دانستنی‌های کسب و کار

کنه‌ها، آفات قارچ های خوراکی

مشخصات انواع کنه‌های مضر برای قارچ های خوراکی

کنه‌ها ، آفات قارچ های خوراکی

1/3 محصول قارچ با هجوم آفات و بیماری ها ازبین میرود. با رعایت نکات بهداشتی میتوان 40-30 درصد بر میزان تولید افزود.

قارچ های خوراکی از آغاز تا پایان دوره کشت در معرض هجوم آفات و بیماری هایی است که هرکدام میتوانند خساراتی جدی بر پیکره ی کار تولید وارد سازند.

در این مطلب تنها کنه‌ های قارچ های خوراکی را بررسی میکنیم. حشرات و بیماری ها را در مطالب بعدی توضیح میدهم.

انواع آفات قارچ های خوراکی

آفات قارچ های خوراکی: هر جانداری که وارد سالن پرورش قارچ شود، به نوعی آفت به شمار می آید. کنه‌ها و حشرات از جمله این جانداران هستند. کنه‌ها با تغذیه از کمپوست یا خود قارچ، خسارات به بار می آورند. گروهی هم با انتقال بیماری، خسارات وارد میکنند.

کنه‌ها

مشخصات ظاهری: اندازه کنه‌ها از 600-150 میکرون متغیر استو به همین دلیل برخی از آنها با چشم قابل دیدن نیستند.

چرخه زندگی: چرخه زندگی کنه‌ها حدود 35-15 روز به درازا میکشد که بستگیِ مستقیم به دمای محیط و میزان رطوبت آن دارد.

شرایط مطلوب برای زندگی: در محیطِ دارای رطوبت اندک و دمای زیاد ( 25-20 درجه سانتی گراد) حداکثر رشد را دارند؛

خسارات: این موجودات میتوانند با تغذیه از قارچ، در آن حفره هایی ایجاد می کنند و کیفیت آن را پایین می آورند. میتوانند به قارچ های کوچک آسیب رسانده، موجبات خشکی آن را فراهم آورند.انتقال عوامیل بیماری زا نیز یکی دیگر از زیان های این موجودات ذره بینی است؛

پیشگیری و مبارزه: کنه‌ها به صورت مکانیکی جا به جا میشوند. دست کارگران در هنگام چیدن قارچ ها میتواند عامل مهمی در انتقال آنها به کمپوست های مجاور باشند.پس بهتر است محصول کمپوست آلوده را جدا برداشت کرد. انتقال کمپوست های آلوده به محلی یا یک قسمت از سالن نیز میتواند تا حدودی مسکل گشا باشد.حشرات، عامل اصلی انتقال کنه ها هستند حدف آنها میتواند کار مبارزه با کنه ها را آسان تر کند. آبیاری بیش از حد کمپوست ها و ایجاد شرایط غیرهوازی، میتواند گسترش دهنده کنه ها باشد. در مجموع مبارزه با کنه ها تنها با پیشگری ممکن است.

گندزدایی سالن، بستن منافذ آن، پاستوریزاسیون صحیح مواد بستری پرورش قارچ و جلوگیری از ورود عوامل آلودگی ، میتوانند در جهت پیشگیری، مثمر ثمر باشند. برای ضد عفونی سالن میتوان از بخارآب 55درجه، فرمالین یا متیل بروماید بهره گرفت. همچنین استفاده از کریستال های (Paradichlorobenezene (PDB در سالن باعث کنترل کنه‌ها میشود. پخش کردن مخلوط PDB و شن به نسبت 2 به 1 در مناطق آلوده بستر، برای کنترل کنه روشی مناسب است.

باید دانست، هنگامی که خسارات این کنه‌ها ( آفات قارچ های خوراکی ) روی قارچ ها مشاهده شد. دیگر مبارزه امکان پذیر نیست.

خانواده Tyroglyphidae

مشخصات ظاهری: تعداد تار های مو بر روی بدن نرم و بی رنگ کنه‌ها این خانواده، از 4 تا 7 جفت تغییر میکند که در انتهای بدن، رشته ای را تشکیل میدهند؛

شرایط مطلوب برای زندگی: اعضای این خانواده تقریباً در تمام نواحی کره زمین پراکنش دارند و به علت داشتن زندگی ساپروفیتی، در کمپوست هایی که رشد میسلیومی خوبی ندارند، به سرعت زاد و ولد میکنند؛

خسارات: از گونه این خانواده به عنوان کنه‌ها ریشه ای یاد می شود، بدین معنا که به ریشه قارچ آسیب اصلی را وارد میکنند. این کنه‌ها ممکن است با تغذیه خود، باعث ایجاد علائمی همچون فرورفتگی های کوچک و نامنظم روی ساقه و کلاهک قارچ شوند یا اینکه قسمت اعظم آن را ازبین ببرند.

خانواده Eupodidae

مشخصات ظاهری: کنه‌ها این گونه، به علت داشتن پاهای بلند، به کنه های پابلند قارچ خوراکی یا کنه های دونده مشهور هستند. این کنه ها به 0.65 × 0.40 میلی متر می رسد؛

خسارات: این کنه‌ها نیز سبب ایجاد فرورفتگی روی پایه و کلاهک قارچ میگردند، ولی علامت اصلی و جود آنها، ایجاد قرمز روشن در پایه قارچ است. این گونه کنه‌ها میسلیوم ها را جویده، ته ساقه را قطع میکنند.

خانواده Tarsonemidae

مشخصات ظاهری: کنه‌ها این خانواده به خاطر اندازه کوچک خود به حدود 200 میکرون می رسد، به کنه های ذره ای یا میکروسکوپی مشهور هستند. کنه های ماده ی این خانواده نسبت به نر ها اندازه بزرگ تری دارند.

خسارات: بر اثر تغذیه آنها، ساقه قارچ تغییر رنگ پیدا کرده، رنگ قهوه ای مایل به قرمز روشن ایجاد میگردد. این کنه‌ها میتوانند موجب قطع پایه قارچ شده، موجب افتادن آنها شوند.

خانواده Pyemotidae

مشخصات ظاهری: کنه‌ها این خانواده به صورت توده های قهوه ای به رنگ قرمز، روی قارچ ها و کمپوست دیده میشوند؛ از این رو به آنها کنه های فلفل قرمزی میگویند.

امتیاز شما به این مطلب:
[votes: 0 Rating: 0]
برچسب ها
نمایش بیشتر
   

دیدگاه بگذارید

اولین نفری باشید که دیدگاه می‌گذارد

  اشتراک در  
اطلاع از
بستن