کینوا (خاویارگیاهی) محصولی سودآور برای کشاورزی

سرمایه گذاری در کشت دانه کینوا + آموزش کشت کینو-آ

کینوا  (کینو-آ) گیاهی است که به خاطر دانه‌های خوراکی‌اش کاشته می‌شود. جزو غلات نیست و به خانواده اسفناج شباهت دارد. این گیاه در آمریکای جنوبی می‌روید و نحوه طبخ دانه‌های آن مشابه برنج است. گیاهی با قدمت 5000 سال!
شما میتوانید این محصول را از سایت: myquinoa.ir بخرید.

معرفی گیاه کینوآ

این گیاه حدود ۱ تا ۱٫۵ متر ارتفاع دارد.
محصول اصلی این گیاه، دانه آن است که دارای ارزش غذایی بالایی است. دانه کینوآ بسیار مغذی است و درصد بالایی پروتئین دارد.
علاوه بر دانه، از برگ گیاه جوان به عنوان سبزی تازه و یا به صورت پخته استفاده می شود.
با توجه به اینکه کینوا پروتئین بالا و کربوهیدارات کمتری نسبت به برنج دارد، آینده کشاوری روشنی دارد.
بولیوی، پرو و اکوادور کشورهایی هستند که بالاترین تولید کینوا در جهان را دارند.
گیاه کینوا از طرف سازمان خواروبار جهانی (FAO) به عنوان یک استراتژی برای امنیت غذایی دنیا معرفی شده است. در واقع گیاه کینوا یک گیاه شبه غله است که می تواند راه حلی برای مشکل کمبود غله باشد.
دوره کشت این گیاه حدود پنج ماه است و به‌ طور میانگین می‌توان انتظار برداشت سه تا پنج تن محصول در هکتار را داشت.
متوسط عملکرد اقتصادی این گیاه در هر هکتار پنج تن است.

خواص درمانی و کاربردهای صنعتی

کینوا دارای ارزش غذایی بالایی می باشد و سازمان FAO آنرا با شیر مقایسه نموده است. سازمان ملل متحد، سال دو هزار و سیزده را به نام سال بین المللی محصول «کینوآ » نامگذاری کرد تا توجه جهانیان را به این ماده غذایی مفید جلب کند. کیفیت این گیاه بالاتر از غلات دانه ای می باشد و از نظر تعادل آمینواسیدها بسیار مطلوب می باشد. میزان لیزین دانه های این گیاه بالاتر از گندم می باشد و برای تعادل غذایی انسان مطلوب می باشد. کینوا از نظر سدیم فقیر بوده ولی از نظر کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم، آهن، مس، منگنز نسبت به گندم و جو ذرت برتری دارد. از نظر چربی و کربوهیدرات و ویتامین نیز از گندم غنی تر می باشد. کینوا برای تهیه کیک، سوپ، الکل، دسر صبحانه، بیسکویت و نان و گاهی بصورت سالاد و یا مخلوط با برنج نیز مصرف می شود.

برای کبدهای آسیب دیده و شکم های نفخ کرده کینوا انتخاب فوق العاده‌ای است. این دانه ها در کشورهای آمریکای جنوبی به دانه ی طلایی و خاویار گیاهی معروفند. کینوا حاوی فیبرهای غیر محلول در آب می باشد که آب را به خود جذب می کند. در نتیجه حجیم شده و باعث تحریک عملکرد روده ها می شود. باید بدانید که حدود یک لیوان از این دانه ها حاوی فیبری معادل یک برش نان کامل (سبوس دار) می باشد. اگر از مشکلات گوارشی رنج می برید بدانید که کینوا همان دانه ی مورد نیاز شماست.

لاغر شدن بدون گرسنگی کشیدن آرزوی قلبی خیلی از خانم ها و البته آقایان است. دانه های کینوا درست همین کار را می کنند. به خاطر اینکه حاوی میزان زیادی پروتئین هستند و به طور طبیعی سیری ایجاد می کنند. علاوه بر اینها کینوا خیلی زود معده را پر می کند و جلوی پرخوری را می گیرد. باید بدانید که این دانه ها کم چرب هستند و شاخص گلیسمی پایینی دارند. برای همین جایگزین مناسبی برای پاستاها، نان و برنج محسوب می شوند. توجه داشته باشید که ۱۰۰ گرم کینوا حاوی حدود ۳۰۰ کالری است.

کینوا حاوی مواد معدنی فوق العاده ای با خواص آنتی اکسیدانی است مانند منگنز و مس و غیره. علاوه بر این باید بدانید که این دانه ها باعث فعال کردن آنزیمی می شوند که به بدن کمک می کند تا با رادیکال های آزاد مقابله کند. رادیکال های آزاد به دلیل عواملی مانند استرس، آلودگی، غذاهای نامناسب و غیره وارد بدن شده و باعث پیری سلول ها می شوند. با مصرف کینوا شما صاحب سلاحی مطمئن در برابر پیری خواهید شد.
نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۰۹ انجام شده است نشان می دهد که «کرستین» موجود در کینوا باعث کنترل میزان قند خون می شود. به همین دلیل محققان معتقدند که مصرف کینوا به همراه سبزیجات می تواند رژیم مؤثری برای مقابله با دیابت نوع ۲ باشد.
کینوا سرشار از منیزیم است و به آرامش رگ های خونی کمک می کند. این دانه ها همچنین حاوی ریبوفلاوین هستند. نتایج یک پژوهش آمریکایی نشان می دهد که این ویتامین برای مقابله با میگرن مؤثر است. بعد از مصرف روزانه ۴۰۰ میلیگرم ریبوفلاوین، مدت زمان دردهای میگرنی کاهش پیدا کرده است.

افرادی که به گلوتن موجود در گندم حساسیت دارند از مصرف نان، پاستاها، بیسکویت و غیره منع می شوند. افرادی که به این مشکل مبتلا هستند در انتخاب مواد غذایی با مشکل اساسی مواجه اند. معمولاً کینوا به عنوان یک ماده ی غذایی مجاز برای همه شناخته شده است. به خاطر اینکه فاقد گلوتن است. با این حال نتایج پژوهشی که در Journal of Clinical Nutrition به چاپ رسیده است نشان می دهد که این دانه ها حاوی «پرولامین» هستند. این پروتئین ها معمولاً در افرادی که به بیماری عدم تحمل گلوتن مبتلا هستند ایجاد حساسیت می کند. افرادی که دچار چنین مشکلی هستند باید در ابتدا مقدار اندکی از این دانه ها را مصرف کرده و منتظر واکنش باشند. اگر مشکلی به وجود نیامد می توانند با خیال راحت از آن استفاده کند.

دانستنی های کشت کینوا

خاک و آب و هوای مورد نیاز برای کشت کینوآ

کینوا یک گیاه مقاوم است و می توان آن را در خاک های فقیر رشد داد.
این گیاه به دلیل مقاوم بودن در برابر شوری و گرما قابلیت کشت در بسیاری از زمین هایی را که در حال حاضر کشت نمی شوند را دارد ، کینوا قادر است شوری، خشکی طولانی مدت، یخبندان و تگرگ را تحمل نماید این گیاه ،یک گیاه شورزیست اختیاری است و قادر است شوری سطح دریا نیز را تحمل کند که حدودا ۳۵۰ میلی مول نمک است.
خاک مناسب برای رشد کینوا شنی است و خاک رس سنگین مناسب نیست.
برای کاشت کینوا خاک باید به خوبی زهکشی شود.
درجه حرارت ایده آل برای کشت کینوا ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتی گراد است. با وجود این دمای -۸ تا ۳۹ درجه را نیز تحمل می کند.
بهترین PH برای رشد آن ۶ تا ۷ است اما قادر است در رنج PH اسیدی یعنی ۵/۵ تا قلیایی بالا یعنی ۹/۵ رشد کند. این نشان می‌دهد که به سمیت‌ آلومینیوم نیز مقاوم است.

آماده سازی زمین برای کشت کینوا

کینوا باید در فصلی کاشته شود که درجه حرارت خاک به ۵ تا ۷ درجه سانتی گراد می رسد.
فاصله ردیف به عوامل بسیاری بستگی دارد. به طور کلی ردیف ها باید ۴۵ تا ۶۰ سانتی متر از هم جدا باشند.
توصیه می شود بذرها در عمق ۱ تا ۳ سانتی متر کاشته شوند.
به طور کلی مقدار ۱۵ تا ۲۰ کیلومتر در هکتار بذر نیاز است.
کاشت می تواند با دست یا با یک بذر افشان ردیف انجام شود.
معمولاً جوانه زنی ۲۴ ساعت بعد از کاشت در رطوبت مناسب رخ می دهد و نهال در ۳ تا ۵ روز پدیدار می شود.

آبیاری کینوآ

اگر باران به خوبی توزیع شود نیاز به هیچ آبیاری نیست. نیاز آبی آن ۴۰۰ تا ۸۰۰ میلیمتر بوده و با ۲۵۰ میلیمتر نیز نتیجه ایده آل داده است.

عملیات بعد از جوانه زنی کینوآ

معمولاً علف های هرز باید به صورت مکانیکی حذف شوند.
هنگامی که گیاه به ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر میرسد وجین اول انجام میشود.
گیاهان باید ۱۵ تا ۴۵ سانتی متر از هم فاصله داشته باشند و به این منظور تنک کردن انجام می شود.

آفات و بیماریهای کینوآ

سوسک، کک، شته از آفات رایج در کشاورزی کینوا است.
لکه برگ، پوسیدگی ساقه، مرگ گیاهچه، کپک پرزدار و سوختگی باکترایایی از بیماریهای رایج موجود در کشت کینوا است.
به غیر از آفات و بیماریها، حشرات و پرندگان نیز، مشکل شایع در کشت کینوا هستند.
برای بهره برداری بیشتر باید ارقام با کیفیت بالا که در برابر آفات و بیماریها مقاوم هستند انتخاب شود.

کودها در کشاورزی کینوآ

محصول کینوا به خوبی به کود نیتروژن جواب میدهد.
رشد کینوا در خاک غنی با کمپوست بیشتر است.

برداشت محصول کینوآ

محصول کینوا معمولاً بین ۳ تا ۴ ماه پس از کاشت آماده برداشت می شود.

پس از برداشت کینوآ

دانه کینوا باید بوجاری شود تا از ناخالص ها جدا شود و در یک محیط خشک و خنک نگهداری شود.

آینده کشت کینوا

کاشت کینوآ یک فرصت خوب اقتصادی در بخش کشاورزی است.
سازگاری فوق­ العاده بالای گیاه کینوآ جهت کشت در شرایط مختلف اقلیمی و خاکی منجر به توسعه­ ی کشت آن در بسیاری از نقاط جهان جهت برطرف نمودن مشکلات حاصل از سوء ­تغذیه و گرسنگی شده است.
گسترش کشت، استقلال و خودکفایی در تولید این گیاه ارزشمند در ایران می­ تواند راهکاری جهت عدم وابستگی کشور به سایر کشورها در مبحث منابع غذایی باشد. با این حال، گنجاندن این گونه­ گیاهی در سیستم­ های تولید کشاورزی، بستگی به شناخت کامل از خصوصیات گیاه و پتانسیل زراعی آن دارد و بدون پی­ ریزی­ های درست علمی و تحقیقاتی در این زمینه هر گونه تلاشی با شکست مواجه خواهد گشت.

برچسب ها
نمایش بیشتر
..

دیدگاه بگذارید

اولین نفری باشید که نظر میدهد!

  Subscribe  
اطلاع از