نیز وجود دارند که این گونه‌ها از نظر تشکیل کلنی و رشد توانایی رقابت با گونه‌های آب‌های سرد را ندارند. موسل ها توسط اندام خاصی به نام byssus خود را به سطوح مختلف می‌چسبانند. این گونه از دو کفه‌ها نیز فیلتر فیدر بوده و از پلانگتون ها و سایز میکروارگانیسم‌ها تغذیه می‌کنند. در این گونه نر و ماده از هم جدا بوده و عمل لقاح خارج از بدن صورت می‌گیرد.

لاروها در ابتدا تا زمانی که بتوانند محل مناسب برای چسبیدن خود را پیدا کنند توانایی دارند تا به آرامی حرکت کنند. از معروف‌ترین گونه‌های خوراکی موسل که در جهان پرورش داده می‌شود می‌توان به: Blue Mussel با نام علمی Mytilus edulis و New Zealand green-lipped mussel با نام علمی Perna canaliculus اشاره کرد. صدف‌های موسل از نظر تغذیه‌ای منبع مهمی از سلینیوم و ویتامین B12 و روی محسوب می‌شوند.

صدف چروک Oyster

صَدَف چروک نامی است که برای گروهی از جانوران نرم‌تن دوکفه‌ای استفاده می‌شود.
بیشتر صدف‌های خوراکی در دریاها و آب‌های شور زندگی می‌کنند. این جانوران دو صدف سفت آهکی دارند که تن نرمشان را دربر گرفته‌است. آب‌شش‌های آن‌ها پلانکتون‌ها را از آب غربال می‌کند و ماهیچه‌های نزدیک‌کننده نیرومندی در تن آن‌ها برای بسته نگه داشتن کفه‌ها به‌کار می‌رود که همین قسمت ماهیچه‌ای را بعد از پختن مورد مصرف قرار می‌دهند.

گوش‌ماهی Scallops

گوش‌ماهی یکی از جانوران نرم‌تن آبزی است.
خانواده گوش‌ماهیان را می‌توان در همه دریاهای جهان یافت. این جانوران دارای ارزش خوراکی برای انسان‌ها هستند. گوش‌ماهی‌ها بر سطح کف دریاها زندگی می‌کنند و صدف محدب آن‌ها رو به کف قرار می‌گیرد. گوش‌ماهی‌های جوان خود را با رشته‌هایی به نام رَسَنَک به لایه زیر خود وصل می‌کنند ولی گوش‌ماهی‌های بالغ از کف جدا هستند و بیشتر در کف‌های شنی ساکن می‌شوند.

یکی از گونه‌های گوش‌ماهی دارای پوشش زیبای نارنجی متمایل به قرمز، با زائده‌ای بلند منگوله‌مانند و دو ردیف چشم‌های آبی متمایل به سبز در لبه صدف می‌باشد. این صدف‌ها، معمولاً خود را به کف نمی‌چسبانند و در درون آب به وسیله زدن صدف‌ها به یکدیگر و نیز نوعی حرکت جست‌مانند جلوبرنده حرکت می‌کنند. اگر شماری از گوش‌ماهی‌ها را درون آکواریوم قرار دهیم، همگی در کنار هم به آرامی زندگی می‌نمایند. ولی به مجرد این‌که یک ستاره دریایی زنده به آکواریوم اضافه شود، گوش‌ماهی‌ها به سرعت جای خود را ترک می‌کنند.

در خانواده گوش‌ماهی‌ها حالتی غیر عادی دیده می‌شود زیرا برخی اعضاء این خانواده دوپایه هستند یعنی نر و ماده در آن‌ها جداست و برخی دیگر به طور هم‌زمان دوجنسه هستند یعنی هر دو جنسیت در یک فرد وجود دارد، در حالی که باز برخی دیگر دوجنسهٔ پیش‌نر هستند بدین معنی که در جوانی نر و در بلوغ ماده هستند. گوش‌ماهی‌های ماده تخم‌های قرمز و گوش‌ماهی‌های نر تخم‌های سفید می‌گذارند.

کد آیسیک مرتبط با صنعت پرورش و بسته بندی صدف خوراکی

طرح پرورش و تولید انواع صدف خوراکی (۱۵۱۲۳۱۲۳۳۲)
طرح تولید و بسته بندی صدف به صورت غیر منجمد، تازه (با پوسته یا بدون پوسته) (۱۵۱۲۴۱۲۳۳۳)
طرح تولید و بسته بندی صدف به صورت منجمد شده (با پوسته یا بدون پوسته) (۱۵۱۲۴۱۲۳۳۴)
طرح تولید و بسته بندی صدف عمل آوری و محافظت شده، با پوسته یا بدون پوسته (خشک شده، نمک زده، در آب نمک قرار گرفته و… ) (۱۵۱۲۴۱۲۳۳۵)

وضعیت بازار تولید و فروش صدف های خوراکی

کشورهای اسپانیا، هلند، فرانسه، ایتالیا، ژاپن و آمریکا از پرورش دهندگان عمده صدف‌های خوراکی بوده و کشورهای دیگر مانند نیوزلند، مکزیک، تونس، جمهوری کره و کانادا نیز درصد کمتری از تولید صدف‌های خوراکی پرورشی را به خود اختصاص داده‌اند.

پیش بینی می شود تمام صدف های خوراکی تولید شده به بازارهای هدف به ویژه کشورهای اروپایی و عربی صادر شود.
صادرات این گونه با ارزش دریایی می تواند سود اقتصادی خوبی را برای پرورش دهندگان به همراه داشته باشد.

تقاضا برای خرید و مصرف صدف خوراکی در دو یا سه دهه‌ی گذشته به اندازه‌ی قابل توجهی افزایش یافته است. شاید از ظاهر خارجی این بی‌مهرگان خوشمزه این‌گونه به نظر نرسد، ولی اگر آن‌ها را به شیوه‌ی درست در آشپزی استفاده کنید، فوق‌العاده خوش طعم و لذیذ خواهند بود.

همان گونه که آشنایی آبزی پروران کشورمان با تکثیر و پرورش میگو توانستند سهمی از بازار جهانی را نصیب ما کنند و از طرفی مصرف پروتئین دریایی را در کشور افزایش دهند، مطمئنا فعالیت در زمینه کشت و پرورش صدف های خوراکی نیز می تواند به عنوان فعالیتی نو در جهت تامین پروتئین و ارزآوری برای کشورمان ایران، به دلیل دارا بودن منابع غنی، مطرح باشد.

خلاصه طرح پرورش صدف خوراکی

بودجه: بین ۱ تا ۲ میلیارد تومان
سرمایه گذاری ثابت: شامل خرید زمین، ایجاد تاسیسات و… 800 میلیون تومان

سرمایه گذاری در گردش: سرمایه‌ای که از لحظه شروع کار تکثیر و پرورش، مورد نیاز می‌باشد که  300 میلیون تومان برآورد میشود.
سرمایه گذاری کل: 1100 میلیون تومان
مکان اجرای طرح: باید مکانی را انتخاب کنیم که دور از جریانات تند دریایی باشد، و دیگر اینکه می‌بایستی در مکانی باشد که از نظر تغذیه‌ای و پلانکتونی در سطح بالایی قرار داشته باشد.

کشور ایران با دارا بودن سواحل طولانی از آب‌های گرم خلیج فارس و دریای عمان، دارای ذخایر و منابع بسیار غنی از نرم تنان بخصوص صدف‌های خوراکی بوده و از طرفی همین شرایط بهینه آب و هوایی، مکان بسیار مناسبی را جهت جمع آوری صدفچه ها و پرواربندی آنها ایجاد می‌نماید.

به این مطلب امتیاز دهید 🙂
[votes: 0 Rating: 0]

کانال تلگرام ما پیج اینستاگرام ما کانال آپارات ما (ویدیوهای آموزشی)

برچسب ها

تبلیغات

تبلیغات 1

دستگاه جوجه کشی حرفه ای

دستگاه جوجه کشی حرفه ای Easy Bator 6 نمونه متفاوت در صنعتی جوجه کشی کشور ، مناسب برای جوجه کشی از پرندگان زینتی و گران تخم.کیفیت جهانی با راندمان جوجه کشی عالی و قیمت مناسب عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

تبلیغات 2

دستگاه جوجه کشی خارجی

فروش ویژه دستگاه جوجه کشی خارجی ، ساخت کره جنوبی در مدل ها و ظرفیت های مختلف مناسب برای جوجه کشی از تمامی پرندگان و خزندگان تخم گذار اهلی و زینتی با راندمانی فوق العاده عرضه در فروشگاه اینترنتی EIG-SHOP.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن