پرورش ماهی در قفس و داخل دریا

پرورش ماهی بدون استخر و در آب‌های آزاد

طرح توجیهی پرورش ماهی در قفس

قفس های مزرعه ماهی در دریاها، سواحل، دریاچه ها، رودخانه ها آبهای پشت سدها و… کار گذاشته میشود.
در کشور ما با توجه ظرفیت های موجود در کشور و وجود 5700 کیلومتر ساحل در شمال و جنوب، اجرای طرح پرورش ماهی در قفس از سیاست های مهم و جدی شیلات در سواحل میباشد.

پرورش ماهی در قفس یکی از روش های تولید ماهی در جهان است که به دلیل تاثیر مثبت بر اکوسیستم، حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست در بسیاری از کشورهای توسعه یافته ار اهمیت بالایی برخوردار است.

طرح پرورش ماهی در قفس

یکی از روش های متداول در دنیا که در ایران هم از آن استفاده می شود پرورش ماهی در قفس است.
این نوع پرورش که در عمق 30 متری دریاها انجام می‌شود توسط قفس هایی از جنس پلی اتیلن مدور با قطر 16 متر بوده که هر کدام از قفس ها بوسیله چهار بویه خاکستری احاطه شده است که در زیر این بویه ها در عمق 5 متری صفحه رابطی قرار دارد که قفس‌ها به این صفحات متصل می‌‌شود.

برای پرورش ماهی به این صورت ابتدا بچه ماهی‌هایی به وزن 8 گرم را از مراکز پرورش و تکثیر ماهی خریداری کرده، سپس در قفس‌هایی از جنس پلی‌اتیلن نگهداری و تغذیه می‌شوند. در این سیستم امکان غذادهی به‌صورت دستی و اتوماتیک وجود دارد.

مزایا استفاده از قفس‌های پلی‌اتیلن:

  • هزینه پایین نسبت به پرورش ماهی در استخرهای خاکی یا سیستم‌های مداربسته
  • مدیریت آسان‌تر و کم‌هزینه‌تر
  • سهولت در مشاهده و بررسی میزان تغذیه ماهی
  • سهولت و اقتصادی بودن درمان علیه انگل‌ها و بیماری‌ها
  • در مقایسه با استخرهای خاکی و سیستم‌های مداربسته به سرمایه‌گذاری کمتری نیاز دارد.
  • در هنگام نصب قفس پلی‌اتیلن در استخر پرورشی می‌توان از استخر برای پرورش گونه‌های دیگر آبزی استفاده نمود (دو یا چندمنظوره استفاده کردن از استخر).
  • در صورت بروز آلودگی‌های محیطی و یا وجود مواد معلق که برای قفس مشکل‌ساز است می‌توان قفس را جابجا نمود.

معایب پرورش ماهی در قفس:

  • ماهی های موجود در قفس در مقابل مشکلات مربوط به کیفیت آب مانند شکوفایی جلبکی و پایین آمدن اکسیژن محلول آب، انواع آلودگی ها و… آسیب پذیر می باشند.
  • میزان رشد ماهی های موجود در قفس کاملاً وابسته به دمای آب می باشد..
  • به علت پایین آمدن مقاومت بدن ماهی های موجود در قفس خطر بروز بیماری بالا می باشد.
  • خطر آسیب رساندن به قفس و یا سرقت ماهی های موجود در قفس توسط افراد متخلف وجود دارد.
  • غذای مصرفی کاملاً دستی بوده و بایستی از نظر مواد مورد نیاز مانند پروتئین، کربوهیدرات، چربی و ویتامین ها غنی شده باشد و بصورت تازه مورد مصرف قرار گیرد که باعث بالا رفتن هزینه تولید می شود.

ویژگی های محل قرارگیری قفس پرورش ماهی

دما، شوری، اكسیژن، گل آلودگی و آلودگی آب، پارامترهایی هستند كه قبل از نصب قفس در محل مورد نظر، باید مورد توجه قرار گیرند چون برای هر گونه ماهی متفاوت است.

بررسی سرعت جریان آب چون با افزایش سرعت جریان آب، هزینه های مهار و ساختمان قفس افزایش می یابد.

قفس ها باید در عمق كافی مستقر شوند تا تبادل آب حداکثر باشد و در عین حال كف قفس به اندازه كافی با بستر فاصله داشته باشد.
قفس های ثابت در مناطق كم عمق دریاچه ها و مخازن یا رودخانه ها و در عمق های كمتراز 8 متر مستقر می شوند.
عمق آب برای قفس های شناور چندان مهم نیست، اما با افزایش عمق، هزینه ها و مشكلات مهار كردن بالا می رود.

برای جلوگیری از گل آلودگی و آلودگی آب محل استقرار قفس باید تا حد امكان دور از صنایع و نقاط پر جمعیت باشد تا خطر این آلودگی ها كاهش یابد.

غذادهی ماهیان در قفس

از غذادهی در هنگام سرما یا گرمای شدید و هنگام طوفان خودداری شود.
زیرا ماهی ها در این مواقع اشتهای مناسبی ندارند.
ماهی های قفس را بایستی، به زمان های مشخص غذادهی عادت داد.
با توجه به طول و وزن متوسط هر ماهی، غذا با سایز مشخصی استفاده می شود.
از دادن غذا در مواقع تاریكی یا كدورت آب باید خودداری شود.

صید ماهیان در قفس

صید ماهی های قفس، براساس چرخه تولید، یا به صورت یک جا یا به صورت مرحله ای انجام می شود.
اگر ماهی ها در زمان رهاسازی یک وزن باشند، یک جا برداشت و به بازار ارسال می شوند، اما اگر ماهی ها در هنگام رها سازی اختلاف وزن داشته باشند یا در دوره های مختلف رها سازی شده باشند و در دوره های مختلف به وزن بازاری برسند، مرحله ای صید می شوند. 24 ساعت قبل از صید، غذادهی قطع می شود.

برای صید ماهی از قفس، تور را بالا می كشند، تا حدی كه ماهی ها در یک حجم كوچک از آب جمع شوند سپس با یک ساچوک، ماهی ها را از داخل تور خارج می كنند. در قفس های بزرگ، از جرثقیل برای بالا كشیدن تور استفاده می شود.

سپس جایگزاری قطعات خرد شده یخ لابلای ماهی ها و فرستادن آن ها به بازار است.

مجوز موردنیاز

قدم اولیه برای دریافت مجوز مراجعه به اداره‌ی شیلات منطقه ای است که قصد دارید کارخود را در آن جا راه بیندازید.
با مراجعه به شیلات باید درخواست ایجاد یک فضای پرورش را بدهید، هر منطقه با توجه به شرایط خاص خود، یک سری نکات را در نظر می‌گیرد که با رعایت آن اصول می توانید اولین و مهمترین مجوز را دریافت کنید.

در مناطق بندری: اداره‌ی محیط زیست و سازمان بنادر و کشتیرانی از دیگر اداره هایی هستند که به مجوز آن‌ها و رعایت اصولی که برای این کار در نظر گرفته‌اند نیاز دارید.

اگر برای تولید خارجی و به قصد صادر کردن بخواهید ماهی پرورش دهید، علاوه بر مجوزهای معمول، مجوزهای مخصوص صادرات را هم از اتاق توسعه­ ی صادرات باید بگیرید.

بعد از گرفتن تمام مجوزها، گونه‌ی ماهی مورد نظر را انتخاب و کار پرورش را شروع می‌کنید.

در اين روش گونه هايي از ماهيان با بازار پسندی زياد شامل: سوكلا، هامور، صبيتی، راشگو، شانک، حلوا و… انتخاب میشوند.

خلاصه طرح

برخلاف عقیده بسیاری از کارآفرینان پرورش ماهی به این شیوه هزینه اولیه نسبتاً بالایی دارد.

طرح پرورش ماهی در قفس با ظرفیت 250 تن در سال
اشتغالزایی: 15 نفر
سرمایه گذاری لازم: 3.5 میلیارد تومان
دوره بازگشت سرمايه: 3 سال
نرخ بازدهی سرمايه: 25%

حداقل ظرفیت دارای توجیه اقتصادی: 5000تن برای دوره 8 الی 10 ماهه
سرمایه کل : تقریبا 108 میلیارد تومان
حدود 10 هکتار زمین نیاز است.

برچسب ها
نمایش بیشتر
..

دیدگاه بگذارید

اولین نفری باشید که نظر میدهد!

  Subscribe  
اطلاع از